ÖZET : Tatlısı balıkçılığı ülkemizde her geçen gün gelişen bir sektör halindedir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesindeki uygun ekolojik ve doğal potansiyelin değerlendirilmesi, yeni ve daha yüksek gelir elde edilmesi açısından giderek yaygınlaşan bir üretim alanıdır.
Bu araştırmada, Erzurum ilinde alabalık yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal ve ekonomik durumları ele alınarak analiz edilmiştir. Araştırmada Erzurum iline bağlı Merkez ilçe, Ilıca, Uzundere, Tortum ve İspir ilçelerinde mevcut işletmelerin tümüne ait veriler değerlendirilmiştir.
Araştırma kapsamındaki işletmelerde işletme başına düşen aktif sermaye ortalama 480.327.500 Tl. olup, aktif sermaye içerisinde en büyük payı, bina ve havuz sermayesi (% 35.4) ile balık sermayesi (% 53.2) oluşturmaktadır. İşletmelerde yatırılan sermayeye karşılık pozitif bir gayri safi üretim değeri elde edildiği saptanmıştır. İşletmelerde işletme başına düşen işletme masrafları 191.530.100 TL olup, işletme masrafları içerisinde en büyük pay yem masraflarına (% 63.4) aittir. İşletmelerde üretim faaliyetine yatırılan aktif sermayenin karlılığının en iyi ölçüsü olan rantabilite değeri % 24.7 olarak bulunmuştur.
İşletmelerde üretim ve özellikle de üretim sonrası aşamalarda karşılaşılan sorunların çözümünde Su Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin kurulmasının kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmıştır.
STRUCTURAL AND ECONOMİCAL ANALYSIS OF TROUT BREEDING FARMS IN ERZURUM PROVINCE
SUMMARY : Aquaculture is a sector that shows constant development in recent years in Turkey. Because of the existing climatic and topographic conditions Eastern Anatolia has a great potential in the area of agriculture.
In this study, economical and structural conditions of the enterprises that deal with trout farming in Erzurum Province. Data about all the enterprises within the central district as well as Ilıca, Uzundere, Tortum and İspir districts have been analyzed.
Average active capital for the enterprises is 480.327.500 TL. Building and pool capital constitutes 35.4 percent whereas the fish capital constitutes 53.2 percent of the active capital.
It has been determined that a positive return has been obtained for investment. Operational costs per farm was 191.530.100 Tl. of which 63.4 percent belongs to feed cost. The rantability value which is the best indicator of the profitability of the capital has been found to be 24.7 percent.
It has been concluded that the establishment of production and marketing cooperatives is an important measure that has to be taken to solve the problems of the enterprises in both production and marketing activities.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/