Wheat, transport,
cultivation, storage and processing are very easy; winter and summer produce,
and high nutritional value of reasons such as; in the world and in Turkey
constitutes one of the essential nutrients. In this study, the effects of
different bacterial applications on different germination parameters of
aluminum stress were aimed, this study was conducted in 4 replicates according
to the completely randomized factorial design. As the plant material, the seeds of the wheat (Triticum aestivum L.cv. Kırik) were used. Sterilized wheat
seeds seed coding was done in 11 different bacterial species developed in
liquid medium for 24 hours. The seeds were then germinated on paper in dark photoperiod
formed with aluminum chloride (AlCl3) for 10 days at 20 ° C. At the
end of this study, the germination rate (GR), germination rate coefficient (CVG),
mean germination time (MGT), germination vigor index (GVI), total embryonic
root length and shoot length parameters were measured. The germination rate,
germination vigor index, germination rate, root length and shoot length
decreased significantly in all bacterial applications with different
concentration of AlCl3, whereas mean germination time was prolonged. When the
responses of different bacterial inoculations against aluminum stress in wheat
were evaluated, inoculation with Pseudomonas
fluorescens was found to be better than other applications and it was found
to be effective in reducing the negative effect of aluminum in terms of tested
germination characteristics.
Buğday; taşınması, tarımı, saklanma ve işlenmesinin
oldukça kolay olması; kışlık ve yazlık üretilebilmesi ve besin değerinin yüksek
olması gibi nedenlerle, dünyada ve Türkiye’de temel besin maddelerinden birini
oluşturmaktadır. Bu çalışmada buğdayda (Triticum aestivum L.
cv Kırık) erken aluminyum stresine karşı bakteri uygulamalarının etkileri
buğday çimlenme parametreleriyle araştırılmıştır. Araştırma tesadüf parsellerinde 4 farklı alüminyum chloride
konsantrsyonu (0, 7,5, 15, 22,5 ve 30 mM) × 11 (farklı bakteri)
faktöriyel deneme desenine göre 4
tekrarlı olarak yürütülmüştür. Sterilize edilen buğday tohumları 24 saat sıvı
besi yerinde geliştirilmiş farklı bakteri türleri içerisinde tohum kodlaması
yapılmıştır. Ardından tohumlara alüminyum
chloride (AlCl3) uygulanarak karanlık fotoperyot ortamında
20°C’de 10 gün süreyle kağıt üzerinde çimlendirilmiştir. Bu çalışma sonunda çimlenme oranı (ÇO), çimlenme hızı katsayısı (ÇHK), ortalama çimlenme
zamanı (OÇZ), çimlenme gücü indeksi, çim gücü indeksi (ÇGİ), toplam embriyonal kök
uzunluğu ve sürgün uzunluğu parametreleri ölçülmüştür. AlCl3’in
konsantrasyonu artıkça tüm bakteri uygulamalarında çimlenme oranı, çimlenme
hızı kat sayısı, çimlenme gücü indeksi, kök uzunluğu ve sürgün uzunluğu çok
önemli derecede azalmış buna karşın ortalama çimlenme zamanı uzamıştır. Farklı
bakteri uygulamalarının buğdayda alüminyum stresine
karşı verdiği tepkiler değerlendirildiğinde, Pseudomonas fluorescens bakterisi aşılamasının, diğer uygulamalara göre göre
daha iyi sonuç verdiği ve test edilen çimlenme karakterleri bakımdan
alüminyumun olumsuz etkisinin azaltılmasında etkili olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 50 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/