Araştırma Makalesi

Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür?

Cilt: 11 Sayı: 1 2 Nisan 2024
PDF İndir
EN TR

Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür?

Öz

Bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda açılan destekleme ve yetiştirme kurslarının fırsat eşitliğine etkisine ve kurslarda karşılaşılan temel sorunlar olan devamsızlık ve yardımcı kaynak eksikliği sorunun çözümüne odaklanan bir nitel çalışmadır. Bu konuyu ele almak için yapılan çalışmanın amacı belirli bir okulda destekleme ve yetiştirme kurslarının etkili bir biçimde nasıl yapıldığını ortaya koymaktır. Veri toplamak için, öncelikle okuldaki belgeler incelenmiş, ikinci aşamada ise 6 öğretmen ve 3 yöneticiden oluşan çalışan grubuyla, 8 mezundan oluşan öğrenci grubuyla ve 6 veliyle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Görüşmelerin çözümlemeleri yapılmış ve verilerin ışığında kursların fırsat eşitliğini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ek olarak kursların temel problemleri olan devamsızlık ve yardımcı kaynak sorununun; derse giren öğretmenin kursa girmesi, motivasyon çalışmaları, pazar günü de olmak üzere yapılan deneme sınavları, okul-veli işbirliği, takip, öğrenci ve velinin okulun başarısına inanması ve güvenmesiyle çözülebildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu etkililik faaliyetlerinin, diğer okullarda düzenlenen kursların yönetimine küçük bir katkı yapacağı varsayılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aküzüm, C. ve Saraçoğlu, M. (2018). Ortaokul Öğretmenlerinin Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi . Turkish Journal of Educational Studies , 5 (2) , 97-121 . DOI: 10.33907/turkjes.423152
  2. Bircan, M. A., Zabun, E., ve Tosun, O. (2022). “Etüt Tokat” projesi kapsamında düzenlenen destekleme ve yetiştirme kurslarının sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi ve öğrenci görüşleriyle değerlendirilmesi. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(1), 1-14. https://dx.doi.org/10.30855/gjes.2022.08.01.001.
  3. Bozbayındır, F., ve Kara, M. (2017). Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) Karşılaşılan Sorunlar ve Öğretmen Görüşleri Temelinde Çözüm Önerileri Problems Faced at Supporting and TrainingCourses (STC) and Solution Suggestions According to Teacher Opinions. Sakarya University Journal of Education, 7(2), 336-349.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

7 Mart 2024

Yayımlanma Tarihi

2 Nisan 2024

Gönderilme Tarihi

13 Ocak 2024

Kabul Tarihi

7 Mart 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yüce, Ö., Özocak, G., & Yüce, D. (2024). Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür? Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 11(1), 309-343. https://doi.org/10.46868/atdd.2024.663
AMA
1.Yüce Ö, Özocak G, Yüce D. Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür? ATDD. 2024;11(1):309-343. doi:10.46868/atdd.2024.663
Chicago
Yüce, Özgür, Gökhan Özocak, ve Didem Yüce. 2024. “Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür?”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 11 (1): 309-43. https://doi.org/10.46868/atdd.2024.663.
EndNote
Yüce Ö, Özocak G, Yüce D (01 Nisan 2024) Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür? Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 11 1 309–343.
IEEE
[1]Ö. Yüce, G. Özocak, ve D. Yüce, “Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür?”, ATDD, c. 11, sy 1, ss. 309–343, Nis. 2024, doi: 10.46868/atdd.2024.663.
ISNAD
Yüce, Özgür - Özocak, Gökhan - Yüce, Didem. “Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür?”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 11/1 (01 Nisan 2024): 309-343. https://doi.org/10.46868/atdd.2024.663.
JAMA
1.Yüce Ö, Özocak G, Yüce D. Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür? ATDD. 2024;11:309–343.
MLA
Yüce, Özgür, vd. “Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür?”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 11, sy 1, Nisan 2024, ss. 309-43, doi:10.46868/atdd.2024.663.
Vancouver
1.Özgür Yüce, Gökhan Özocak, Didem Yüce. Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında Devamsızlık, Kaynak ve Motivasyon Eksikliği Sorunları Nasıl Çözülür? ATDD. 01 Nisan 2024;11(1):309-43. doi:10.46868/atdd.2024.663

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal provides immediate open access to its content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Under this license, users may read, download, copy, distribute, print, search, link to, reproduce, adapt, translate, and build upon the material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the author(s) and the journal.

Any commercial use of the published material requires prior written permission from the Editorial Board. Requests concerning commercial reuse should be addressed to: akademiktarihvedusunce@gmail.com 

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board. The editors and the Editorial Board disclaim any responsibility or liability for the content of published works.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). This work is licensed under CC BY-NC 4.0.