Renk, birçok taze meyve ve sebzenin kalitesini ve tüketici tercihlerini belirleyen önemli bir özelliktir. Meyvelerin renk
ölçümünde, uniform renk ölçeği nedeniyle CIE L*a*b* en çok kullanılan renk uzayıdır. Bu çalışmada elma çeşitlerinin renk
özelliklerine ait ham veriler ilk aşamada test ve eğitim verileri olarak iki kısma ayrılmış, eğitim verileri üzerinde analizler
yapılmış ve test verileri ise testlerde kullanılmıştır. Find laws algoritması uygulanarak elde edilen kurallar Color index (CI), hue
angle (h*) and Chroma (C*) değerlerini tahmin etmek için kullanılmıştır. İkinci aşamada ise ham veriler cluster analizine tabi
tutularak Strict ve Liberal seçenekleri ile sınıflandırılmıştır. Find laws algoritması her bir sınıfa tek tek uygulanıp, her bir CI, h*,
C* parametreleri için elde edilen 7 farklı tahmin kuralı R2 değerlerine göre karşılaştırılarak en yüksek doğruluğa sahip kurallar
tespit edilmiştir.
Color is an important feature that dictates the quality and consumer preferences of many fresh fruits and
vegetables. In color measurement of fruits, the CIE L*a*b* color space is widely used since it is a uniform color scale. In this
study, raw data for the color features of apple varieties were divided into two parts as test and train data in the first stage, analyses
were performed on train data and tests were performed on test data. The rules obtained by applying the Find laws algorithm were
used to estimate the color index (CI), hue angle (h *) and Chroma (C *) values. In the second stage, raw data were classified by
Strict and Liberal options of cluster analysis. Find Laws algorithm was applied to each cluster and 7 different prediction rules
were obtained for CI, h*and C* parameters. R2
values of the rules were compared and the rules with the most accurate outcomes
were identified.
:
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 49 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/