ÖZET: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliğinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların çeşitli form özelikleri bakımından durumunu ortaya koymak, genetik ıslah potansiyelini belirlemek üzere bu çalışma yürütülmüştür. Sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön meme, arka meme, memede denge, simetri ve kalite ile toplam puan özelliklerinin kalıtım dereceleri sırasıyla 0.271±0.272, 0.111±0.127, 0.580±0.286, 0.619±0.305, 0.600±0.275, 0.064±0.013 ve 0.607±0.350 olarak bulunmuştur. Toplam puan ile genel görünüş, sütçülük özelliği, vücut kapasitesi, meme sistemi, ön meme, arka meme, meme desteği, meme başları, memede denge simetri ve kalite özellikleri arasındaki genetik korelasyonlar sırasıyla 1.00±0.34, 0.75±0.31, 0.45±0.65, 1.01±0.05, 0.83±0.19, 1.06±0.08, 0.84±0.31, 1.29±0.71 ve 1.74±2.33 olarak tespit edilmiştir.
INHERITANCE OF TYPE TRAITS IN HOLSTEIN FRIESIAN CATTLE AND
THEIR RELATIONSHIP WITH FIRST LACTATION MILK YIELD
SUMMARY: The research was carried out to investigate various type traits of Holstein Friesian cattle raised in the Farm of Agricultural College at Atatürk University and to determine their breeding potential.Heritabilities for dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, balance, symetry and quality in udder and final score were 0.271±0.272, 0.111±0.127, 0.580±0.286, 0.619±0.305, 0.600±0.275, 0.064±0.213 and 0.607±0.050 respectively. Genetic correlations between final score and other form traits such as general appearance, dairy character, body capacity, mammary system, fore udder, rear udder, udder support, teats and balance, symetry and quality in udder were 1.00±0.34, 0.75±0.31, 0.45±0.65, 1.01±0.05, 0.83±0.19, 1.06±0.08, 0.84±0.31, 1.29±0.71 and 1.74±2.33 respectively.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/