BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) 'DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 14.03.2014

Öz

ÖZET : Bu araştırma, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde üretilen marulda bazı yaprak gübrelerinin etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede, ülkemiz sebze yetiştiriciliğinde kullanılan Nutri-leaf, Polarosate, Nitrozyme, Bayfolan, Vitaminate, Üre, Phosamco "4" ve Nutramin yaprak gübreleri kullanılmıştır. Yaprak gübreleri her iki yetiştirme döneminde de sabah saat 8.30 sırasında ve toplam her dönemde 3'er kez uygulanmıştır. Hasat sırasında baş ağırlığı ve yaprak sayısı belirlenerek, alınan bikisel örneklerde klorofil a, klorofil b, pH, N, P, K, Ca, Fe ve Mg analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir.

                  1- Hem ilkbahar hem de sonbahar döneminde yetiştirilen marullarda en iyi verim Bayfolan yaprak gübresi uygulamasından elde edilmiştir.

                  2- En fazla yaprak sayısının ilkbahar döneminde Polarosate, sonbahar döneminde ise Nutramin uygulamasında meydana geldiği bulunmuştur.

                  3- Klorofil a miktarı ilkbahar ve sonbahar döneminde Polarosate uygulamasında, klorofil b miktarı ise ilkbahar döneminde Nutri-leaf, sonbahar döneminde ise Nitrozyme uygulamasında en yüksek değere ulaşmıştır.

                  4- pH değerinin her iki dönemde de yaprak gübresi uygulamalarına göre istatistiki bir fark meydana gelmemiştir.

                  5- İlkbahar döneminde N üre, P ve Ca Bayfolan, K Nitrozyme, Mg Vitaminate, Fe ise Polarosate uygulamasında; sonbahar döneminde ise N ve P Bayfolan, K Nutri-leaf, Ca Nitrozyme, Mg Vitaminate ve Fe Polaerosate uygulamalarında en fazla olmuştur.

 

THE EFFECT OF FOLIAR FERTILIZERS ON YIELD, CHROROPHYLL AND CHEMICAL  CONTENT OF LATTUCA (Lactuca Satvia L.)

 

              SUMMARY : This research was carried out to determine the effects of different foliar fertilizers on yield, chlorophyll and chemical content of lattuca (Lactuca sativa L.) grown in spring and autumn seasons in 1992. In the experiment, Nutri-leaf, polarosate, Nitrozyme, Bayfolan, Vitaminate, üre, Phosamco "4" and Nutramin were used as foliar fertilizers. In both season, foliar fertilizers were sprayed three times at about 8.30 in the morning. When experiments was terminated, the weight of head and number of leaves were determined. In the leaf samples, chlorophyll a, chlorophyll b, pH, N, P, K, Ca, Fe and Mg content were determined.

                  The results of the experiment can be summarized as follows :

                  1- In both spring and autum seasons, the highest yield was obtained with Bayfolan foliar fertilizer.

                  2- The highest number of leaves obtained in spring by  Polarosate application whereas in autumn by Nutramin application.

                  3- Chlorophyll a content was the highest in Polarosate applications in both seasons. But chlorophyll b content was the highest in Nutri-leaf application in spring; whereas Nitrozyme application in autumn season.

                  4- pH  value was not significantly influenced by foliar fertilizers and growing seasons.

                  5- In the spring, the highest N content occured in Urea, whereas P and Ca in Bayfolan, K in Nitrozyme, Mg in Vitaminate, Fe in polarosate applilcations. On the other hand, N and P in Bayfolan, K in Nutri-leaf, Ca in Nitrozyme, Mg in Vitaminate and Fe in Polarosate applications were the highest in autumn season.

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 14.03.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Hüseyin Padem Bu kişi benim

Refik Alan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Padem, H., & Alan, R. (2014). FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1).
AMA Padem H, Alan R. FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Mart 2014;26(1).
Chicago Padem, Hüseyin, ve Refik Alan. “FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca Sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, sy. 1 (Mart 2014).
EndNote Padem H, Alan R (01 Mart 2014) FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26 1
IEEE H. Padem ve R. Alan, “FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 1, 2014.
ISNAD Padem, Hüseyin - Alan, Refik. “FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca Sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/1 (Mart 2014).
JAMA Padem H, Alan R. FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26.
MLA Padem, Hüseyin ve Refik Alan. “FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca Sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 1, 2014.
Vancouver Padem H, Alan R. FARKLI YAPRAK GÜBRELERİNİN MARUL (Lactuca sativa L.) ’DA VERİME, KLOROFİL VE BAZI BESİN MADDELERİ İÇERİĞİNE ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/