ÖZET : Bu araştırma, tohumun bazı kalite özellikleri ve 3 laboratuar testi ile çıkış arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Yalova-5 ve Yalova-17 fasulye çeşitleri kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada standart çimlendirme, kondaktivite ve tetrazolium testleri ile 3 ve 6 cm ekim derinliğinde, tınlı ve kumlu topraklardaki fide çıkışı arasındaki ilişki belirlenmiştir. Enine kotiledon çatlaklarının Yalova-17 çeşidinde daha yüksek olduğu belirleniken, Yalova-5 fasulye çeşidinin su absorbsiyon oranının ise daha yükek olduğu tespit edilmiştir. Çimlenme ve tetrazolium test sonuçları ile kumlu ve tınlı topraklarda 3 cm ekim derinliğinde fide çıkışı arasındaki ilişki istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. Fakat kondaktivite test sonuçları ile her iki ekim derinliği ve toprak tipinde fide çıkışı arasında herhangi bir ilişki belirlenmemiştir.
A RELATIONSHIP BETWEEN SEEDLING EMERGENCE AND LABORATORY TEST ON SEED QUALITY OF BEANS
SUMMARY : In this research, three different laboratory tests were conducted to determine seed quality features in order to predict the ability of emergence potantial of snap beans (Phaseolus vulgaris Cvs. Yalova-5 and Yalova-17). Standart germination, conductivity and tetrazolium tests were conducted on seed lots. The correlations between the test results and seedling emergence in 3 and 6 cm sowing depth in both loamy and sandy soil were determined. Greater percentages of transverse cracking in the cotyledons were observed in Yalova-17 cultivar, while Yalova-5 cultivar had higher rates of water absorbsion. The germination and tetrazolium tests results showed significant correlations with the seedling emergence only in 3 cm sowing depth in both loamy and sandy soil. However, the conductivity test results did not correlate with the seedling emergence in both sowing depth and soil type.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/