Yazım Kuralları

           Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’ne makale başvurusu yapacak yazarların, DergiPark sistemine bireysel üyelik yapmaları gerekir. https://dergipark.org.tr/tr/login adresinde açılan sayfadan bireysel üyelik oluşturarak, dergimiz https://dergipark.org.tr/tr/pub/augsfd sayfasından makale ve dosyalarını sisteme yüklemelidirler.
    Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi uluslararası standartları ve kuralları benimseyen bir yayın etiği anlayışına sahiptir. Etik kurul belgesi gerektiren çalışmalarda “Etik Kurul Belgesi” makale ile birlikte dosyalar alanına eklenmelidir. Etik Kurul Belgesi gerektiren çalışmalar için bkz. (Etik İlkeler ve Yayın Politikası)
Yazarlar makale başvurusu sırasında “Telif Hakkı Devir Formu”nu imzalayıp, tarayarak sistem üzerinden dosyalar alanına yüklemelidirler. Böylece telif haklarını Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’ne devir etmiş olurlar. Telif Hakkı Devir Formu’nu yüklemeyen yazarların makaleleri üzerinde işlem yapılmaz. Yayınlanmayan makalelerin telif hakları yazarlarında kalır.
    Dergimize makale gönderecek yazarların orcid.org adresinden ücretsiz olarak temin edecekleri yazar kimlik numaralarını makale metinleri ile birlikte editörlüğümüze iletmeleri gerekir.

    Birden fazla yazarlı çalışmalarda, yazarların katkı ve çıkar çatışması beyanı olarak “Ek Beyanlar Formu” nu doldurularak imzalamaları ve sistem üzerinden dosyalar alanına yüklemeleri gerekir.
Dergimizin yayın sürecine katkı sağlayan tüm yazarlar, şeffaflık ilkemiz doğrultusunda tüm süreçleri DergiPark kullanıcı panelinden kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak kişisel sayfalarında takip edebilirler.
    Yazarların yazım kuralları için aşağıda yer alan yönlendirmeleri referans almaları gerekmektedir.
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi’ne gönderilecek makaleler APA7 ‘ye uygun olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca bkz. (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/elements-list-entry#retrieval)
Makaleler Word formatında ve Times New Roman yazı karakterinde hazırlanmalıdır.


       (Örnek Şablon)

BAŞLIK : Türkçe başlık koyu ve büyük harflerle 12 punto, ortalanmış ; İngilizce başlık ise Türkçe başlığın hemen altında ilk harfleri büyük, 11 punto ve ortalanmış şekilde olmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 12 kelime olmalıdır.
YAZAR ADI : Makalede yazar adı ve soyadı sağa yaslı, koyu 11 punto olmalıdır. Yazarların unvanı, görev yaptıkları kurum ve eposta adresleri * işaretiyle dipnotta belirtilir. Hakem sürecinde, kör hakemlilik politikamız gereği yazarların kişisel bilgileri kaldırılır ya da gizlenir.
ÖZ : Makalenin başlığından sonra en az 120 en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce öz (abstract), en az 5 kelimelik Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler 11 punto olarak yazılmalıdır. Öz alanının, çalışmanın kapsamı, amacı, yöntemi, etkileri ve sonuçları hakkında fikir vermesi beklenir.
SAYFA DÜZENİ
KAĞIT BOYUTU :
A4
KENAR BOŞLUKLARI : 2,5 Cm.
YAZI TİPİ: Times New Roman
YAZI TİPİ STİLİ : Normal
BOYUTU (NORMAL METİN): 12
BOYUTU (DİPNOT METNİ) : 10
PARAGRAF ARALIĞI: Önce 0 nk, sonra 6 nk
SATIR ARALIĞI: Tek (1)
BÖLÜM BAŞLIKLARI: Alt başlıkların hepsi ilk harfleri büyük olacak şekilde ve koyu olmalıdır. Numaralandırma tercih edilirse “Giriş” ve “Sonuç” bölümüne numara verilmemelidir.
TABLO VE ŞEKİLLER: Tablo veya şekillerin numarası ve adları tablo veya şeklin hemen altında olmalıdır.
Kaynak: Kaynak yazar tarafından düzenlenmeyip alıntı yapıldıysa alıntı bilgisi; 12 punto, sola yaslı ve italik olarak verilmelidir.
GÖRSEL KAYNAKLAR: Görsel numarası ve adı görselin hemen altında bulunmalıdır.
Görsel 1: Görsel yazısı metnin altına, italik, 11 punto, italik ve sola yaslı yazılmalıdır. Görsel numarası kalın yazılmalıdır.
Hacim: Makale, ekler dâhil olmak üzere en fazla 10.000 sözcük olmalıdır.
Ayrıca özel bir yazı tipi (font) kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de, yazıyla birlikte gönderilmelidir. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir. Yazım ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumu’nun Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Yazıların kaynakçalarında Latin alfabe dışında başka bir alfabe karakterleri kullanılmamalıdır.
KAYNAKLARIN GÖSTERİMİ :
Metin içi alıntılarda;
Yazar bilgisi parantez içinde veya dışında verilebilir.
Parantez içindeki alıntılarda yazar adı ve yayın tarihi parantez içinde yer alır. Gönderme yapılan kaynaklarda yazar adı cümlede anlamlı bulunan bir yerde metne dâhil edilir ve yıl parantez içinde yazılır.
Örnekler:
Tek yazarlı kaynaklar için örnek :
(Alp, 2019)
(Alp, 2009 ) sembolün tek bir cümle ile tanımını yapmayı oldukça güç bir girişim olarak tanımlar.
Alp, 2009 yılında sembolün tek bir cümle ile tanımını yapmanın güç olduğunu belirtti. (s.1-2). (Dilerseniz sayfa numarası belirtebilirsiniz)


*Uzun alıntılarda, alıntı yeni bir paragrafta devam ediyorsa tekrar kaynak gösterilmelidir.


*İki yazarlı kaynaklar için örnek :
(Erdoğan ve Söylemezoğlu, 2011)



*Üç ve daha fazla yazarlı kaynaklar için örnek :
(Alp ve diğerleri, 2004)

*Metinde kişisel görüşmecilere atıfta bulunulduğu durumlarda;
Görüşmecinin adının baş harfi ve soyadı verilmeli, görüşme tarihi olabildiğince net belirtilmelidir.
(K.Ö., Alp, kişisel görüşme, 14.03.2022)
Metin İçi Alıntılar İçin Ayrıca bkz. https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/elements-list-entry#retrieval

KAYNAKÇA
Kitap :
Alp, K. Ö. (2009). Orta Asya'dan Anadolu'ya Kültürel Sembollere Giriş. Efil Yayınevi.
*Eser adları ilk harfleri büyük ve italik yazı karakteri ile yazılmalıdır.
E-Kitap :
Alp, K. Ö. vd. (2009). Tarsus El Sanatları. Hacı Bayram Veli Üniversitesi. https://discovery.ebsco.com/c/kqcaaq/details/nsw3z5ulfn?limiters=FT1%3AY&q=alp%2C%20%C3%B6zlem
*Erişim linki eklenmelidir.
Çeviri Kitap:
Buchholz, E. L. (2012). Sanat : Başvuru Kitapları (D. N. ÖZER, Çev.). NTV Yayınları.
Kitap Bölümü:
Alp, K. Ö. (2018). Müzede öğretmen tutumları. A. Okvuran ve C. Karadeniz (Ed.), Çocuk ve sanat içinde (ss. 41-67). Ankara Üniversitesi Basımevi.
Makale :
DOI numaralı dergi makalesi :
Alp, K. Ö. (2021). Mitolojik kuşlardan Simurg'un minyatürler üzerinden sembolik anlam kodları. Folklor Akademi Dergisi, 4(3), 439-451. https://doi.org/10.12981/mahder.952096
DOI numarası olmayan dergi makalesi :
Alp, K. Ö. (2004). Anadolu’dan Orta Asya’ya uzanan coğrafyada dokumalarda yaşanan ortak sembolik motifler. Motıf Academy Journal Of Folklore, (37), 10-15.
*Makale gösterimlerinde dergi adı, cilt ve sayı numaraları italik yazı karakteri ile yazılmalıdır.
Doktora ya da Yüksek Lisans Tezleri :
Metinnam, İ. (2011). Yaratıcı drama alanında Brian Way’ın drama anlayışının incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi.
Toplantı ve Sempozyumlar :
Alp, K. Ö., (2019, Haziran). Görsel sanatlar eğitiminde kollektifin gücü ve bir örnek yaklaşım, VI. International Eurasian Educational Research Congress, Turkey.
Sinema Filmi :
Yılmaz, A. (Yönetmen). 1986. Aaahh Belinda [Film]. Odak Film.
YouTube Videosu :
Çağdaş Drama Derneği Antalya (2023, 14 Mart). Müzede yaratıcı drama -1- Dr. Gökhan Karaosmanoğlu 1. Bölüm [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=gs73O6g-rsM
İnternet Kaynağı :
Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği (2023, 14 Mart). Wikipedia içinde. https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Kad%C4%B1n_M%C3%BCzeleri_Birli%C4%9Fi