Araştırma Makalesi

Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi

Cilt: 2 Sayı: 2 25 Şubat 2020
PDF İndir
TR EN

Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı Eskişehir’e seyahat eden yerli turistlerin seyahatleri sırasında çibörek tüketimlerini etkileyen güdülerin ortaya çıkarılması ve bu güdüleri etkileyen değişkenlerin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Eskişehir’deki beş çibörek işletmesine gelen yerli turistlerden yüz yüze anket toplanmıştır. Toplam 269 yerli turistten veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre Eskişehir’e seyahat eden yerli turistlerin çibörek tüketimlerini etkileyen güdüler dört faktör altında toplanmaktadır. Bu dört güdü “deneyim güdüsü”, “bireylerarası iletişim güdüsü”, “psikolojik rahatlama güdüsü” ve “öğrenme güdüsü” şeklinde isimlendirilmiştir. Yapılan farklılık analizleri sonucunda, yerli turistlerin güdüleri ile cinsiyetleri ve Eskişehir’e seyahat etme sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. Demografik değişkenlerden bir diğeri olan “çibörek hakkındaki bilgi düzeyi” ile “bireylerarası iletişim” ve “öğrenme” güdüleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmamışken; bu değişken ile “deneyim” ve “psikolojik rahatlama” güdüleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Bu sonuca göre çibörek hakkında tanıdıkları aracılığı ile bilgi sahibi olanlar hiçbir bilgisi olmayanlara göre çiböreği deneyimlemeyi ve psikolojik rahatlamayı daha fazla önemsemektedirler. Araştırma sonucunda ortaya çıkan çibörek tüketim güdüleri, alanyazındaki diğer araştırma sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmış ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alpar, R. (2010). Spor, sağlık ve eğitim bilimlerinde uygulamalı istatistik ve geçerlilik-güvenirlilik. Ankara: Detay Yayıncılık.
  2. Au, N. ve Law, R. (2002). Categorical classification of tourism dining. Annals of Tourism Research, 29 (3), 819-833.
  3. Baloğlu, S. ve Uysal, M. (1996). Market segments of push and pull motivations: a canonical correlation approach. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8(3), 32-38.
  4. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri (23. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  5. Cha, S., McCleary, K. W. ve Uysal, M. (1995). Travel motivations of Japanese overseas travelers: A factor-cluster segmentation approach. Journal of Travel Research, 34(1), 33-39.
  6. Crompton, J.L. (1979). Motivations for pleasure vacation. Annals of Tourism Research, 6 (4), 408-424.
  7. Crompton, J. L. ve McKay, S. L. (1997). Motives of visitors attending festival events. Annals of Tourism Research, 24(2), 425-439.
  8. Çevik, S. ve Yıldırım Saçılık, M. (2018). Gastronomik kimliğin oluşmasında kültürlerarası etkileşimin rolü: Eskişehir örneği. II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, 07/11/2018-11/11/2018. Türkiye: Şanlıurfa.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Şubat 2020

Gönderilme Tarihi

11 Ocak 2020

Kabul Tarihi

22 Şubat 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ilbay, B. (2020). Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 2(2), 52-70. https://doi.org/10.5281/zenodo.3688767
AMA
1.Ilbay B. Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi. ATRSS. 2020;2(2):52-70. doi:10.5281/zenodo.3688767
Chicago
Ilbay, Begüm. 2020. “Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences 2 (2): 52-70. https://doi.org/10.5281/zenodo.3688767.
EndNote
Ilbay B (01 Şubat 2020) Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences 2 2 52–70.
IEEE
[1]B. Ilbay, “Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi”, ATRSS, c. 2, sy 2, ss. 52–70, Şub. 2020, doi: 10.5281/zenodo.3688767.
ISNAD
Ilbay, Begüm. “Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences 2/2 (01 Şubat 2020): 52-70. https://doi.org/10.5281/zenodo.3688767.
JAMA
1.Ilbay B. Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi. ATRSS. 2020;2:52–70.
MLA
Ilbay, Begüm. “Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, c. 2, sy 2, Şubat 2020, ss. 52-70, doi:10.5281/zenodo.3688767.
Vancouver
1.Begüm Ilbay. Eskişehir’e Seyahat Eden Yerli Turistlerin Çibörek Tüketim Güdülerinin Belirlenmesi. ATRSS. 01 Şubat 2020;2(2):52-70. doi:10.5281/zenodo.3688767
22039
Bu dergide yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf–Ticari Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) kapsamında lisanslanmaktadır. Bu lisans, uygun atıf verilmesi koşuluyla eserlerin ticari olmayan amaçlarla kopyalanmasına, dağıtılmasına ve yeniden kullanılmasına izin verir. Ticari kullanım izne tabidir. Yazarlar, yayımlanan çalışmalarının telif hakkını elinde tutar; dergiye, eserin yayımlanması ve dağıtılması için münhasır olmayan yayın hakkı tanır.