Research Article

Özel Yetenekli Öğrencilerin Hesaplamalı Düşünme Beceri Düzeyi Algıları ile Yaratıcılık Düzeyi Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Volume: 7 Number: 4 October 23, 2023
TR EN

Özel Yetenekli Öğrencilerin Hesaplamalı Düşünme Beceri Düzeyi Algıları ile Yaratıcılık Düzeyi Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Dünya genelinde birçok girişim platformuna ve eğitimciye göre yaratıcılık ve hesaplamalı düşünme geleceğin insan gücü ve günümüzün öğrencileri için oldukça önemli beceriler arasında yer almaktadır. Bu iki önemli beceri günümüzde öğretim programlarına da dâhil edilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada özel yetenekli öğrencilerin yaratıcılık ve hesaplamalı düşünme beceri düzeyi algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve yaratıcılık düzeyi algısının hesaplamalı düşünme beceri algısını yordama düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilişkisel tarama modeli araştırma modeli olarak belirlenmiştir. Örneklemin seçilmesinde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden biri olan uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bilim ve Sanat Merkezine (BİLSEM) devam eden ortaokul düzeyinde 92 özel yetenekli öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Özel yetenekli öğrencilerin hesaplamalı düşünme beceri düzeyi algısının belirlenmesi amacıyla “Bilgisayarca Düşünme Beceri Düzeyleri Ölçeği” ve kendilerine yönelik yaratıcılık algılarını belirlemek amacıyla “Ne Kadar Yaratıcısınız? Ölçeği” kullanılmıştır. Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi verilerin analizinde kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre yaratıcılık ve hesaplamalı düşünme algısı arasında pozitif, düşük düzeyde ve anlamlı ilişki belirlenmiştir. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise özel yetenekli öğrencilerin yaratıcılık düzeyi algısı, hesaplamalı düşünme düzeyi algısının anlamlı bir yordayıcısı olduğudur. Araştırma bulguları alan yazındaki yaratıcılık ve hesaplamalı düşünme arasındaki ilişkiyi destekler niteliktedir. Sonuç olarak özel yetenekli öğrencilerin yaratıcılık eğitimlerinin desteklenmesinin hesaplamalı düşünme becerilerinin gelişimine katkı sunacağı önerilebilir. Konuya ilişkin ileride gerçekleştirilecek farklı araştırmalar ile gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aksoy, B (2004). Coğrafya öğretiminde probleme dayalı öğrenme yaklaşımı (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  2. Anderson, N. D. (2016). A call for computational thinking in undergraduate psychology. Psychology Learning & Teaching, 15(3), 226-234.
  3. Avcu, Y. E., & Ayverdi, L. (2020). Examination of the computer programming self-efficacy's prediction towards the computational thinking skills of the gifted and talented students. International Journal of Educational Methodology, 6(2), 259-270.
  4. Avcu, Y. E., & Er, K. O. (2020). Developing an instructional design for the field of ICT and software for gifted and talented students. International Journal of Educational Methodology, 6(1), 161-183.
  5. Barr, V., & Stephenson, C. (2011). Bringing computational thinking to K-12: What is involved and what is the role of the computer science education community? Acm Inroads, 2(1), 48–54.
  6. Beghetto, R.A., & Kaufman, J. C. (2007). Toward a broader conception of creativity: A case for “mini-c” creativity. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts 1(2), 73–79.
  7. Brennan, K., & Resnick, M. (2012). New frameworks for studying and assessing the development of computational thinking. In , Vol. 1. Proceedings of the 2012 annual meeting of the American educational research association, Vancouver, Canada (p. 25).
  8. Burnard, P. (2006). Editorial: Reflecting on the creativity agenda in education. Cambridge Journal of Education, 36(3), 313–318.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 23, 2023

Submission Date

February 26, 2023

Acceptance Date

October 22, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 7 Number: 4

APA
Kirişçi, N. (2023). Özel Yetenekli Öğrencilerin Hesaplamalı Düşünme Beceri Düzeyi Algıları ile Yaratıcılık Düzeyi Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Anadolu University Journal of Education Faculty, 7(4), 1393-1410. https://doi.org/10.34056/aujef.1256729

Anadolu University Journal of Education Faculty (AUJEF)
Phone:  +902223350580-3550      E-mail: aujef@anadolu.edu.tr
Website:   https://aujef.anadolu.edu.tr/

ZZPdzvlpK9r_Df9C3M7j1rNRi7hhHRvPhlklJ3lfi5jk86Jd1s0Y5wcQ1QgbVaAP5Q=w300-rw  32GbAQWrubLZX4mVPClpLN0fRbAd3ru5BefccDAj7nKD8vz-_NzJ1ph_4WMYNefp3A=w300-rw  aYbdIM1abwyVSUZLDKoE0CDZGRhlkpsaPOg9tNnBktUQYsXflwknnOn2Ge1Yr7rImGk=w300-rw

Flag Counter


by-nc-sa.png

This work is licensed under a "Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License" from 2020.