Primer Hiperparatiroidide Preoperatif Görüntüleme ve Cerrahi Başarı: 19 Olguluk Retrospektif Analiz Primer Hiperparatiroidide Lokalizasyon ve Cerrahi
Öz
Amaç: Bu çalışmada primer hiperparatiroidi tanısıyla opere edilen hastaların klinik, görüntüleme ve cerrahi sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ve preoperatif ultrasonografi (USG) ile Tc-99m sestamibi (MIBI) sintigrafisinin lokalizasyon başarısının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2019–2025 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’nde primer hiperparatiroidi nedeniyle opere edilen 19 hasta retrospektif olarak incelendi. Sekonder ve tersiyer hiperparatiroidi ile MEN sendromu öyküsü olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Demografik veriler, biyokimyasal parametreler, görüntüleme bulguları, uygulanan cerrahi yöntem ve erken dönem sonuçlar analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 50,4±16,5 yıl olup %73,7’si kadındı. Tüm hastalara USG, 15 hastaya (%78,9) MIBI sintigrafi uygulandı. En az bir görüntüleme yöntemi ile lokalizasyon başarısı %94,7 olarak saptandı. USG ile lokalizasyon oranı %84,2, MIBI ile %93,3 olup yöntemler arasında anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Hastaların %84,2’sine minimal invaziv paratiroidektomi uygulandı. Preoperatif total kalsiyum ve PTH düzeyleri postoperatif 24. saatte anlamlı derecede düştü (p<0,001) ve tüm hastalarda erken dönemde normokalsemi sağlandı. Sonuç: Primer hiperparatiroidide retrospektif verilerimiz, USG ve Tc-99m sestamibi sintigrafisinin yüksek lokalizasyon başarısı sağladığını ve uygun hastalarda minimal invaziv paratiroidektominin güvenle uygulanabildiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Proje Numarası
Kaynakça
- Mutlu, F., & Aka, B. U. (2023). Minimal invaziv paratiroidektomi. Tek merkez deneyimi. Acta Medica Nicomedia, 6(3), 434-440.
- Fu, C. H., & Chen, H. F. (2022). Parathyroid adenoma presenting as chronic pancreatitis: A case report and literature review. Medicine, 101(46), e31750.
- Wilhelm, S. M., Wang, T. S., Ruan, D. T., Lee, J. A., Asa, S. L., Duh, Q. Y., ... & Carty, S. E. (2016). The American Association of Endocrine Surgeons guidelines for definitive management of primary hyperparathyroidism. JAMA surgery, 151(10), 959-968.
- Aygün, N., İşgör, A., & Uludağ, M. (2019). Primer hiperparatiroidili hastalarda preoperatif ultrasonografi ve sintigrafinin ilk görüntülemede patolojik bezin lokalizasyonunda etkinliği. Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital, 53(4), 379–384. https://doi. org/10.14744/SEMB.2019.37097
- Noureldine, S. I., Gooi, Z., & Tufano, R. P. (2015). Minimally invasive parathyroid surgery. Gland surgery, 4(5), 410.
- Aygün, N., & Uludağ, M. (2019). Intraoperative adjunct methods for localization in primary hyperparathyroidism. Şişli Etfal Hastanesi Tip Bülteni, 53(2), 84-95.
- Solorzano, C. C., & Carneiro-Pla, D. (2014). Minimizing cost and maximizing success in the preoperative localization strategy for primary hyperparathyroidism. Surgical Clinics, 94(3), 587-605.
- Liddy, S., Worsley, D., Torreggiani, W., & Feeney, J. (2017). Preoperative imaging in primary hyperparathyroidism: literature review and recommendations. Canadian Association of Radiologists Journal, 68(1), 47-55.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Endokrinoloji, Tanı Radyografisi, Klinik Tıp Bilimleri (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
16 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
19 Şubat 2026
Kabul Tarihi
23 Şubat 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 9 Sayı: 1
