ÖZET : Fasulyede beyaz taneli çeşitlerde kalıtsal yapıyla ilgili olarak tohum kalitesi düşük olabilmektedir. Bu çeşitlerde, çevre şartlarına daha hassas olmaları nedeniyle, zayıf fide gelişmesi ve düşük verim görülmektedir. Bu çalışmada, ülkesel olarak tescilli fasulye çeşitlerinde (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 ve Şahin-90) benzer problemlerin varlığını araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Kontrol olarak renkli tane rengine sahip KN-127 hattı ve Contender fasulye çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin tamamı ayrı ayrı NaNO3 (-1.6 MPa) ve di-iyonize suda test edilmiştir. Araştırma sonunda, beyaz taneli çeşitlerde renkli tanelilere göre daha yüksek su absorbsiyon oranı, fazla miktarda tohum salgıları ve enine kotiledon çatlakları belirlenmiştir. Bu özellikler, zayıf çıkış ve fide gelişmesine yol açan en önemli sebepler arasında gösterilmektedir. Bununla birlikte varyeteler arasında varyasyon tesbit edilmiştir.
SEED QUALITY IN PHASEOLUS BEAN (Phaseolus Vulgarıs L.) CULTIVARS IN RELATION TO SEED COLOUR
SUMMARY: Early reports indicate that white seeded phaseolus bean cultivars have inherent problems of poor seed quality and higher susceptibility to environmental conditions during seedling growth leading to poor yields. This study was undertaken to screen five nationally registered white seeded Turkish Phaseolus bean cultivars (Şeker, Şehirali-90, Yunus-90, Karacaşehir-90 and Şahin-90) in terms of widely encountered causes of poor seed vigour in comparison with coloured seeded genotypes (KN-127 and Contender) under controlled laboratory conditions at The Faculty of Agriculture in Erzurum.
Tests showed that white seeded cultivars had higher rates of water absorbtion, higher levels of seed leachate conductivity and greater percentages of transverse cracking on the adaxial and abaxial surfaces of cotyledons, all of which were associated with poor seedling vigour. However, there occurred variation between and within genotypes.Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/