In the present study, research materials consisting of approximately 1600 samples, which have been collected fromalmost the entire country since the 1960s, but mainly from the eastern Anatolia region of Turkey, were evaluated, 103 species and 2subspecies in 4 genera, Heriades, Stenoheriades, Hofferia and Hoplitis, were recognized. Of these, Hoplitis (Anthocopa) saxialis(Zanden, 1994) is new for Turkey as well the Asian Continent. Hoplitis (Hoplitis) manicata (Morice, 1901), H. (H.) pici (Friese,1899) and H. (Micreriades) mazzuccoi are new for the eastern Anatolia region. Erzurum is the easternmost distribution records ofthe first two species for that of H. mazzuccoi Bitlis is the easternmost distribution record. Many new distributional data were addedfor each species and the plant species they visited were included. Concerning to zoogeographical view of the point, althoughpresent species could be included in various chorotypes they are mainly consantrated in the Mediterranean basin. Morover, about60% of the Anatolian species are associated with Europe and about 40% are Asian species, and those of 13 species live three of thecontinents, Europe, Asia and Africa. With the present knowledge 18 species and subspecies could be accepted as Anatolianendemics
Hymenoptera: Megachilidae Osmiini Heriades Stenoheriades Hofferia Hoplitis fauna new records chorotype Turkey
Bu çalışmada; Türkiye’nin hemen her yöresinden, özellikle de Doğu Anadolu Bölgesi’nden 1960’lı yıllardan bu yana toplanan 1600 civarındaki arı örneği değerlendirilmiştir. Daha önceki tespitlerle birlikte Heriades, Stenoheriades, Hofferia ve Hoplitis cinslerine ait 103 tür ve 2 alttür belirlenmiştir. Bu türlerden, Hoplitis (Anthocopa) saxialis (Zanden, 1994) Türkiye ve Asya Kıtası için, H. (Hoplitis) manicata (Morice, 1901), H. (H.) pici (Friese, 1899) ve H. (Micreriades) mazzuccoi ise Doğu Anadolu Bölgesi için yeni kayıt durumundadır. Hoplitis manicata ve H. pici türleri için Erzurum, H. mazzuccoi için ise Bitlis doğuda yayılım gösterdikleri son lokasyonlardır. Listelenen türlerin çoğu için yeni yayılma alanları eklenmiş ve ziyaret ettikleri bitki türleri verilmiştir. Zoocoğrafik yönden bakıldığında; bulunan türler, değişik korolojik kategorilerden oluşmakta ise de genelde Akdeniz Havzası’nda yoğunlaştıkları görülmektedir. Ayrıca Anadolu’daki türlerin yaklaşık %60’ı Avrupa ile ilgili, %40’ı Asya türleri, 13 tür de üç kıtada da bulunmaktadır. Mevcut bilgiler doğrultusunda 18 tür ve alttürün Anadolu için endemik oldukları dikkati çekmektedir.
Hymenoptera: Megachilidae Osmiini Heriades Stenoheriades Hofferia Hoplitis fauna yeni kayıtlar korotip Türkiye
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 44 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/