Insects, the most common and most successful animals on earth, establish long-term and stable ecological relationships with bacteria. Aphids (Hemiptera: Aphididae) are an insect group of agricultural importance that can feed on many herbaceous, shrubs, and woody plants as hosts and are also in close relationship with endosymbiont bacteria. It is seen that aphid is going to further increase their current pest potential in the near future due to their high adaptability and rapid reproduction ability. In order to be effective and successful in the biological control of aphids, many features of aphids are required to be known and clarified. Therefore, determining the interactions among aphid, host plant, and endosymbiont in this relationship might make biological control of aphids more effective. In this review, what is known about the relationship among aphids, the primary endosymbiotic bacterium Buchnera aphidicola, and the host plant is examined, and the possibilities of using symbiont bacteria in the biological control of aphids are discussed.
Yeryüzündeki en yaygın ve en başarılı hayvanlar olan böcekler, bakterilerle uzun vadeli ve istikrarlı ekolojik ilişkiler kurarlar. Afitler (Yaprak bitleri), konak olarak birçok otsu bitki, çalı ve odunsu bitki ile beslenen, aynı zamanda endosimbiyont bakterilerle de yakın ilişki içinde olan, tarımsal öneme sahip bir böcek grubudur. Yaprak bitlerinin yüksek adaptasyon ve hızlı üreme yetenekleri nedeniyle yakın gelecekte mevcut zararlı potansiyellerini daha da artıracağı görülmektedir. Yaprak bitlerinin biyolojik mücadelesinde etkili ve başarılı olabilmek için yaprak bitlerinin birçok özelliğinin bilinmesi ve netleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bu ilişkide yaprak biti, konak bitki ve endosimbiyont arasındaki etkileşimlerin belirlenmesi, yaprak bitleri ile biyolojik mücadeleyi daha etkin kılabilir. Bu derlemede, yaprak biti, birincil endosimbiyotik bakteri Buchnera aphidicola ve konak bitki arasındaki ilişki hakkında bilinenler incelenmekte ve yaprak bitlerinin bisyolojik kontrolünde simbiyotik bakterilerin kullanım olanakları tartışılmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 53 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/