BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ

Yıl 2008, Cilt: 08 Sayı: 16, 83 - 115, 01.09.2008

Öz

Son 15 yıllık dönemde gıda güvenliği önemli bir konu haline gelmiştir. Bu alanda iki uluslararası uygulama öne çıkmaktadır: HACCP ve izlenebilirlik. Firmalar gıda piyasalarında rekabet edebilmek için gıda sağlık ve kalite standartlarını uygulamak zorundadır. Ampirik araştırmalar büyük firmaların küçük firmalara göre uyma maliyetlerini (compliance-costs) karşılamada ölçek ekonomisinden dolayı daha avantajlı olduğunu göstermektedir. Bu alanda yapılan az sayıdaki araştırmalar, gıda güvenlik standartlarından kaynaklanan uyma maliyetlerinin son dönemlerde gıda sanayi sektöründe artan yoğunlaşmada etkili olduğunu belirtmektedir. Türkiye’de gıda güvenlik standartları sertifikasına sahip imalatçı firma sayısı giderek artmasına karşın küçük ölçekli firmaların büyük çoğunluğunda hala gıda üretim izni alabilmek için zorunlu olanların dışında kalan gıda güvenlik sertifikası yoktur

EFFECTS OF FOOD SAFETY AND QUALITY STANDARDS ON CONCENTRATION IN FOOD MANUFACTURING SECTOR

Yıl 2008, Cilt: 08 Sayı: 16, 83 - 115, 01.09.2008

Öz

Food safety standards have been an important subject for 15 years. Two main international safety standard applications are in place: HACCP and Traceability. Food firms have to meet international food safety standards in order to keep competitiveness. It is found out by empirical studies that large firms have more advantages than small firms in coping with the compliance cost due to scale economies. Limited empirical studies also indicate that compliance cost stemming from the safety standards are an important factor on increasing concentration in the sector. In Turkey, although the number of firms with food safety certificates has been gradually increasing in food manufacturing, small scale firms do not have food safety certificates other than required certificates for getting permission to production

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA44YC38HS
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

A Ali Koç Bu kişi benim

Gülden Bölük Bu kişi benim

Serhat Aşçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2008
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 08 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Koç, A. A., Bölük, G., & Aşçı, S. (2008). GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi, 08(16), 83-115.
AMA Koç AA, Bölük G, Aşçı S. GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi. Eylül 2008;08(16):83-115.
Chicago Koç, A Ali, Gülden Bölük, ve Serhat Aşçı. “GIDA GÜVENLİĞİ Ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ”. Akdeniz İİBF Dergisi 08, sy. 16 (Eylül 2008): 83-115.
EndNote Koç AA, Bölük G, Aşçı S (01 Eylül 2008) GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi 08 16 83–115.
IEEE A. A. Koç, G. Bölük, ve S. Aşçı, “GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ”, Akdeniz İİBF Dergisi, c. 08, sy. 16, ss. 83–115, 2008.
ISNAD Koç, A Ali vd. “GIDA GÜVENLİĞİ Ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ”. Akdeniz İİBF Dergisi 08/16 (Eylül 2008), 83-115.
JAMA Koç AA, Bölük G, Aşçı S. GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi. 2008;08:83–115.
MLA Koç, A Ali vd. “GIDA GÜVENLİĞİ Ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ”. Akdeniz İİBF Dergisi, c. 08, sy. 16, 2008, ss. 83-115.
Vancouver Koç AA, Bölük G, Aşçı S. GIDA GÜVENLİĞİ ve KALİTE STANDARTLARININ GIDA İMALAT SANAYİNDE YOĞUNLAŞMAYA ETKİSİ. Akdeniz İİBF Dergisi. 2008;08(16):83-115.
Dizinler

143751437114372      14373