ÖZET: Bu araştırma Reyhanlı Tarım İşletmesi (T.İ.M) Siyah Alaca sığırlarında laktasyonun 1. gününden 10. gününe kadar olan periyodda süt kompozisyonundaki değişimin belirlenmesi için gerçekleştirilmiştir.
Araştırmanın materyalini 24.10.1997-29.03.1998 periyodunda buzağılayan 17 ineğin laktasyonlarının 1. gününden 10. gününe kadar sabah sütlerinden alınan süt örneklerine ait veriler oluşturmuştur.
1. gün örneklerinin kompozisyonu, diğer günlerden çok farklıdır. Protein oranındaki değişim laktasyonun ilk 8 gününde, toplam kuru madde (TKM) oranındaki değişim laktasyonun ilk 9 gününde tamamlanmakta; yağ, yağsız kuru madde (YKM),ve kül oranlarındaki değişim ise laktasyonun 10. gününe kadar devam etmektedir.
Kolostrum periyodundaki süt kompozisyonu ortalamaları yağ ve laktoz oranları için laktasyonun ilk 7 gününde, TKM, YKM ve kül oranları için laktasyonun 10 gününde stabil olmuştur.
Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca, Kolostrum, Bileşim
CHANGING OF MILK COMPOSITION IN FIRST TEN DAYS OF LACTATION IN HOLSTEIN FRIESIAN CATTLE
SUMMARY: This research was conducted to determine changing of milk composition in the period from 1st to 10th days of lactation in Holstein Friesian Cattle raised at Reyhanlı State Farm.
The material of the research was formed by the data belong to milk samples taken from 1st to 10th days of their lactation from the 17 cows calved 24.10.1997-29.03.1998 period in the morning milkings. All the trial animals were in their second lactation order.
Composition of the samples belong to 1st day is more different than other ones. The changing in protein rate was completed in first 8-day of lactation, the changing in dry matter (DM) was completed in first 9-day of lactation; The changing in fat, solids non fat (SNF) and ash rates continued until 10th day of lactation.
The averages of milk composition belong to colostrum period become stabile in the first 7 days of lactation for fat and lactose rates, but in 10 days of lactation for DM, SNF and ash rates.
Key Words: Holstein Friesian, Colostrum, Composition
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 30 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/