BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 1997, Cilt: 28 Sayı: 3, - , 26.04.2013

Öz

ÖZET : Bu araştırma farklı dikim zamanlarının kırmızıbaş lahanada (Brassica oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) erkencilik, verim ve bazı kalite faktörlerine etkisini tespit etmek amacıyla 1991 ve 1992 yıllarında yürütülmüştür. Denemede değişik firmalardan sağlanan, 1991 yılında  6, 1996 yılında ise 9 adet kırmızıbaş lahana çeşidi kullanılmıştır. Dikim 1991 yılında 17 mayıs, 3 ve 21 haziran tarihlerinde yapılmıştır. 1991 yılında 3 dikim zamanından iyi sonuç alınamadığı için 1992 yılında 22 mayıs ve 7 haziran tarihlerinde dikim yapılmıştır.

               Araştırmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir:

               1. Açık yaprak sayısı 1991 yılında en az M. red rock-061 (14.3 adet), en çok ise Debut (19.1 adet) 1992 yılında Roxy F1 RS (14.1 adet) ve en fazla yerli (20.2 adet) genotipte meydana gelmiştir.

               2. Açık yaprak ağırlığı her iki yılda da en az Beta Kırmızı lahana (800 ve 823 g), en fazla M. red rock-061 (1370 ve 1144 g)'den tespit edilmiştir.

               3. Baş çapı, yüksekliği ve ağırlığı; genotip, dikim zamanı ve yıllara göre değişmiştir.

               4. Dikim zamanına bağlı olarak en az verim Debut (33.7 ve 32.0 kg/parsel), en fazla ise Beta kırmızı baş lahanada (75.4 ve 67.8 kg/parsel) meydana gelmiştir. 1.ve 2. dikim zamanlarında elde edilen toplam ürün göz önüne alındığında Debut çeşidi oldukça iyi bir durum arzermektedir.

               5. Kuru madde miktarı bakımından genotipler arasında istatistiki bir farklılık bulunamamıştır.

               6. Elde edilen bu sonuçlara göre Erzurum ekolojik koşullarında erkenci ürün için Debut, normal yetiştiricilik için ise Beta kırmızı lahana çeşitleri önerilebilir.

 

THE EFFFECT OF PLANTING TIMES ON GROWTH, YIELD AND SOME QUALITY FACTORS OF SOME REDCABBAGE (Brassica oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) GENOTYPES

 

            SUMMARY : This study was carried out to determine the effect of planting times on growth, yield and some quality factors of some redcabbage (Brassica oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) cultivars. In this study, 6 cultivars in 1991, 9 cultivars in 1992 were used. Seedlings were transplanted on May 17, June 3 and 21 in 1991; and May 25 and June 7, in 1992. Thirth planting time was not carried out since the yield could not obtained in the first experimental year.

               The results obtained in this study are as follows :

               1. The lowest and the highest number of nonwrapper leaves occured in M.red rock-061 (14.3) and Roxy F1 RS (14.1), and Debut (19.1) and Yerli (20.2) genotypes in 1991 and 1992, respectively.

               2. The weight of nonwrapper leaves was the lowest in Beta redcabbage (800 and 823 g), but it was the highest in M. red rock-061 (1370 and 1448 g) in both years.

               3. Diametter, height and weight of head varied with genotypes, planting times and years.

               4. The lowest marketable yield obtained in Debut (33.7 and 32.0 per plot) whereas the highest yield obtained in Beta redcabbage (75.4 and 67.8 g per plot).

               5. There was no significant difference among the genotypes in terms of dry matter.

               6. According to these results, Debut can be suggested for early yield, whereas Beta redcabbage for total yield in Erzurum conditions.

Yıl 1997, Cilt: 28 Sayı: 3, - , 26.04.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Hüseyin Padem Bu kişi benim

İsmail Güvenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 28 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Padem, H., & Güvenç, İ. (2013). FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(3).
AMA Padem H, Güvenç İ. FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Nisan 2013;28(3).
Chicago Padem, Hüseyin, ve İsmail Güvenç. “FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea Var. Capitata Subvar. F. Rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28, sy. 3 (Nisan 2013).
EndNote Padem H, Güvenç İ (01 Nisan 2013) FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28 3
IEEE H. Padem ve İ. Güvenç, “FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 3, 2013.
ISNAD Padem, Hüseyin - Güvenç, İsmail. “FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea Var. Capitata Subvar. F. Rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 28/3 (Nisan 2013).
JAMA Padem H, Güvenç İ. FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28.
MLA Padem, Hüseyin ve İsmail Güvenç. “FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea Var. Capitata Subvar. F. Rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 3, 2013.
Vancouver Padem H, Güvenç İ. FARKLI DİKİM ZAMANLARININ KIRMIZIBAŞ LAHANADA (Brassica Oleracea var. Capitata Subvar. F. rubra) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM VE BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013;28(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/