Hakkâri ili koyunculuk işletmelerinin demografik özellikleri, koyunculuk faaliyeti ile ilgili problemleri ve çözüm
önerilerinin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmada Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemine göre belirlenen 113 işletme ile anket
yapılmıştır. Çalışma sonucunda üreticilerin yaş ortalamasının 49 ve koyunculuk tecrübesinin 27 yıl olduğu belirlenmiştir. İşletme
başına nüfus ortalaması 10,21 olup bu değer Erkek İş Birimi (EİB) cinsinden ise 6,51 dir. Üreticilerin %9,7’si okuryazar olmayıp
%64,7’si ilkokul mezunudur. İşletme başına ortalama 14 da’lık alanda buğday, yonca ve bostan üretimi yapılmaktadır. Faaliyet
dönemi sonunda her işletmede ortalama 96 koyun, 86 kuzu ve 6 koç olup bunların her birinin değeri 416 TL, 309 TL ve 958 TL
olup toplam değerleri ise 74.336 TL dir. Üreticiler herhangi bir tarımsal örgüte üye olmayıp bunların %15,9’unun ortalama 8.819
TL dönem sonu borcu bulunmaktadır. Borç kaynağı akraba ve diğer şahıslardır. İşletmelerde koyun sütü satışı bulunmamakla
birlikte elde edilen süt yağ, yoğurt, peynir ve ayrana dönüştürülerek aracılar vasıtası ile pazarlanmaktadır. Girdi fiyatlarının
yüksek olması, sulama sorunu ve yem bitkileri üretiminin yetersiz olması en önemli üretici sorunlardır. Bölge koyunculuk
işletmelerinin sorunlarının çözümü için yem bitkileri üretiminin ve girdi desteğinin artırılması, sulama sorunun çözülmesi, sınır
güvenliğinin sağlanarak kaçak et ve canlı hayvan girişinin önlenmesi ile bölgeye yönelik küçükbaş hayvancılık politikalarının
oluşturulması önerilebilir.
This study aims to determine demographic characteristics, problems related to sheep breeding and make
recommendations for solution of these problems in sheep farms located in Hakkâri province. For this aim, a questionnaire was
applied to 113 sheep farms in Hakkâri selected according to simple random sampling method. Data from the questionnaire shows
that average age of the farmers is 49 while the average experience in animal breeding is 27 years. Average population of the farms
in terms of Male Work Unit (MWU) is 6,51. Grain, barley and vegetables are produced on an average land area of 14 da. per
farm. Each farm owns an average of 96 sheep, 86 lambs and 6 rams at the end of the activity season and respective values of these
stocks are 416 TL, 309 TL and 958 TL. Average total stock value at the end of season is 74.336 TL.Stockbreeders are not
registered with any agricultural organization and 15,9% of breeders have an average of 8.819TL of debt at the end of the season.
Debtors are relatives and other real persons. Farms do not sell sheep’s milk, however, milk, butter, yogurt, cheese and ayran are
produced in the farms and marketed through middlemen. High input prices, inadequacy of water for both animals and irrigation
and and problems in production of feedstuff are the most important factors that have a negative impact on sheepbreeding. In order
to improve sheepbreeding in the region, inputs and feedstuff to sheep farms must be subsidized, water problems in villages and
pastures must be solved, illegal entry of meat and live animals must be stopped by increasing border security and sheepbreeding
policies, tailored for the region, must be formulated.
Demographic Characteristics, sheepbreeding, Hakkari, producer problems.
Demographic Characteristics sheepbreeding Hakkari producer problems
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 49 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/