ÖZET : Bu araştırma 1996-1998 yıllarında Erzurum'da yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak, daha önce Erzurum'da yürütülen seleksiyon çalışması sonucu seçilen ve Rosa canina türüne ait olan 25-Mrk-14 (dikenli) ve Rosa dumalis türüne ait 25-Mrk-15 (dikensiz) nolu kuşburnu tipleri kullanılmıştır.
Kasım-mart ayları arasındaki dinlenme döneminde, kuşburnu tiplerinin 1 yıllık sürgünleri alınarak -30 0C'de 0, 8, 16 ve 24 saat süre ile suni don testine tabi tutulmuşlardır. Deneme ayları boyunca tiplerin tomurcuklarında şeker ve nişasta analizleri yapılarak bunların mevsimsel değişimleri tespit edilmiştir.
Araştırma sonunda dona dayanım yönünden uygulama saatleri, aylar ve tipler arasında farklılık ortaya çıkmış, dikensiz tip dikenliye göre soğuğa daha az dayanıklı bulunmuştur. Her iki tipte de dona dayanım ocak ve şubat aylarında yüksek, kasım ve mart aylarında ise düşük olarak belirlenmiştir. Diğer yandan tiplerin çeşitli şeker içerikleri (toplam şeker, sakkaroz) kasım ayından mart ayına kadar artış göstermiş ancak mart ayında bu değerlerde düşüş olduğu gözlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Kuşburnu, soğuğa dayanıklılık, karbonhidratlar
SUMMARY : This research was carried out during the 1996-1998 in Erzurum. The material used in this study were thorny 25-Mrk-14 (Rosa canina) and thorniness 25-Mrk-15 (Rosa dumalis) rose hip types which were selected from previous studied performed in Erzurum. Samples of one year old twigs were collected and exposed to the artificial freezing test at -30 oC periodically from november to march. Throughout the experiments, several biochemical analysis on the buds of the rose hip types, including total sugar, starch and the others were done once a month.
Our results showed that there was a significant differences between thorny and thorniness types of rose in term of resistance to freezing, according to hours of treatment and month of samples taken. The thorniness type was less resistant than thorny type in term of frost resistance. Frost resistance in both of rose hip types were found much more higher in january and february than november and december.
On the other hand, the sugar ingredients of rose hip types increased from november to february, but decreased in march.
Key words: Rose hip, frost resistance, carbohydrates
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 30 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/