Prof. Dr. Dilek ŞİRVANLI ÖZEN
Baş Editör
Altınbaş Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Berna EKAL ŞİMŞEK
Editör
Altınbaş Üniversitesi
Dr. Azize Özdemir
Öğretim Görevlisi
Altınbaş Üniversitesi
Turgut Turunç
Öğretim Görevlisi
Altınbaş Üniversitesi
Yayın Kurulu / Editorial Board
Abdullah AÇIK, Dokuz Eylül Üniversitesi
Alper KALİBER, Altınbaş Üniversitesi
Atilla ÇİFTER, Altınbaş Üniversitesi
Ayla ESEN, Bahçeşehir Üniversitesi
Aylin İLDEN KOÇKAR, İstanbul Bilgi Üniversitesi
Aytül Ayşe CENGİZ, Anadolu Üniversitesi
Berna AKÇINAR, Işık Üniversitesi
Berna KARAÇALI, İstanbul Topkapı Üniversitesi
Cansu YILDIRIM, Dokuz Eylül Üniversitesi
Didem DANIŞ, Galatasaray Üniversitesi
Diğdem SOYALTIN COLELLA, Aberdeen Üniversitesi
Emre ESEN, İstanbul Üniversitesi
Erol ÜLKER, Işık Üniversitesi
Fatoş ALTINBAŞ, Altınbaş Üniversitesi
Hasan SINAR, Altınbaş Üniversitesi
Janet BARIŞ, Altınbaş Üniversitesi
Muhittin SAĞNAK, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Nihan AKDEMİR, İstanbul Topkapı Üniversitesi
Doçent | Uluslararası Ticaret | 2021- |
Doktora | Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı | 2016-2020 |
Yüksek Lisans | Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı | 2014-2016 |
Lisans | Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü | 2008-2013 |
Doç. Dr. Cansu Yıldırım lisans eğitimini 2009 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde tamamladı. Operasyon, Proje ve Tedarik Zinciri Yönetimi alanında Yüksek Lisans derecesini Manchester Üniversitesi'nden (2010) aldıktan sonra, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden burs alarak 2015 yılında Pazarlama dalında doktora derecesini aldı. 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeciliği Bölümü'ne Yardımcı Doçent olarak atandı. Doç. Dr. Cansu Yıldırım'ın Journal of Consumer Behaviour, Journal of Brand Management, Production Planning & Control ve Journal of Service Theory and Practice dergilerinde yayınları bulunmaktadır.
Danışma Kurulu / Advisory Board
Uğurcan AKYÜZ, Toros Üniversitesi
Ali ALP, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Ayşegül ALTINBAŞ, Altınbaş Üniversitesi
Barrie AXFORD, Oxford BrookesUniversity
Ali DAYIOĞLU, Yakın Doğu Üniversitesi
Ahmet DIRISS, Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationales- Tunis
Devrim ERBİL, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
François GEORGEON, EHESS
Boris JELEV, St.Cyril and St. Mathodius University
Ahmet Kasım HAN, İstanbul Aydın Üniversitesi
Cemal KAFADAR, Harvard University
Hasan KÖNİ, Kültür Üniversitesi
Heinz-Peter MARCEL, Köln University
Antje NÖTZOLD, Chemnitz University
Kaan H. ÖKTEN, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Çınar ÖZEN, Ankara Üniversitesi
Alessandro QUARENGHI, Milan Catholic University
Şükran ŞIPKA, Altınbaş Üniversitesi
Alexandre TOURMAKINE, Institut National des Langues et Civilisations Orientales (Inalco), Fransa
Zehra YILMAZ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Prof.Dr. Uğurcan Akyüz -özet özgeçmiş-
1961 yılında Artvin, Hopa'da doğdum, ilk ve orta öğrenimini orada tamamladım. 1983 yılında Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldum. Bir süre yarı zamanlı grafik tasarımcısı olarak TÜBİTAK için çalıştım. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi oldum. Yüksek Lisansımı; HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde “Görüntünün Fotografik Analizi: Portre” başlıklı tezim ile 17.06.1987’de tamamladım.
1989 yılında "Sabaha Karşı Bir Zaman" adlı kitabım yayımlandı. HÜ GSF’de sürdürmekte olduğum Sanatta Yeterlik çalışmasının tez aşamasında iken kazandığım YÖK bursu ile 1990 yılında İngiltere’ye gittim. Leicester De Montfort University (DMU), School of Design and Manufacture’da doktora çalışmasına başladım. 1994 yılında JF Laxton bursu ile ödüllendirildim ve aynı yıl DMU’de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştım. DMU'den; “To create a Model for 2-Dimentional Marks” başlıklı tezim ile 16.01.1995 tarihinde doktora (Ph.D) derecesi alarak Türkiye’ye döndüm. 31.03-30.11.1995 tarihleri arası 1.Ordu Komutanlığında askerlik görevimi tamamladım.
17.11.1997 yılında Doçent unvanını aldım; 9.04.2003'te profesör oldum, HÜ Grafik Bölümü başkanlığına atandım. 2004 yılında Goethe Enstitüsünden aldığım araştırma bursu ile Münih'e gittim, HÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğüne atandım.
2006 yılında, (KKTC) Yakın Doğu Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdim ve 28.12.2009’a kadar dekanlığını yaptım. 29 Aralık 2009'da HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'ne dekan olarak atandım. 2010 yılında fakülte SANAT KURUMU ve ÇAĞSAV kurumsal ödüllerini aldı.
HU GSF'de dekanlığım döneminde; altı sempozyum kitabı, yirmi sergi kataloğu, altı hakemli dergi, üç retrospektif kitabı, üç mezuniyet sergi kataloğu ve fakültenin üç broşürü yayınlandı. Hacettepe Sanat Müzesi Müdürlüğü sırasında ise müze, sanatçı bağışları ile ikiyüzün üzerinde eser kazandı.
1996’da Ankara’da, 2007’de ise KKTC’de açılan ilk dijital resim sergileri dahil; onbiri yurtdışında, toplam yirmiiki kişisel sergi açtım. Sergilerim ile ilgili sekiz katalog ve çeşitli makaleler yayınlandı. Altı uluslararası kongreye baş konuşmacı olarak davet edildim. Sanat, grafik tasarım, yeni medya, görsel sanatlar, sanat eğitimi ve fotografik konularında seminerler verdim. Yurtiçi ve yurt dışında çeşitli yarışmalı ve karma sergilere, bienallere katıldım, çalıştaylarda yer aldım. Pek çok akademik iş birliği ile sanatsal etkinliğin oluşumvea rol aldım ve gerçekleştirdim:
2005’de HÜ Sanat Müzesi Kurumsal Kimlik, Tanıtım Kampanyası ve Sanat Kataloğu Tasarımı projesi; Stuttgart, Hochschule der Medien ile HÜ arasında “Bilgisayar Grafiği ve Grafik Canlandırma Bilim Uzmanlığı Programı” oluşturulması, 2009’da YDÜ ile KKTC İçişleri Bakanlığı Merkezi Cezaevi’ne “Seramik Atölyesi Kurulması” projelerini gerçekleştirdim. Aynı yıl YDÜ, HÜ ve Aksaray Üniversiteleri ortak “Yaz Akademisini” organize ettim. “AKADEMİADA Uluslararası Sanat Akademisi”ni kurdum ve yedi yıl etkinlik düzenledim. 2010, 2012 ve 2014 Asya Sanat Bienalinde Türkiye’yi temsil ettim ve katılımcı seçimini yaptım. Çin-Qingdao Technical College ile HÜ arasında iş birliği, Kore-National University of Arts ile HÜ arasında iş birliği protokol ve projeleri, 2011 ve 2012’de gerçekleştirilen HÜ.GSF, uluslararası MACSABAL sempozyumları ile 2012’de HÜ.GSF “Yeni Dünya Düzeninde Sanat” sempozyumunu gerçekleştirdim.
Uygulanmış heykel projelerim: 2023 “Balıkçı Teknesi”, 2022 “Sardalya” Karaduvar, Mersin. 2017 Proje danışmanı: “İrfan Günsel anıt mezarı”, Lefkoşa. 2016 “Ercan Havaalanı Rauf Denktaş anıtı”, Lefkoşa. 2016 “Aphrodite anıt heykeli”, Lefkoşa. 2015 “Mouflon anıt heykel projesi”, Lefkoşa.
2016’da YDÜ’de Avrasya VI-Uluslararası Mimari, İnşaat mühendisliği ve Tasarım okulları festivaline dekan olarak ev sahipliği yaptım.
Ayrıca; 2014’de KKTC YDÜ’de, 2019’da Almanya, Stadtallendorf kentinde ve 2023’de ise Toros Üniversitesinde ilk Uluslararası Sanat Çalıştaylarını gerçekleştirdim. Altısı yurtdışında toplam yirmibir çalıştaya katıldım.
Kültür Bakanlığının düzenlediği 65.Devlet Resim ve Heykel Yarışmasında Türk sanatı tarihinde ilk defa bir dijital çalışmaya verilen “başarı” ödülü de dahil on iki ödül aldım. 2016’da Kazakistan Pavlodar State Üniversitesi "Bilge Adam" ödülüne layık görüldüm. Yerel ve uluslararası müzelerde, koleksiyonlarda çok sayıda eserim bulunmaktadır. Eylül 2018'de Bosna Hersek Tarih Müzesine dört eserim birden kabul edilmiştir.
2020’de “Yazdan Geriye Kalan” adlı güftem bestelenmiştir, videosu: https://www.youtube.com/watch?v=AXY8uYabtTU
2014 yılında 16. Asya Sanat Bienaline jüri üyesi olarak seçildim.
Farklı sanat ve tasarım dergilerinde hakemlik, yarışmalarda ve sınavlarda jüri üyeliği yaptım. Bu arada; 15 profesör, 20 doçent ve 37 yardımcı doçentin akademik dosyasına rapor yazdım.
2010-12 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul Sanat Alanı Dekanlar konseyi ve Eğitim Komisyonu; 2012-15 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul Doçentlik Üst Komisyonu, 2014-17 yılları arasında KKTC MEKB Kültür Sanat Danışma Kurulu üyelikleri yaptım.
17 Ekim 2012 tarihinde HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi dekanlık görevimden istifa ettikten sonra, 22 Ekim 2012'de YDÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinde (dekan) tekrar çalışmaya başladım. 19 Şubat 2014- 01 Mart 2017 tarihleri arası YDÜ Mimarlık Fakültesi dekanı olarak görevlendirildim.
YDÜ Sanat ve Tasarım Araştırmaları Merkezinin 2013’de kurulmasını; YDÜ Sanat ve Tasarım (2013), Mimarlık (2014) ve İç Mimarlık (2014) doktora programlarının açılmalarını ve onaylanmalarını YÖDAK ve YÖK nezdinde sağladım.
Sekiz sanatta yeterlik, onbir doktora ve yirmibir yüksek lisans öğrencisine danışmanlık yaptım. Ayrıca onbeş gazete makalem, elliiki sunu yazım, indeksli dergilerde yedi makalem ve yirmiüç bildirim yayınlandı. Kıbrıs Postası ve ardından Kıbrıs Gazetelerinde, “Yakından Sanat” adlı kendi sayfamda haftalık olarak kesintisiz yüzotuzbeş makale yazdım. Bununla beraber; Yakın Doğu TV için hazırlayıp sveuğum Yakından Sanat adlı TV programı seksenbeş hafta BRT-2’de yayınlandı.
01 Mart 2018'de YDÜ'den istifa ettim, 18 Mart 2018-01 Nisan 2021 tarihleri arası kadromu İstanbul Ayvansaray Üniversitesinde idi.
2019 yılında "Kendime Dersler-bir dekanın yazıları-" adlı kitabım yayımlandı. Yayın aşamasında biri şiir, iki kitabım daha bulunmaktadır.
2018-2022 yılları arasında akademik ve sanatsal faaliyetlerimi Frankfurt’ta sürdürdüm.
25.4.2022’den beri Toros Üniversitesinde; 11.4.2023 tarihinden beri de Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi dekanı olarak görev yapmaktayım.