BibTex RIS Kaynak Göster

FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

ÖZET : Bu araştırma, tohumun bazı kalite özellikleri ve 3 laboratuar testi ile çıkış arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Yalova-5 ve Yalova-17 fasulye çeşitleri kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada standart çimlendirme, kondaktivite ve tetrazolium testleri ile 3 ve 6 cm ekim derinliğinde, tınlı ve kumlu topraklardaki fide çıkışı arasındaki ilişki belirlenmiştir. Enine kotiledon çatlaklarının Yalova-17 çeşidinde daha yüksek olduğu belirleniken, Yalova-5 fasulye çeşidinin su absorbsiyon oranının ise daha yükek olduğu tespit edilmiştir. Çimlenme ve tetrazolium test sonuçları ile kumlu ve tınlı topraklarda 3 cm ekim derinliğinde fide çıkışı arasındaki ilişki istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. Fakat kondaktivite test sonuçları ile her iki ekim derinliği ve toprak tipinde fide çıkışı arasında herhangi bir ilişki belirlenmemiştir.

 

A RELATIONSHIP BETWEEN SEEDLING EMERGENCE AND LABORATORY TEST ON SEED QUALITY OF BEANS

 

SUMMARY : In this research, three different laboratory tests were conducted to determine seed quality features in order to predict the ability of emergence potantial of snap beans (Phaseolus vulgaris Cvs. Yalova-5 and Yalova-17). Standart germination, conductivity and tetrazolium tests were conducted on seed lots. The correlations between the test results and seedling emergence in 3 and 6 cm sowing depth in both loamy and sandy soil were determined. Greater percentages of transverse cracking in the cotyledons were observed in Yalova-17 cultivar, while Yalova-5 cultivar had higher rates of water absorbsion. The germination and tetrazolium tests results showed significant correlations with the seedling emergence only in 3 cm sowing depth in both loamy and sandy soil. However, the conductivity test results did not correlate with the seedling emergence in both sowing depth and soil type.

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

İsmail Güvenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güvenç, İ. (2013). FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Güvenç İ. FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;29(2).
Chicago Güvenç, İsmail. “FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, sy. 2 (Nisan 2013).
EndNote Güvenç İ (01 Nisan 2013) FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE İ. Güvenç, “FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
ISNAD Güvenç, İsmail. “FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (Nisan 2013).
JAMA Güvenç İ. FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Güvenç, İsmail. “FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
Vancouver Güvenç İ. FASULYEDE TOHUMUN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE LABORATUAR TESTLERİ İLE ÇIKIŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/