BibTex RIS Kaynak Göster

AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

 

ÖZET: Çeşitlerin devamlılığında en önemli husus üretim esnasında hiçbir genetik değişikliğin ortaya çıkmamasıdır. Bununla birlikte tohumla üretilen türlerde her üretim çemberinde gamet, zigot, tohum ve bitki seviyesinde doğal bir seleksiyon vardır. Yapay autopoliploidlerde özellikle ilk generasyonlarda aneuploidler yüksek oranda bulunmaktadır. Aneuploidler tohum verimini düşürdüğü gibi üretim esnasında ortaya çıkan seleksiyon işlemlerini de etkilemektedir. Yapay olarak elde edilmiş türlerin aneuploidiye karşı toleransları farklı olup, bazı türlerde euploid bitkilerde dengesiz kromozom ayrılışı eğilimi daha fazladır. Euploidlerde görülen bu kararsızlığa çevresel faktörler (hava, polen üretim miktarı, bitki yoğunluğu gibi stres koşulları) önemli derecede etki yapmaktadır. Dengesiz kromozom ayrılışı gösteren gamet ve zigotların canlı kalabilme şansının yüksek olması nedeniyle, bu türlerde aneuploidlerin tamamen populasyon içerisinden seleksiyonla uzaklaştırılması çok zordur.

Yıl 1998, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 12.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

İlknur Akgün Bu kişi benim

Metin Tosun Bu kişi benim

Sevim Sağsöz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akgün, İ., Tosun, M., & Sağsöz, S. (2013). AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2).
AMA Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S. AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;29(2).
Chicago Akgün, İlknur, Metin Tosun, ve Sevim Sağsöz. “AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, sy. 2 (Nisan 2013).
EndNote Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S (01 Nisan 2013) AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29 2
IEEE İ. Akgün, M. Tosun, ve S. Sağsöz, “AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
ISNAD Akgün, İlknur vd. “AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (Nisan 2013).
JAMA Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S. AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29.
MLA Akgün, İlknur vd. “AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 2, 2013.
Vancouver Akgün İ, Tosun M, Sağsöz S. AUTOPOLİPLOİD YEM BİTKİLERİNDE TOHUM ÜRETİMİ ÜZERİNE ANEUPLOİDİNİN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;29(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/