BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 14.03.2014

Öz

ÖZET : Bu araştırmada; sera ortamında yetiştirilen sıklamen (Cyclamen persicum Mill.) bitkisinin değişik ortamlar ve kompoze gübreler uygulanarak bitkinin gelişme ve çiçeklenmesi üzerine etkileri incelenmiştir.

                  Peyzaj Mimarlığı Bölümünün çalışmaları ile, Erzurum şartlarında elde edilen yaprak kompostu araştırmada kullanılan ortamlar için baz olarak alınmıştır. Araştırmada; I. ortam; Yaprak kompostu + Kum + Yanmış çiftlik gübresi (2:1:1), II. ortam; Yaprak kompostu + Funda (1:1), III. ortam; Yaprak kompostu + Torf (1:1), IV. ortam; Torf + Funda + Perlit (2:2:1) kullanılarak bitkinin gelişimi izlenmiştir. Denemede 15 günde bir yapılan gübreleme işleminde 400 ppm'lik çözeltiler hazırlanarak; birisi kontrol olmak üzere, 10:30:20, 20:20:20 ve 20:10:20 (N:P2O5 : K2O) kompoze gübreleri kullanılmıştır.

                  Yapılan araştırma sonucunda, sıklamenlerde en fazla yaprak oluşumu I. ortamdan elde edilirken, en fazla çiçeklenmenin yine aynı ortamdan sağlandığı  belirlenmiştir. Kompoze gübrelerde ise, en fazla yaprak oluşumunun 20:10:20 kompoze gübresinde, en fazla çiçeklenmenin ise, 10:30:20 gübresinde olduğu tespit edilmiştir.

 

 

 

EFFECTS OF DIFFERENT GROWING ENVIRONMENTS AND COMPOST FERTILIZER ON DEVELOPMENTS OF Cyclamen persicum Mill. UNDER GREEN-HOUSE CONDITIONS

 

                  SUMMARY : In this study, the effects of different environments and compost fertilizers on development of Cyclamen persicum Mill. plant and it's blooming were investigated under green-house conditions.

                  Leaf-compost, prepared by Landscape Architecture Department under Erzurum conditions, was chosen as base for environment used in this study. Those environments were 1: Leaf-compost+Sand+Burned manure (2:1:1), II: Leaf-compost + Heath (1:1), III: Leaf-compost +Turf (1:1), IV : Heath+Funda + Perlit (2:1:1). In this experiment, fertilizer were applied by 15 day intervoles.  By preparing 400 ppm solutions, one of them was control, 10:30:20, 20:20:20 and 20:10:20 (N:P2O5: K2O) rating compost fertilizers were used.

                  Results showed that, the maximum leaf formed under I. environment conditions as well the maximum blooming. The maximum leaf formed with 20:10:20 compost-fertilizers, the maximum blooming occured with where as 10:30:20 compost-fertilizers.

Yıl 1995, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 14.03.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Kamuran Güçlü Bu kişi benim

Yahya Bulut Bu kişi benim

Sevgi Yılmaz Bu kişi benim

Hasan Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güçlü, K., Bulut, Y., Yılmaz, S., Yılmaz, H. (2014). FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1).
AMA Güçlü K, Bulut Y, Yılmaz S, Yılmaz H. FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Mart 2014;26(1).
Chicago Güçlü, Kamuran, Yahya Bulut, Sevgi Yılmaz, ve Hasan Yılmaz. “FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen Persicum Mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26, sy. 1 (Mart 2014).
EndNote Güçlü K, Bulut Y, Yılmaz S, Yılmaz H (01 Mart 2014) FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26 1
IEEE K. Güçlü, Y. Bulut, S. Yılmaz, ve H. Yılmaz, “FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 1, 2014.
ISNAD Güçlü, Kamuran vd. “FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen Persicum Mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26/1 (Mart 2014).
JAMA Güçlü K, Bulut Y, Yılmaz S, Yılmaz H. FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26.
MLA Güçlü, Kamuran vd. “FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen Persicum Mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 1, 2014.
Vancouver Güçlü K, Bulut Y, Yılmaz S, Yılmaz H. FARKLI YETİŞTİRME ORTAMLARININ VE DEĞİŞİK KOMPOZE GÜBRELERİN SERA ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEN SIKLAMEN (Cyclamen persicum mill) BİTKİSİNİN GELİŞMESİ VE ÇİÇEK KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014;26(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/