Cilt: 7 Sayı: 4, 23.10.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Derleme Makalesi

Saygıdeğer Bilim İnsanları,

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme alanında elektronik olarak yayımlanmaya başlanan açık erişimli ve hakemli bir dergi olup yılda dört sayı olarak okuyucularla buluşmaktadır. Dergi ile Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme alanındaki araştırmaları, bilgi birikimini ve yaklaşımları paylaşarak akademik kültüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Kuşkusuz bu amaca ulaşmamızda en önemli katkı siz değerli araştırmacılardan gelecektir. Akademik çalışmaların niceliği kadar niteliğinin de kontrol edilebilir olması bilimsel çalışmaların değerini artırmaktadır. Bu amaçla dergimizin hakemlerinin özveri ve çalışmaları bizim için çok büyük önem ve değer taşımaktadır. Bu özverili çalışmalar ve katkılar dergimizin ulusal ve uluslararası platformlarda istenen yeri almasında etkili olabilecektir.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim olmak üzere yılda dört kez yayınlanan akademik ve bilimsel nitelikli uluslararası hakemli bir dergidir. Ayrıca derginin özel durumlarda ara dönem içerisinde ek sayı çıkarma hakkı bulunmaktadır. Dergide eğitim alanında yapılmış her türlü bilimsel (çeviri, eleştiri, değerlendirme, inceleme vb.) çalışmalara yer verilecektir. Bu bağlamda eğitim bilimleri, öğretmen yetiştirme, eğitim ve öğretim alanında bilimsel yaklaşımlarla hazırlanmış çalışmalara AUJEF'de yer verilecektir. Bunun yanı sıra AUJEF'in konu alanı aşağıdaki alanları da içermektedir:

  • Nitel yönteme dayalı araştırmalar
  • Etnoğrafik, tarihsel, fenomonolojik, durum çalışmaları, eylem araştıması vb.
  • Nicel yönteme dayalı araştırmalar
  • Karma yönteme dayalı araştırmalar
  • Görüş makaleleri
  • Politikalar üzerine perspektifler
  • Eleştirel alanyazın taramaları
  • Kitap değerlendirme

Değerli Araştırmacı,

Yayın sürecini hızlandırmak için, AUJEF web-tabanlı bir yükleme ve hakem değerlendirme sistemi sunmaktadır. Ana sayfadan giriş yaparak sistemde kendinize bir hesap oluşturabilir ve çalışmanızın değerlendirme sürecindeki durumunu takip etmek için sistemi kullanabilirsiniz. Sisteme tanımladığınız e-postanıza bildirimler gelecektir. Dolayısıyla e-postanızı doğru tanımladığınızdan emin olunuz.


Araştırmalarınızı AUJEF'in yazım şablonu ve yazım kurallarına uygun bir şekilde sisteme yüklemelisiniz:

Şablon dosyası için tıklayınız.

Kitap incelemesi yazım kuralları için tıklayınız.

Başlık sayfası dosyası için tıklayınız.

Yazarlık katkısı formu için tıklayınız.


Aşağıda maddeler halinde yazım kuralları verilmiştir:

1. Metin, MS Office Word kullanılarak, A4 (21x29,7 cm.) sayfa boyutunda, tüm kenarlarda 2.5 cm boşluklarla, her iki yana yaslı, Times New Roman yazı biçiminde, 11 punto büyüklüğünde (ana başlık 13p, başlıklar 12p, özet 10p, dipnot 10p, kaynakça 10p, tablo ve şekil yazıları 9p), 15 nk satır aralıklı, metnin öncesi ve sonrasında 6nk boşlukla (tablo için 3nk), paragraf ilk satırı 1 cm girintili, alıntıların tamamı 1 cm girintili, kaynakça asılı olarak 1 cm girintili yazılmalıdır. Standart sayfa uzunluğu 20 ve 25 sayfa arasındadır, ancak Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) yayın kurulunun kararına göre daha uzun metinleri de yayınlayabilir. Metin, Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan Publication Manual of the American Psychological Association” [APA 6. sürüm] yazım ilkelerine uygun olarak yazılmalıdır. 

2. AUJEF, çift-körleme değerlendirme politikasına sahiptir. Bu yüzden ilk makale gönderiminde yazar ya da yazarların isimleri ve kurumları makalenin hiç bir yerinde görünmemelidir. Bu bilgiler "başlık sayfası" dosyası olarak ilk makale gönderiminde ayrıca yüklenecektir.

3.  Her bir makale 200-250 kelime uzunluğunda 10 punto ile yazılmış bilgilendirici ve anlaşılır bir özet içermelidir. Özet, çalışmanın amacı, yöntemi, bulguları, sonuçları ve çıkarımlarıyla ilgili önemli bilgileri açıklamalıdır. Hazırlanan özet metninin altına 3-5 arasında anahtar kelimelere yer verilmelidir.

4. Makaleler, alanyazınla ilgili geniş bilgi, araştırma amacı, araştırma soruları, katılımcılar, veri toplama araçları ve kullanılan materyal, veri analizi yöntemleri, bulgular, yorum, sonuç, tartışma ve öneriler içermelidir. Kaynaklar yeni bir sayfayla başlamalı ve Amerikan Psikoloji Derneği'nin Yayın Yönergesi'ne göre olmalıdır (American Psychological Association).

5. Makaleler, yazarların adları ve tarihlerin, referans listesindekiyle aynı yazılıp yazılmadığı dikkatlice kontrol edilmelidir. Tam referanslar çalışmanın sonunda alfabetik sıraya göre listelenmelidir.

6. Ekler ve Teşekkür, kaynak listesinden önce makalenin sonunda olmalıdır.

7. Eğer makale Türkçe, Almanca ve Fransızca hazırlanmışsa, en sonda 800-850 kelime arası ayrıntılı İngilizce özete yer verilmelidir.

Yayın Etiği ve Etik Dışı Uygulamalar Bildirimi

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF), Eskişehir'de bulunan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından üç ayda bir yayınlanan akademik bir dergidir. AUJEF'te, yazarların araştırma bütünlüğünü korumanın yanı sıra akademik içeriğimizin, yayın etiğimizin ve sürecimizin bütünlüğüne büyük önem vermekteyiz. Ayrıca, uluslararası yayın standartlarına ulaşmak ve sürdürmek için Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından sağlanan yönergeleri ve kaynakları takip etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaktayız.
Bu bölümde, makalelerini dergimizde yayınlamak isteyen araştırmacılar ve yazarlar için faydalı olacağına inandığımız ve dergimiz için uyguladığımız temel ilkelerimiz yer almaktadır.

Yayın Kurulu ve Yayın Süreci
AUJEF, eğitim bilimleri bağlamında çok çeşitli alanlardan uzmanlarla çalışır. Bu uzmanlar, yönetim kurulumuz, danışma kurulu ve yayın kurulu organımızı oluşturmaktadır. Bu kurullar ayrıca, hakem önermek, hakemlerle iletişime geçmek, hakem ataması yapmak ya da makalelerin yayımlanmadan önceki son halini onaylamaktan da sorumludur. Değerlendirme için gönderilen yazılar, Baş Editörün gözetiminde yayın etiğimize ve yanlış uygulama bildirimimize uygunluk açısından titiz bir ön taramadan geçer. Diğer yayın kurulu üyelerimizin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
AUJEF, yazarlar, editörler veya hakemler arasında kişisel özelliklere veya kimliğe dayalı olarak hiçbir zaman ayrımcılık yapmaz. Aksine, değerlendirme ve yayının her aşamasında çeşitliliği barındırır ve eşitliği teşvik eder. Ayrıca AUJEF, personeline yönelik uygunsuz davranış veya yazışmalara asla müsamaha göstermez. Böyle bir durumda, AUJEF, başkalarını bu suiistimalden korumak için bir makalenin değerlendirmeden çekilmesi de dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde harekete geçme hakkını saklı tutar. AUJEF gönderilen yazılarda veya yayınlanan makalelerde hatalı uygulama tespit ederse, yönetim kurulu ve yayın kurulu konuyu derhal ele alacak ve geri çekme, tekzip veya düzeltme dahil olmak üzere çeşitli eylemler gerçekleştirebilecektir.
Yönetim Kurulu, iyi yayın uygulamalarını ciddiye alır ve akran incelemeleri, akran incelemesi için etik kılavuzlar ve akran incelemelerini düzenleme gibi yayın etiğine ilişkin Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından sağlanan yönergeleri takip eder. Temel olarak, bu iyi uygulamalar, yayın kurulu katılımını, akran değerlendirmelerinin düzenlenmesini, hakemler, yazarlar ve/veya yayın kurulu üyeleri arasındaki ilişkileri yönetmeyi; olası suiistimaller, yazarlık anlaşmazlıkları, etik düzenleme ve geri çekmelere yönelik editörler arasında bilgi paylaşımını içerebilir.

Yazarlar ve Yazarların Sorumlulukları
AUJEF, başka bir kılavuz belirtilmemişse, yazarlar için makalelerini göndermeden önce aşağıdaki ilkelerin uygulanmasını tavsiye eder:

  • AUJEF herhangi bir makale gönderme, editoryal işlem, makale yayınlama (sayfa veya renk) veya abonelik ücreti almaz; bu, hakemlerin olumlu değerlendirmesi ve onayı üzerine, kabul edilen tüm makalelerin ücretsiz olarak yayınlanacağı anlamına gelir.
  • Araştırmanın tasarımı, verilerin elde edilmesi, analizi veya yorumlanması, makalenin taslağının hazırlanması veya eleştirel olarak revize edilmesi veya nihai düzenlemeleri de dahil olmak üzere araştırmanın yürütülmesine ve/veya makale metnine katkıda bulunan herhangi bir kişi yazar olarak listelenmelidir. Yazarların ad ve soyadları, kurumları, e-posta adresleri, ORCID'leri, makaleleri yayına kabul edilip onaylandıysa dipnot olarak açıkça belirtilmelidir.
  • Sorumlu yazar, makalenin düzeltilmesinden ve redaksiyonundan, Yazar Yayın Sözleşmesi, Yazar Katkı Formu ve Yazar İletişim Formu'nu ilgili ortak yazarlar adına kabul etmek ve imzalamaktan ve/veya herhangi bir üçüncü şahıs telif hakkı sahibinin imzasını düzenlemekten ve yayın sonrası tüm kaynaklardan gelen sorulara yanıt verirken tüm ortak yazarlar adına hareket etmekten sorumludur.
  • Tüm yazarlar, hakemlerden geri bildirim aldıktan sonra hakem değerlendirme sürecine katılmalıdır; araştırmaya katkıda bulunduklarını beyan etmeli, makaleleri yayınlandıktan sonra beş gün içinde hataların geri çekilmesini veya düzeltilmesini sağlamalı; ve bir referans listesi, finansal destek ve çıkar çatışması beyanı sağlamalıdırlar.
  • Yazarlar aynı araştırmayı birden fazla dergide yayınlayamazlar, bu nedenle makalelerinin özgün olduğunu ve daha önce yayımlanmadığını veya başka bir yerde yayımlanmak üzere olmadığını beyan etmek zorundadırlar.
  • Hayvanlar ve/veya insan katılımcıları içeren, veri toplama süreci 2020 yılı ve sonrasında gerçekleşmiş olan çalışmalar için Etik Kurul Onay Belgesinin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca makale metninin ilk sayfasında etik kurul onayının alındığı dipnot olarak belirtilmelidir. Çalışmanın yöntem bölümünde hangi kurumdan, hangi tarihte, hangi kararla veya hangi sayı ile onay alındığı açıkça belirtilmelidir.
  • Çalışmaların dergiye gönderilmeden önce intihal programları tarafından taranması gerekmektedir. Bu bağlamda benzerlik oranını gösteren intihal raporunun çalışmayla birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
  • Yazarlar, hakem yanlılığı ve hakemlerin rekabete dayalı zararlı eylemleri de dahil olmak üzere, değerlendirme veya yayının herhangi bir konusu veya aşaması hakkında doğrudan Baş Editöre şikayette bulunma hakkına sahiptir. Bu gerekliyse, yazar(lar) şikayetlerinin ayrıntılarını eklemeli ve uyuşmazlığı kısa sürede ve etkili bir şekilde çözmek için kanıt sağlamalıdır.


Hakem Değerlendirme Süreci
AUJEF, hakemlerin birbirlerinin isimlerini ve diğer detayları bilmedikleri çift-kör hakemlik sistemini benimser. Benzer şekilde, hakemler ve yazarlar da birbirlerinin adını veya başka bir ayrıntıyı bilmezler. Akran değerlendirme süreci aşağıda ayrıntıları verilen 7 adımda tamamlanır.

  1. Yazarlar makalelerini MS Word şablonunu kullanarak intihal raporlarıyla birlikte DergiPark sistemi üzerinden yüklerler.
  2. Görevlendirilen editör, makaleyi ve intihal raporunu inceler ve Turnitin veya IThenticate yazılımı ile ikinci bir intihal analizi yapar.
  3. Benzerlik oranı derginin belirttiği aralıkta (%20 max.) ise makale yayın kurulu tarafından derginin kapsamına uygunluğu açısından incelenir. Makale derginin kapsamına uygun ise dergi yazım kuralları açısından incelenir. Yazım kurallarına uygun olmayan makaleler düzeltilmek üzere yazarlarına geri gönderilir. Yazarlar ilgili düzeltmeleri yaptıktan sonra makaleyi sisteme yüklerler. Bu aşamaların olumlu sonuçlarından sonra kör inceleme başlar.
  4. Çalışma alanlarının konusuna göre sistem üzerinden üç farklı hakem atanır. Hakemler araştırmayı 15 gün içinde değerlendirir. Gerekirse bu süre 15 gün daha uzatılabilir. Değerlendirmesini 30 gün içinde tamamlamayan hakemlerin yerine yeni hakemler atanır.
  5. Hakemlik sürecinde hakem geri bildirimlerini içeren hakem değerlendirme formu ve hakemin geri bildirimlerini içeren makale dosyası yazarlara geri gönderilir. Yazara revizyon için 15 gün süre verilir. Yazarların hazırladığı gözden geçirilmiş makale formu, gerekirse ikinci değerlendirme için hakemlere iletilir. Bu süreç, hakemler nihai kararını verene kadar devam eder.
  6. Hakemlerin nihai kararları yayın kurulu tarafından değerlendirilir. Makale kabul edilirse mizanpaja gönderilir ve ardından ilgili sayıya atanır. Kabul edilen makale, ilgili sayının yayınlandığı tarihte DergiPark sisteminde online olarak yayınlanır. Araştırma reddedilirse, ret gerekçeleri ile birlikte yazara/yazarlara geri gönderilir.
  7. Makaleler ancak yayın kurulu kararı ve en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi ile yayınlanabilir.

AUJEF, hakemlerine inceleme sürecini kolaylaştırmak için yardım ve destek sağlayan uygun bir makale yönetim sistemi (DergiPark) sağlar. Hakemler, objektif bir değerlendirme sürecini sürdürmekten sorumludur ve herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Ek olarak, ilgili yayınlanmış çalışmaları (belki henüz alıntılanmamış) önererek metinlerin kalitesini artırmaları beklenir. Ayrıca, atanan makalenin yayın öncesi gizliliğini sağlamak da makalenin editörünün ve hakemlerinin sorumluluğundadır. Hakemler ayrıca intihal, mükerrer veya eşzamanlı yayın, araştırma hataları, araştırma standart ihlalleri ve açıklanmayan çıkar çatışmaları dahil olmak üzere belirledikleri herhangi bir araştırma sorununu doğrudan Baş Editöre şikayet edebilirler. Bu gerekliyse, hakem(ler) şikayetlerinin ayrıntılarını eklemeli ve uyuşmazlığı kısa sürede ve etkili bir şekilde çözmek için kanıt sağlamalıdırlar.

Yayın Etiği

AUJEF editörleri, araştırma suiistimalinin meydana geldiği makaleleri tespit etmek ve yayınlanmasını önlemek için ciddi önlemler alırlar ve böylelikle bu tür suiistimalleri teşvik etmezler veya bu tür suiistimallerin yapılmasına bilerek izin vermezler. AUJEF editörleri, araştırma suiistimali veya suiistimalden şüphelenmek için gerekçeler tespit ederse, iddiaları uygun şekilde ele alacaklardır. AUJEF ve editörleri, gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazırdır.
Yazarlar, makaleleri yayınlanmadan önce herhangi bir zamanda geri çekme, tekzip veya düzeltme(ler)i talep etme hakkına sahiptir. Ancak, makalelerinin bir sayıda yayınlanmasından sonraki yalnızca beş gün içinde makalelerinin geri çekilmesini veya düzeltilmesini talep edebilirler. Aksi takdirde, bir sonraki sayıda yayınlanacak olan bir düzeltme bildirimi yazmak zorunda kalacaklardır. Yayından önceki herhangi bir aşamada geri çekme mümkündür.
AUJEF, intihal ve kendinden intihali asla hoş görmez; ve tüm gönderileri Turnitin ve Ithenticate gibi araçları kullanarak kontrol etme hakkına sahiptir. AUJEF, makaleleri maksimum %20 benzerlik oranına kadar kabul etmektedir. İstisnai durumlar dışında bu sınır aşılamaz ve burada belirtilen benzerlik oranı daha yüksek olan gönderilen makaleler reddedilir.


Telif Hakkı ve Erişim
Yazarlar, makalelerinin telif haklarını kısıtlama olmaksızın saklı tutarlar, ancak dergide yayınlanan makalelerinin içeriğinden kendileri sorumludur. Yazarlar ayrıca makalelerini yayınlamak için AUJEF'e münhasır olmayan ilk yayın haklarını verir.
Yazarlar, makalelerinin içeriğinin AUJEF'in sahibini, editörünü, yardımcı editörlerini veya danışma kurulu üyelerini bağlamadığını onaylar.
Yazarlar, makalelerinin özgün olduğunu, daha önce yayımlanmadığını veya başka bir yerde yayımlanmak üzere olmadığını beyan eder.
AUJEF tamamen açık erişimli bir dergidir ve yayınladığı makalelere herhangi bir kısıtlama, abonelik veya gereklilik olmaksızın ücretsiz ve sınırsız erişim sağlar. Bu avantaj, daha yüksek görünürlük, okuyucu ve alıntı ile sonuçlanır. Açık erişim politikası, bilginin mümkün olduğunca geniş bir alana yayılmasına da yardımcı olur. Açık erişim politikasına dayalı olarak dergi, okuyucuların makalelerinin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya makalelerinin tam metinlerine bağlantı vermesine ve okuyucuların bunları diğer herhangi bir yasal amaç için kullanmalarına izin verir. Böylece, AUJEF, araştırmacıların, AUJEF'e atıfta bulunmaları ve yeni çalışmalarını aynı koşullar altında lisanslamaları koşuluyla, ticari olmayan bir şekilde web sitesinde yayınlanan makaleleri yeniden düzenlemesine, uyarlamasına ve geliştirmesine izin verir. AUJEF web sitesinde yayınlanan tüm makaleler, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-SA) ile lisanslanmıştır. AUJEF, açık erişim politikası nedeniyle, yayınladığı makalelerin başkaları tarafından ticari olarak paylaşılmasına izin vermez.

Arşivleme
AUJEF, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sağlanan DergiPark barındırma hizmetlerini ve editoryal iş akışı yönetim sistemini kullanır. DergiPark sistemi, sisteme yüklenen her belgeyi ve makaleyi elektronik olarak kaydeder. Ayrıca, yazıların iş akışını yönetmekle görevlendirilen editörler, Baş Editör tarafından denetlenen kaydetme ve yedekleme işlemlerinden bireysel olarak sorumludur. AUJEF'in farklı bir barındırma hizmeti ve bir editoryal iş akışı yönetim sistemi kullanmaya başlaması durumunda, tüm yedekler bu sisteme aktarılacak ve yeni web sitesine erişim korunacaktır.

Mülkiyet ve Yönetim
AUJEF, Eskişehir/Türkiye'de bir devlet üniversitesi olan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından yayınlanmaktadır.
Derginin sahibi Rektör Prof. Dr. Fuat ERDAL'dir. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Erkan DİNÇ yayın sorumlusu, tüm yönetim ve editoryal süreçlerin koordinasyonundan Baş Editör Prof. Dr. Meral GÜVEN sorumludur.
Yönetim Kurulu ve Yayın Kurulu hakkında daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

İnternet sitesi
AUJEF, https://dergipark.org.tr/en/pub/aujef adresinde elektronik olarak barındırılır, yönetilir ve yayınlanır. Bu web sitesinde araştırmacılar ve okuyucular, dergi bilgileri, editoryal süreçler ve yayın ile ilgili önceki sayıların arşivine ve diğer faydalı bilgilere ulaşabilirler.
AUJEF Yönetim Kurulu editörleri, yüksek etik ve profesyonel standartları sağlamak ve web sitesini güncel tutmak için ellerinden gelenin en iyisini yapar.

Yayınlama Takvimi
(AUJEF) Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yayınlanan elektronik akademik bir dergidir.

Derginin Adı
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (Anadolu University Journal of Education Faculty), AUJEF, ISSN: 2602-2249 e-ISSN: 2602-2249 ile yayınlanmaktadır.

Makale gönderim ücretleri: Yok
Editoryal işlem ücretleri: Yok
Makale işlem ücretleri: Yok
Yayın ücretleri: Yok
Abonelik ücretleri: Yok

Eğitim Fakültesi Dergisi - Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Tel: +90 222 335 05 79          Faks: +90 222 335 05 73          E-posta: aujef@anadolu.edu.tr

İnternet Adresi: dergipark.org.tr/tr/pub/aujef

ZZPdzvlpK9r_Df9C3M7j1rNRi7hhHRvPhlklJ3lfi5jk86Jd1s0Y5wcQ1QgbVaAP5Q=w300-rw  32GbAQWrubLZX4mVPClpLN0fRbAd3ru5BefccDAj7nKD8vz-_NzJ1ph_4WMYNefp3A=w300-rw  aYbdIM1abwyVSUZLDKoE0CDZGRhlkpsaPOg9tNnBktUQYsXflwknnOn2Ge1Yr7rImGk=w300-rw


by-nc-sa.png

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.