Bu çalışma sorgum-sudanotu melezi silajının yem niteliği üzerine hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basınç
değerlerinin etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Grazer N2 çeşidi silajlık sorgum-sudanotu melezi kullanılmıştır.
Süt ve hamur olum dönemlerinde silaj makinası ile hasat edilen bitki, hasat anında ortalama 1 ve 4 cm boyutlarında kıyılmış ve
elde edilen hasıl, 60 lt hacimli plastik variller içinde basıncı ayarlanabilir hidrolik pres ile 1, 2 ve 3 MPa basınç değerlerinde
sıkıştırılarak doldurulmuş ve 60 gün süreyle fermantasyona bırakılmıştır. Fermantasyon süreci sonunda sorgum-sudan otu
silajlarının kimyasal analizleri yapılmış ve silaj yem kalite sınıfları belirlenmiştir. Hasat döneminin ilerlemesi, silajların kuru
madde oranı ve pH değerini artırırken, ham protein, ADF, NDF ve laktik asit değerlerini düşürmüştür (p 0.05), süt olum dönemindeki silajların pH değerini artırmıştır (p < 0.05). Elde edilen
silajların tamamı, Flieg puanlama sistemine göre pekiyi kalite sınıfında silajlardır. Çalışma neticesinde sorgum-sudanotu melezi
silajı yapımı için, hamur olum döneminde hasat yapılması, materyalin 4 cm boyutunda kıyılması ve 1 MPa basınç ile
sıkıştırılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
Sorgum-sudanotu silajı Hasat dönemi Kıyma boyutu Sıkıştırma düzeyi Silaj yem niteliği
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 41 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/