Türk Basınında Marshall Planı’nın Görsel-Söylemsel İnşası: Güvenlikleştirme, Dostluk Retoriği ve Tarımsal Modernleşme İmgeleri
Öz
Bu çalışma, Marshall Planı’nın Türkiye basınında 1947–1950 döneminde hangi söylemsel ve görsel stratejilerle anlamlandırıldığını görsel kültür, propaganda ve algı yönetimi ekseninde incelemektedir. Çalışma, Truman Doktrini’nin güvenlik mantığı ile Türkiye’nin programa dâhil oluşunu tarihsel bağlamın temel unsurları olarak ele almaktadır. Araştırmada Akşam, Cumhuriyet, Demokrat İzmir, Son Saat, Son Telgraf, Tanin, Türk Sesi, Ulus, Vatan, Yeni İstanbul ve Zincirli Hürriyet gazetelerinden amaçlı örnekleme ile seçilen manşetler, haber anlatıları, yorumlayıcı pasajlar ve görseller nitel söylem analizi ile yorumlayıcı görsel çözümleme yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular, Marshall Planı’nın Sovyet tehdidi ve bloklaşma bağlamında güvenlikleştirildiğini, “dostluk” ve “doğal müttefiklik” söylemleriyle meşrulaştırıldığını göstermektedir. Kalkınma vaadinin denetim, koşulluluk ve ödeme rejimleriyle birlikte tartışılması, yardımın “fırsat mı bağımlılık mı?” ikilemi içinde değerlendirilmesine yol açmıştır. Reklamlarda ise verimlilik, kredi kolaylığı ve marka prestiji üzerinden “Amerikan modernliği”nin gündelik ekonomi dili içinde olağanlaştırıldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak dış yardımın kamusal onayının güvenlik retoriği, sembolik yakınlık ve tüketim repertuarları aracılığıyla söylemsel ve görsel düzeylerde üretildiği ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akşam. (26 Ocak 1948). [Gazete haberi]. Akşam Gazetesi
- Allen, J. S., & Wala, M. (1948). The Marshall Plan: Recovery or War? New York: New Century Publıshers
- Anistratenko, T. (2022). Ideological justification of the Truman doctrine of 1947. East European Historical Bulletin, (24).
- Avcı, Ö. (2018). Propaganda çeşitleri. M. Karaca & C. Çakı (Ed.), İletişim ve propaganda (ss. 75–114). Konya: Eğitim Yayınevi.
- Bakan, İ., & Kefe, İ. (2012). Kurumsal açıdan algı ve algı yönetimi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 19–34.
- Barnard, M. (2002). Sanat, tasarım ve görsel kültür (1. bs.). Ankara: Ütopya.
- Barthes, R. (1980). Image–music–text. Fontana Press
- Bilginer Erdoğan, Ş. (2021). Görsel kültürün küresel kültüre dönüşmesinde kitle iletişim araçlarının rolü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(3), 109–126.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Uluslararası Güvenlik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Merve Özdemir
0000-0001-5010-632X
Türkiye
Erken Görünüm Tarihi
21 Eylül 2026
Yayımlanma Tarihi
-
Gönderilme Tarihi
2 Ocak 2026
Kabul Tarihi
9 Mart 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication