Tarımsal üretimde hasat işlemi tüm üretim aşamaları içerisinde dikkat edilmesi gereken en zor aşamalardan birisidir.
Patates hasadı da bu anlamda ürün verimini, yumru kalitesini, pazarlama düzeyini ve yumru depolanabilirliğini etkileyen en
önemli aşamadır. Patates tarımında ürün verimi ve kalitesi hasat esnasında artmayabilir, ancak uygun olmayan ve dikkatsiz
uygulamalar kesin olarak ürün kalitesini, verimini ve ekonomik değerini azaltabilir. Her türlü patates üretiminde, ister tohumluk
yumru üretimi olsun ister yemeklik, ister elle patates hasadı yapılsın isterse makinayla, hasat işleminin kolaylaştırılması
gerekmektedir. Patates hasat makinalarının hasat esnasında zorlanmaması patates yumrularının zedelenmesini önleyecektir. Bunun
için patates sırtlarının kuru ve elenebilir olması, patates sap ve yapraklarının yok edilmesi ve patates hasat makinası organlarının
yapısal özelliklerinin ve traktör ilerleme hızının uygun olması şarttır. Bu şartlar patates yumrusunun zedelenmeden hasadını
sağlayacak veya minimum bir zedelenmeye neden olacaktır. Bu çalışmada, patates hasat makinalarının yumru zedelenmesine
etkisi incelenmiştir. Hasat makinalarında zedelenmeye etki eden kısımlar tek tek gözden geçirilmiş, hasat işlemi esnasında hasat
makinasının her bir bölümünde olası zedelenmeler hakkında bilgiler verilmiştir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 42 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/