BibTex RIS Kaynak Göster

SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

ÖZET: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliğinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların çeşitli form özelikleri bakımından durumunu ortaya koymak, genetik ıslah potansiyelini belirlemek üzere bu çalışma yürütülmüştür. Sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön meme, arka meme, memede denge, simetri ve kalite ile toplam puan özelliklerinin kalıtım dereceleri sırasıyla 0.271±0.272, 0.111±0.127, 0.580±0.286, 0.619±0.305, 0.600±0.275, 0.064±0.013 ve 0.607±0.350 olarak bulunmuştur. Toplam puan ile genel görünüş, sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön meme, arka meme, meme desteği, meme başları, memede denge simetri ve kalite özellikleri arasındaki genetik korelasyonlar sırasıyla 1.00±0.34, 0.75±0.31, 0.45±0.65, 1.01±0.05, 0.83±0.19, 1.06±0.08, 0.84±0.31, 1.29±0.71 ve 1.74±2.33  olarak tespit edilmiştir.

 

INHERITANCE OF TYPE TRAITS IN HOLSTEIN FRIESIAN CATTLE AND

THEIR RELATIONSHIP WITH FIRST LACTATION MILK YIELD

 

SUMMARY: The research was carried out to investigate various type traits of Holstein Friesian cattle raised in the Farm of Agricultural College at Atatürk University and to determine their  breeding potential.Heritabilities for dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, balance, symetry and quality in udder and final score were  0.271±0.272, 0.111±0.127, 0.580±0.286, 0.619±0.305, 0.600±0.275, 0.064±0.213 and 0.607±0.050 respectively. Genetic correlations between final score and other form traits such as general appearance, dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, udder support, teats and balance, symetry and quality in udder were 1.00±0.34, 0.75±0.31, 0.45±0.65, 1.01±0.05, 0.83±0.19, 1.06±0.08, 0.84±0.31, 1.29±0.71 and 1.74±2.33  respectively.

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Mete Yanar Bu kişi benim

Feyzi Uğur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yanar, M., & Uğur, F. (2013). SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Yanar M, Uğur F. SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;29(2).
Chicago Yanar, Mete, ve Feyzi Uğur. “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, sy. 2 (Nisan 2013).
EndNote Yanar M, Uğur F (01 Nisan 2013) SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE M. Yanar ve F. Uğur, “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
ISNAD Yanar, Mete - Uğur, Feyzi. “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (Nisan 2013).
JAMA Yanar M, Uğur F. SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Yanar, Mete ve Feyzi Uğur. “SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
Vancouver Yanar M, Uğur F. SİYAH ALACA SIĞIRLARDA ÇEŞİTLİ FORM ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI VE İLK LAKTASYON SÜT VERİMİ İLE İLGİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/