This study was conducted to determine the effects of different degrees of temperature, salt and salicylic acid applications on seed germination of bean (Phaseolus vulgaris L.). Study conducted under laboratory conditions. Four different temperatures (10, 15, 20 and 250C), six different doses of salicylic acid (SA) (0.0 (control), 0.1, 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00mM) and five different concentration of salt (NaCl) (0.0, 50, 100 150 and 200mM) were used in this study. Also, in this study were investigated effects of SA on seed germination of bean under salt stress. As a result of research, it was determinate that of seeds germination percentage decreased with low temperature, high salt and high SA concentrations. The best germination was determined at 20C and low doses SA application (0,25mM) has increased the rate of germination. SA application was increased in the rate of germination of seed under low and high temperatures and salt conditions. This situation may due to the effectiveness of salicylic acid from the systemic acquired resistance
Yapılan bu çalışmada, fasulye tohumlarının (Phaseolus vulgaris L.) çimlenmesi üzerine sıcaklık, tuz ve salisilik asit
uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Laboratuar şartlarında yapılan bu çalışmada, dört farklı sıcaklık derecesi (10, 15, 20 ve
250
C), altı farklı salisilik asit (SA) dozu (0.0 (kontrol), 0.1, 0.25, 0.50, 0.75 ve 1.00mM) ve beş faklı tuz (NaCl) (0.0, 50, 100, 150
ve 200mM) konsantrasyonu kullanılmıştır. Ayrıca 200
C’de SA uygulanmış tohumlara sulama suyu olarak NaCl uygulaması
yapılarak uygulamaların tohum çimlenmesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda düşük sıcaklık, yüksek tuz
konsantrasyonu ve yüksek dozdaki SA uygulamalarının fasulye tohumlarının çimlenmesini azalttığı belirlenmiştir. En iyi
çimlenme 200
C’de gerçekleşirken, 0,25mM dozundaki düşük SA uygulamasında da çimlenme oranında artış meydana gelmiştir.
SA uygulamaları, düşük ve yüksek sıcaklık derecelerinde ve tuz içeren ortamlarda tohumların çimlenme oranında artış sağlamıştır.
Bu durum, salisilik asitin sistemik kazanılmış dayanıklılıktaki etkinliğinden kaynaklanabilmektedir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 44 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/