Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Anar's narrative "White Harbor" in Azerbaijani literary criticism

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 1158 - 1167, 25.06.2020

Öz

The article discusses criticism of Anar's epic "White Harbor" epic, one of the most important literary achievements of Azerbaijani literature in the 1960s, causing a great response in the literary community. The work, written on a modern theme, reflects the important and current problems of the time, is characterized by a new artistic view of human morality, is distinguished by a new type of "thinking" heroes, with these features attracts the attention of Azerbaijani literature and theoretical thinking. Numerous articles and thoughts about the work done since its publication include that the "White Harbor" is unquestionably welcomed in the literary world, sometimes facing a biased approach to criticism, and therefore the inner nature of its heroes is not properly explained. The article expresses a modern theoretical approach to these facts, different views and views of literary criticism about the work. The article confirms the fact that the literary heroes of the "sixties", as well as the literary heroes of Anar, which are distinguished by the complex psychology of national and spiritual values, are remembered by their complex psychology, and this direction is remembered by literary criticism. The approach of literary-theoretical thought to the artistic hero of "White Harbor" has been evaluated in the context of the main creative aspects of modern Azerbaijani criticism.

Kaynakça

  • QARAYEV, Y., Meyar şəxsiyyətdir, Bakı: Yazıçı, 1988.
  • TALIBOV, Q., Gənc nasirlər haqqında bəzi qeydlər, “Ulduz”, 1974, № 11.
  • TOLSTOY, L.N., Gjkysq cbornik soçineniy, Mockva: Qospolitizdat, 1953.

Azerbaycan Edebi Eleştirisinde Anar'ın "Beyaz Liman" Destanı

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 1158 - 1167, 25.06.2020

Öz

Makale, Anar'ın 1960'larda Azerbaycan edebiyatının en önemli edebi başarılarından biri olan, edebi toplulukta büyük bir tepkiye neden olan "Beyaz Liman" destanının eleştirisini tartışıyor. Modern bir tema üzerine yazılan eser, zamanın önemli ve güncel sorunlarını yansıtır, insan ahlakının yeni bir sanatsal görüşü ile karakterize edilir, yeni bir tür "düşünme" kahramanları ile ayırt edilir, bu özelliklerle Azerbaycan edebiyatı ve teorik düşüncesinin dikkatini çeker. Yayınlanmasından günümüze kadar yapılan çalışmalar hakkında çok sayıda makale ve düşünce, "Beyaz Liman" ın edebi dünyada tartışmasız bir şekilde hoş karşılanmadığını, bazen eleştiriye önyargılı bir yaklaşımla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle kahramanlarının iç doğasının düzgün bir şekilde açıklanmadığını içeriyor. Makale bu gerçeklere modern bir teorik yaklaşımı, eserle ilgili yazınsal eleştirinin farklı görüşlerini ve görüşlerini ifade eder. Makale, "altmışlı" ların edebi kuşağının yanı sıra ulusal ve manevi değerlerin karmaşık psikolojisi ile ayırt edilen Anar'ın edebi kahramanlarının, karmaşık psikolojisi ile hatırlandığı ve bu yönün edebiyat eleştirisi tarafından hatırlandığı gerçeğini doğrulamaktadır. Edebiyat-kuramsal düşüncenin "Beyaz Liman"ın sanatsal kahramanı kavramına yaklaşımı, modern Azerbaycan eleştirisinin ana yaratıcı yönleri bağlamında değerlendirilmiştir

Kaynakça

  • QARAYEV, Y., Meyar şəxsiyyətdir, Bakı: Yazıçı, 1988.
  • TALIBOV, Q., Gənc nasirlər haqqında bəzi qeydlər, “Ulduz”, 1974, № 11.
  • TOLSTOY, L.N., Gjkysq cbornik soçineniy, Mockva: Qospolitizdat, 1953.

Повесть Анара "Белый порт" в Азербайджанском литературном критике

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 1158 - 1167, 25.06.2020

Öz

В статье рассматривается критика повеста Анара «Белый порт», одного из важнейших литературных достижений Азербайджанской художественной литературы Работа, написанная на современную тему, отражает важные и актуальные проблемы того времени, характеризуется новым художественным взглядом на человеческую мораль, отличается новым типом «мыслящих» героев, благодаря чему эти черты привлекают внимание азербайджанской литературы и теоретического мышления. Многочисленные статьи и размышления о проделанной работе после ее публикации включают в себя то, что «Белый порт», несомненно, приветствуется в литературном мире, иногда сталкивается с предвзятым подходом к критике, и поэтому внутренняя природа ее героев не объясняется должным образом. В статье выражен современный теоретический подход к этим фактам, различные взгляды и взгляды литературной критики на произведение. В статье подтверждается тот факт, что литературные герои «шестидесятых», а также литературные герои Анара, отличающиеся сложной психологией национальных и духовных ценностей, запоминаются своей сложной психологией, а это направление запоминается литературной критикой. Отношение литературно-теоретической мысли к концепции художественного героя «Белого порта» оценивалось в контексте основных творческих направлений современной азербайджанской критики.

Kaynakça

  • QARAYEV, Y., Meyar şəxsiyyətdir, Bakı: Yazıçı, 1988.
  • TALIBOV, Q., Gənc nasirlər haqqında bəzi qeydlər, “Ulduz”, 1974, № 11.
  • TOLSTOY, L.N., Gjkysq cbornik soçineniy, Mockva: Qospolitizdat, 1953.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Terane Turan Rahimli Bu kişi benim 0000-0002-3640-0386

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Rahimli, T. T. (2020). Azerbaycan Edebi Eleştirisinde Anar’ın "Beyaz Liman" Destanı. Akademik Tarih Ve Düşünce Dergisi, 7(2), 1158-1167.

По всем вопросам приема статей и выпуска очередных номеров обращаться в редакцию соответствующего журнала


 

                                                                                                                                                   

                                                           Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi   Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

  ©  ATDD Tüm Hakları Saklıdır