Araştırma Makalesi

Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili

Cilt: 59 Sayı: 2 30 Kasım 2018
PDF İndir
TR EN

Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili

Öz

Bu makale dinî metinlerin değerlendirilmesinde kültürel bağlamın dikkate alınmasına yönelik çalışmalara bir katkı niteliğindedir. Çalışmada kadim zamanlarda Yahudi bir topluluğun başkalaşım geçirerek fareye dönüştüğünü anlatan bir rivayet ele alınmakta ve hem klasik hadis literatürü zaviyesinden, hem de erken dönemin kültürel/çevresel kodları açısından değerlendirilmektedir. Bu bağlamda evrensel bir inanış ve tasavvur biçimi olarak metamorfoz olgusunun İslam düşüncesindeki yerine dikkat çekilmekte ve ilgili rivayeti çevreleyen kültürel atmosfer tasvir edilmektedir. Ayrıca ilginç ve yadırgatıcı bir içeriği olan rivayete yönelik eleştiri ve yorumlara temas edilmektedir. Sonuç olarak konuyla ilgili lehte ve aleyhteki yaklaşım ve söylemler, hadis literatürüyle bir diyalog sorunu yaşandığını düşündürmektedir. Makale bundan hareketle hadise ve hadis edebiyatına yönelik bakış açısının gözden geçirilmesini önermekte, özellikle Hz. Peygamber’in risalet görevi kapsamında olmayan ve sosyo-kültürel inanış ve kabulleri yansıtan rivayetlerin daha geniş ve bütüncül bir perspektifle ve insanlığın kadim tarihinin özgün bir parçası olarak okunmasını teklif etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ʿAbdurrazzāḳ b. Hemmām. el-Muṣannef. 10 c. Tah. Ḥabīburraḥmān el-Aʿẓamī. Hind: el-Meclisu’l-ʿİlmī-Beyrut: el-Mektebu’l-İslāmī, 1403; 9 c. Tah. Merkezu’l-Buḥūs̱ ve Taḳniyeti’l-Maʿlūmāt. Kahire: Dāru’t-Taʾṣīl, 2015.
  2. el-ʿAsḳalānī, İbn Ḥacer. Fetḥu’l-Bārī. 17 c. Neşr Ebū Ḳuteybe Naẓar el-Fārayābī. Riyad: Dāru Ṭaybe, 2006.
  3. el-ʿAsḳalānī, İbn Ḥacer. Tehẕību’t-Tehẕīb. 4 c. Tah. İbrāhīm Zeybeḳ ve ʿĀdil Murşid. Beyrut: Muʾessesetu’r-Risāle, 2014.
  4. el-ʿAynī, Bedruddīn. ʿUmdetu’l-Ḳārī Şerḥu Ṣaḥīḥi’l-Buḫārī. 25 c. Tashih. ʿAbdullāh Maḥmūd Muḥammed ʿUmer. Beyrut: Dāru’l-Kutubi’l-ʿİlmiyye, tsz.
  5. el-ʿAẓīmābādī, Ebū’ṭ-Ṭayyib Muḥammed Şemsu’l-Ḥaḳḳ b. Emīr ʿAlī. ʿAvnu’l-Maʿbūd. Beyrut: Dāru’l-Kutubi’l-ʿİlmiyye, 1415.
  6. Adam, Baki. “Sept Yahudileri,” Asife Ünal, Hüsamettin Karataş, Yasin Meral, Dilek Özbey (ed.), Bütün Yönleriyle Yahudilik (Ankara: Türkiye Dinler Tarihi Derneği Yayınları, 2012) içinde, ss.121-127.
  7. Ağkuş, Yusuf ve Abdullah Altuncu. “Yahudi Kutsal Metinlerinde ve Kur’an’da Şabat (Cumartesi) Yasakları ve Mesh Hadisesi,” İnsan ve Toplum Bilimleri Araş-tırmaları Dergisi 6:5 (2017), ss.2775-2794.
  8. Akyüz, Hüseyin. “Kertenkelenin Öldürülmesi ile İlgili Hadislerin Tahlil ve Tenki-di,” Din Bilimleri Akademik Araştırma Dergisi 13:1 (2013), ss.173-214.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2018

Gönderilme Tarihi

6 Eylül 2018

Kabul Tarihi

26 Kasım 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 59 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Koca, S. (2018). Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 59(2), 1-64. https://izlik.org/JA76MU79UP
AMA
1.Koca S. Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili. AÜİFD. 2018;59(2):1-64. https://izlik.org/JA76MU79UP
Chicago
Koca, Suat. 2018. “Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 59 (2): 1-64. https://izlik.org/JA76MU79UP.
EndNote
Koca S (01 Kasım 2018) Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 59 2 1–64.
IEEE
[1]S. Koca, “Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili”, AÜİFD, c. 59, sy 2, ss. 1–64, Kas. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76MU79UP
ISNAD
Koca, Suat. “Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 59/2 (01 Kasım 2018): 1-64. https://izlik.org/JA76MU79UP.
JAMA
1.Koca S. Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili. AÜİFD. 2018;59:1–64.
MLA
Koca, Suat. “Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 59, sy 2, Kasım 2018, ss. 1-64, https://izlik.org/JA76MU79UP.
Vancouver
1.Suat Koca. Hadis, Mesḫ (Metamorfoz) ve Kültürel Bağlam: Farelerin Dönüşüme Uğramış Yahudiler Olabileceğine Dair Bir Ṣaḥīḥayn Rivayetinin Tahlili. AÜİFD [Internet]. 01 Kasım 2018;59(2):1-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76MU79UP

Creative Commons Lisansı
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.