Araştırma Makalesi

Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri

Sayı: Advanced Online Publication Erken Görünüm Tarihi: 21 Eylül 2026
PDF İndir
TR EN

Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri

Öz

Bu çalışma, Marshall Planı’nın Türkiye basınında 1947–1950 döneminde hangi söylemsel ve görsel stratejilerle anlamlandırıldığını görsel kültür, propaganda ve algı yönetimi ekseninde incelemektedir. Çalışma, Truman Doktrini’nin güvenlik mantığı ile Türkiye’nin programa dâhil oluşunu tarihsel bağlamın temel unsurları olarak ele almaktadır. Araştırmada Akşam, Cumhuriyet, Demokrat İzmir, Son Saat, Son Telgraf, Tanin, Türk Sesi, Ulus, Vatan, Yeni İstanbul ve Zincirli Hürriyet gazetelerinden amaçlı örnekleme ile seçilen manşetler, haber anlatıları, yorumlayıcı pasajlar ve görseller nitel söylem analizi ile yorumlayıcı görsel çözümleme yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular, Marshall Planı’nın Sovyet tehdidi ve bloklaşma bağlamında güvenlikleştirildiğini, “dostluk” ve “doğal müttefiklik” söylemleriyle meşrulaştırıldığını göstermektedir. Kalkınma vaadinin denetim, koşulluluk ve ödeme rejimleriyle birlikte tartışılması, yardımın “fırsat mı bağımlılık mı?” ikilemi içinde değerlendirilmesine yol açmıştır. Reklamlarda ise verimlilik, kredi kolaylığı ve marka prestiji üzerinden “Amerikan modernliği”nin gündelik ekonomi dili içinde olağanlaştırıldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak dış yardımın kamusal onayının güvenlik retoriği, sembolik yakınlık ve tüketim repertuarları aracılığıyla söylemsel ve görsel düzeylerde üretildiği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akşam. (26 Ocak 1948). [Gazete haberi]. Akşam Gazetesi
  2. Allen, J. S., & Wala, M. (1948). The Marshall Plan: Recovery or War? New York: New Century Publıshers
  3. Anistratenko, T. (2022). Ideological justification of the Truman doctrine of 1947. East European Historical Bulletin, (24).
  4. Avcı, Ö. (2018). Propaganda çeşitleri. M. Karaca & C. Çakı (Ed.), İletişim ve propaganda (ss. 75–114). Konya: Eğitim Yayınevi.
  5. Bakan, İ., & Kefe, İ. (2012). Kurumsal açıdan algı ve algı yönetimi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 19–34.
  6. Barnard, M. (2002). Sanat, tasarım ve görsel kültür (1. bs.). Ankara: Ütopya.
  7. Barthes, R. (1980). Image–music–text. Fontana Press
  8. Bilginer Erdoğan, Ş. (2021). Görsel kültürün küresel kültüre dönüşmesinde kitle iletişim araçlarının rolü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(3), 109–126.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası Güvenlik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

21 Eylül 2026

Yayımlanma Tarihi

-

Gönderilme Tarihi

2 Ocak 2026

Kabul Tarihi

9 Mart 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication

Kaynak Göster

APA
Özdemir, M., Sevgili, Ş., & Kocaman, A. Ç. (2026). Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri. Akdeniz İİBF Dergisi, Advanced Online Publication, 255-270. https://doi.org/10.25294/auiibfd.1854466
AMA
1.Özdemir M, Sevgili Ş, Kocaman AÇ. Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri. Akdeniz İİBF Dergisi. 2026;(Advanced Online Publication):255-270. doi:10.25294/auiibfd.1854466
Chicago
Özdemir, Merve, Şerafettin Sevgili, ve Ayşe Çiğdem Kocaman. 2026. “Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri”. Akdeniz İİBF Dergisi, sy Advanced Online Publication: 255-70. https://doi.org/10.25294/auiibfd.1854466.
EndNote
Özdemir M, Sevgili Ş, Kocaman AÇ (01 Eylül 2026) Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri. Akdeniz İİBF Dergisi Advanced Online Publication 255–270.
IEEE
[1]M. Özdemir, Ş. Sevgili, ve A. Ç. Kocaman, “Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri”, Akdeniz İİBF Dergisi, sy Advanced Online Publication, ss. 255–270, Eyl. 2026, doi: 10.25294/auiibfd.1854466.
ISNAD
Özdemir, Merve - Sevgili, Şerafettin - Kocaman, Ayşe Çiğdem. “Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri”. Akdeniz İİBF Dergisi. Advanced Online Publication (01 Eylül 2026): 255-270. https://doi.org/10.25294/auiibfd.1854466.
JAMA
1.Özdemir M, Sevgili Ş, Kocaman AÇ. Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri. Akdeniz İİBF Dergisi. 2026;:255–270.
MLA
Özdemir, Merve, vd. “Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri”. Akdeniz İİBF Dergisi, sy Advanced Online Publication, Eylül 2026, ss. 255-70, doi:10.25294/auiibfd.1854466.
Vancouver
1.Merve Özdemir, Şerafettin Sevgili, Ayşe Çiğdem Kocaman. Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri. Akdeniz İİBF Dergisi. 01 Eylül 2026;(Advanced Online Publication):255-70. doi:10.25294/auiibfd.1854466
Dizinler

143751437114372      14373