ABSTRACT: This study was conducted to detect cold damage in dormant buds of grapevine under field (by shooting test) and laboratory (by sectioning method) conditions. In the determination of the low temperature damage, it has been investigated whether there is a difference between the method of sectioning in laboratory conditions and the real shooting level in the field conditions. The study was carried out in the vineyard which was established with the Karaerik (V. vinifera L.) grape cultivar in the Uzümlü district of Erzincan in 2012, 2013 and 2014. Samples of an old grapevine cuttings from the vineyard was transported to the laboratory on the same day and sections were taken in order to determine the damage level. Cold damage was assessed based on 1-4 bud averages. In addition, cold damage was evaluated separately in 1st, 2nd, 3rd and 4th nodes. The mortality rates of primary and secondary buds for the first 1-4 buds average were determined and the vitality rates of tertiary buds were determined in order to determine the ultimate vitality. At the second stage of study, the mortality rates (%) of primary and secondary buds and the viability rates (%) of tertiary buds were determined by counting in spring the shoots come from the primary, secondary, and tertiary buds of the first 4 buds that were left in pruning in vineyard. Secondary and tertiary buds were also considered alive if the primary buds have sprouted in vineyard.In the study that determined the level of damage of the buds, it was found that the difference between the sectioning method and the shooting test was 7.9% in primary buds, 14.56% in secondary buds, and 0.1% in tertiary buds. The mortality rates of primary buds and the viability rates of tertiary buds were found statistically insignificant differences between the methods, but the mortality rates of the secondary buds were found statistically significant differences between the methods.
ÖZET: Bu çalışmada asma kış gözlerinde meydana gelen düşük sıcaklık zararları,
tarla şartlarında (sürme testi) ve labaratuvar ortamında (kesit alma metodu)
belirlenmiştir. Düşük sıcaklıklık zararının belirlenmesinde, laboratuar şartlarında kesit alma
yöntemi ile arazi koşullarında gerçek sürme arasında farklılık olup olmadığı
araştırılmıştır. Çalışma Erzinca’ın Üzümlü ilçesinde Karaerik (V. vinifera L.) üzüm çeşidi ile tesis edilmiş bağda 2012, 2013 ve 2014 yıllarında
yürütülmüştür. Bağdan alınan bir yaşlı asma çubukları aynı gün içerisinde
labaratuvara ulaştırılmış ve zarar düzeyinin tespit edilmesi için kesitler alınmıştır.
Soğuk zararı hem 1-4 göz ortalamasına göre, hem de 1., 2., 3. ve 4. boğumlarda
ayrı ayrı değerlendirilmiştir. İlk 1-4 göz ortalamasının primer ve sekonder
tomurcukların ölüm oranları ile nihai canlılığın belirlenmesi için tersiyer
tomurcukların canlılık oranları belirlenmiştir. Çalışmanın
ikinci aşamasında, primer ve sekonder tomurcukların ölüm oranları oranları (%)
ve tersiyer tomurcukların canlılık oranları (%) bağda budama sonrası bırakılan ilk
4 gözün primer, sekonder ve tersiyer tomurcuklarından çıkan sürgünler ilkbaharda
sayılarak belirlenmiştir. Bağda primer tomurcukları süren gözlerin sekonder ve
tersiyer tomurcuklarının da canlı olduğu kabul edildi. Tomurcukların zarar
düzeyinin belirlendiği çalışmada, kesit alma metodu ile sürme testi arasında
primer tomurcuklarda %7,9 sekonder tomurcuklarda %14,56 ve tersiyer
tomurcuklarda %0,1 oranında farklılık olduğu tespit edilmiştir. Primer
tomurcukların ölüm oranı ve tersiyer tomurcukların canlılık oranlarında metotlar
arasında istatistiki açıdan önemli farklılığın olmadığı, fakat sekonder
tomurcukların ölüm oranları için ise mototlar arasında istatistiki açıdan
önemli farklılık olduğu görülmüştür.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 50 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/