Derleme

Geçmişten günümüze işitme engellilerin eğitimi ve Türk işaret dilinin rolü

Cilt: 8 Sayı: 1 30 Mart 2021
PDF İndir

Geçmişten günümüze işitme engellilerin eğitimi ve Türk işaret dilinin rolü

Öz

İşaret dili, işitme engelli bireylerin birbirleri ile ya da diğer insanlarla iletişim kurmak için kullandıkları en yaygın iletişim yoluna verilen isimdir. Çalışmada Türk işaret dilinin gramer yönünden bir çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Türk işaret dilinin kullanımıyla ilgili kendisini gösteren bütün dilsel çıktıların aynı zamanda Türkçenin kullanımındaki yansımalarıyla ilgili de örnekler verilmiştir. Çalışmada aynı zamanda, Türk İşaret Dili (TİD)’nde kullanılan iletişim yöntemleri, Türk İşaret Dili ve engelliler için yapılan çalışmaların kısa tarihçesi ile ilgili birtakım başlıklardan yola çıkarak işitme engellilerin özellikle eğitim hayatında maruz kaldıkları olumsuzluklara değinilmiştir. Bu açıdan yararlanılan kaynaklar ekseriyetle 2000’li yıllarda yayınlanmış makaleler olup, günümüze yakın olmaları açısından da önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKMEŞE, P.; KAYHAN, N. “ İşaret Dili Dersine Katılan Öğretmen Adaylarının Görüşlerine Göre Türk İşaret Dili Eğitiminin İncelenmesi”, Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry (TOJQI), Cilt 8, Sayı:1, Ocak 2017, s. 1- 38.
  2. ARIK, E., “Ellerle Konuşmak”. Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2016.
  3. ARMSTRONG, D.F. ve WİLCOX, S., “Origins of Sign Language”. M. Marschark ve P. A. Spencer (Ed.), Deaf Studies Language and Education içinde, Oxford University Press. New York 2003.
  4. BALCI, S., “Osmanlı Devleti'nde Engelliler ve Engelli Eğitimi”. Terazi Kitapçılık ve Yayıncılık. İstanbul 2013.
  5. BLACKBURN, L., “Linguistic and Cultural Interactions Among Deaf/Hearing Family Members: Implications for Family Partnerships in Early Education”. Dissertation Abstracts International: Section A. Humanities and Social Science, 62(10), 1998: 3270.
  6. DEMİR, C. ve YAPICI, M., “Ana Dili Olarak Türkçenin Öğretimi ve Sorunları”. Sosyal Bilimler Dergisi, 2, 2007: 177-192.
  7. DEMİREL, F., “Osmanlı'da Sağır-Dilsiz ve Âmâların Eğitimi”. İdeal Yayınları, İstanbul 2013.
  8. GONGORA, X. ve FARKAS, C., “Infant Sign Language Program Effects on Synchronic Mother- Infant Interactions”. Infant Behavior ve Development, 32, 2009: 216-225.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Mart 2021

Gönderilme Tarihi

28 Kasım 2020

Kabul Tarihi

26 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Arslan, Y. (2021). Geçmişten günümüze işitme engellilerin eğitimi ve Türk işaret dilinin rolü. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 8(1), 163-178. https://izlik.org/JA54ET54NJ

 

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal’s content is provided as open access under the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Under this license, the content may be shared, reproduced, adapted, translated, and built upon in any medium or format for non-commercial purposes, provided that proper scholarly attribution is given to the author(s) and the journal.

Requests for commercial reuse must be directed to the Editorial Board at akademiktarihvedusunce@gmail.com

The scientific, legal, and ethical responsibility for published works rests entirely with the author(s). The editors and the Editorial Board assume no responsibility or liability for the content of the published articles.

 

©  ATDD Tüm Hakları Saklıdır