ÖZET: Doğal su kaynaklarının ekonomik bir şekild e kullanılmasının yanında kirletilmeden kullanılması da çevre sağlığı, bitkisel üretim ve su ürünleri potansiyeli açısından oldukça önemlidir. Buna rağmen gerek yerleşim yeri ve gerekse endüstriyel üretime bağlı atıklar su kaynaklarına boşaltılmaktadır. Son yıllarda atık suların tarımsal sulamada kullanılmasına yönelik artan eğilimler söz konusudur. Ancak atık sularının tarımsal üretim yapılan topraklar üzerindeki etkileri olumlu veya olumsuz olabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak suyun özellikleri bilinmelidir.
Bu araştırmada, Erzurum ovasının en önemli akarsuyu olan Karasu'daki kirlilik durumu araştırılmıştır. Bu amaçla nehrin çeşitli noktalarından alınan örneklerde kirlilik parametreleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar, Karasu'da su kirliliğinin var olduğunu ve bununda en çok endüstriyel kuruluşların atık sularından kaynakladığını göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: Su kirliliği, akarsu kirlenmesi.
CONTAMINATION OF KARASU RIVER BY CITY AND INDUSTRIAL WASTES
SUMMARY: It is very important to use clean natural water for environmental health, crop production and aquaculture potential. Unfortunately, water sources are contaminated by city and industrial wastes in many parts of country. In recent years, waste water is increasingly used in agriculture as irrigation water. But, it may have positive effects on agricultural production as well as negative effects. Therefore, the properties of waste water should be known, before it is used for irrigation.
In this study, contamination of Karasu which is the most important river of Erzurum Plain, was investigated. Water samples were taken through Karasu River and analyzed. Results indicated that Karasu River was contaminated mainly by industrial wastes.
Keywords: Water pollution, river contaminationBirincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 30 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/