Editoryal
BibTex RIS Kaynak Göster

Editorial

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 169 - 172, 31.12.2023

Öz

We are happy to present you the December 2023 issue of our AURUM Social Sciences Journal, which mainly accepts articles in the fields of economics, fine arts, law, business administration, psychology, political science and public administration, sociology and international relations. We have included six valuable research articles in this issue.
The first article of this issue is from the field of international relations. The study is titled “Prior Rebel Experience of Leaders and Its Influence on Physical Integrity Rights”. The aim of the study conducted by Adil Yıldız is to explain why and how leaders' previous experiences affect their tendency to violate the right to personal immunity and to contribute to the developing literature on the role of leaders in respects these rights. The author found that having experience of rebellion alone does not inherently influence a leader's behavior regarding human rights; what matters is the outcome of the rebellion. In addition, the probability of showing respect for rights decreases when a rebellion is won, while it increases when there has been a previous loss in rebellion.
The second study in this issue is from the field of industrial and organizational psychology titled “The Effect of Organizational Cynicism, Organizational Justice and Organizational Dissent Levels of White-Collar Employees in Sports on Organizational Commitment” by Murat Terlemez. As the title suggests, the aim of the study is to examine the effects of organizational cynicism, organizational justice and organizational opposition levels on organizational commitment of white-collar workers working in the sports sector. The results of this study show that there is a negative linear significant relationship between organizational cynicism and organizational commitment levels, and positive, linear and significant relationship between organizational justice levels and organizational commitment levels. The study also found a significant relationship between organizational cynicism and organizational justice levels, and organizational cynicism and organizational justice together significantly predicted organizational commitment.
Another study in our journal is titled “A Conceptual Take on Transnational Families: Atypical Families from A Distance”. The author, Nur Banu Kavaklı, aims to offer a new conceptual approach to the discussion of transnational families departing from Judith Stacey’s (1996) “postmodern family condition”.
The fourth study in this issue is “The Transition from Nationalism to Islamism in Iran’s Foreign Policy”. This study from the field of international relations was conducted by Mohammad Reza Pashayi ve Timuçin Kodaman. The aim of the study is to investigate evolution of Iranian foreign policy after the 1979 Iran Islamic Revolution. And the authors argue that with the influence of the United States economic sanctions, Iranian foreign policy towards to the United States has changed from pre-revolutionary Persian nationalism to post-Revolutionary political Islam.
Another study in this issue is form the field of business administration. The study conducted by Bella Gulshan and Mohsen Muhammad Liaqat is titled “Coopetition and Non-Profit Performance in War-Torn Region: Role of Outside Knowledge and Innovative Climate”. The article conceptualizes and tests the impact of coopetition (simultaneous cooperation and competition) on the organizational performance of non-profit organizations in a war-torn region.
The last study in this issue is from the fine arts. The article by Gökçin Çubukçu ve Güler Ertan is titled “The Distinction and Perception of the Concept of Street Photography in the Discipline of Photography”. The main purpose of this study is to provide a basis for understanding the development of the art of photography. Additionally, it aims to elucidate the potency and influence of photography and identify the disparities between street photography and documentary photography in order to enhance the understanding of how testimony function is utilized. As a result, the authors claim that despite the current increase in the importance of street photography within art and visual communication culture, it is frequently confused with documentary photography, therefore resulting in overshadowing the essence and quality of the concept of street photography.
We hope you enjoy reading our journal, which includes studies from different fields of social sciences.

Editörden

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 169 - 172, 31.12.2023

Öz

Ağırlıklı olarak ekonomi, güzel sanatlar, hukuk, işletme, psikoloji, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarında makaleler kabul eden AURUM Sosyal Bilimler Dergi’mizin 2023 yılı Aralık sayısı ile sizlerle birlikteyiz. Dergimizin bu sayısında birbirinden değerli altı araştırma makalesine yer verdik.
Bu sayımızın ilk makalesi uluslararası ilişkiler alanından. Çalışma “Liderlerin Geçmiş İsyan Deneyimi ve Bu Deneyimin Kişi Dokunulmazlığı Hakkı Üzerindeki Etkisi” başlığını taşımakta. Adil Yıldız tarafından gerçekleştirilen çalışmanın amacı, liderlerin önceki deneyimlerinin, onların kişinin dokunulmazlığı hakkını ihlal etme eğilimini neden ve nasıl etkilediğini açıklama ve liderlerin bu hakları korumadaki rolüne ilişkin olarak gelişen literatüre katkı sağlamaktır. Sonuçta, tek başına isyan deneyimine sahip olmanın bir liderin insan haklarıyla ilgili davranışını etkilemediği, etkili olan şeyin isyan deneyiminin sonucu olduğu bulunmuştur. Ayrıca haklara saygı gösterme olasılığının, bir isyan kazanıldığında azalırken, daha önce bir isyanda kayıp verildiğinde arttığı gözlenmiştir.
Sayımızın ikinci çalışması Murat Terlemez tarafından kaleme alınan, “Sporda Beyaz Yakalı Çalışanların Örgütsel Sinizm, Örgütsel Adalet ve Örgütsel Muhalefet Düzeylerinin Örgütsel Bağlılığa Etkisi” başlıklı, endüstri ve örgüt psikolojisi alanından bir çalışma. İsminden de anlaşılabileceği gibi çalışmanın amacı, spor sektöründe çalışan beyaz yakalıların örgütsel sinizm, örgütsel adalet ve örgütsel muhalefet düzeylerinin örgütsel bağlılığa etkilerinin incelenmesidir. Sonuçta, örgütsel sinizm düzeyi ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında negatif, örgütsel adalet düzeyi ile örgütsel bağlılık düzeyi arasında ise pozitif doğrusal anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Çalışmada ayrıca örgütsel sinizm ve örgütsel adalet düzeyi arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olup örgütsel sinizm ve örgütsel adaletin birlikte örgütsel bağlılığı anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir.
Dergimizde yer alan bir diğer çalışma, “Ulusötesi Ailelere Kavramsal Bir Açılım: Sıradışı Uzak Mesafe Aileler” başlığını taşımaktadır. Nur Banu Kavaklı tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Judith Stacey’nin “postmodern aile durumu”ndan yola çıkarak, ulusötesi ailelerin tartışılmasına yeni bir kavramsal yaklaşım sunulması amaçlanmıştır.
Bu sayımızda yer alan dördüncü çalışmamız ise “İran’ın Dış Politikasında Milliyetçilikten İslamcılığa Geçiş” başlığını taşımaktadır. Uluslararası ilişkiler alanından olan bu çalışma Reza Pashayi ve Timuçin Kodaman tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada 1979 Iran İslam Devrimiyle birlikte İran’ın dış politikasındaki dönüşüm incelenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomik yaptırımlarının da etkisiyle İran’ın Amerikan dış politikasında Pers milliyetçiliğinden siyasal İslam'a geçiş olduğu iddia edilmektedir. Bu sayımızdaki bir diğer çalışma işletme alanındandır. Bella Gulshan ve Mohsen Muhammad Liaqat tarafından gerçekleştirilen çalışma “Savaşın Yıktığı Bölgede İşbirliği ve Kar Amacı Gütmeyen Kuruluş Performansı: Dış Bilginin ve Yenilikçi İklimin Rolü” başlığını taşımaktadır. Çalışmada iş birliğinin, savaştan zarar görmüş bir bölgedeki kâr amacı
gütmeyen kuruluşların örgütsel performansı üzerindeki etkisini kavramsallaştırmak ve test etmek amaçlanmıştır.
Sayımızdaki son çalışma Gökçin Çubukçu ve Güler Ertan tarafından gerçekleştirilen “Fotoğraf Disiplininde Sokak Fotoğrafçılığı Kavramının Ayrımı ve Algılanması” başlıklı çalışmadır. Çalışmanın temel amacı, fotoğraf sanatının evrimini anlamaya yönelik bir temel oluşturmakken; diğer amaçları fotoğrafın gücü ve etkisini açıklamak ve sokak fotoğrafçılığı ile belgesel fotoğrafçılık arasındaki farkları saptayarak, tanıklık işlevinin nasıl kullanıldığının daha iyi kavramasına yardımcı olmaktır. Sonuçta, günümüzde sokak fotoğrafçılığının sanat ve görsel iletişim kültürü içindeki önemi artmış olsa da bu alanın belgesel fotoğrafçılıkla karıştırıldığı ve bundan dolayı sokak fotoğrafı kavramının özünün ve niteliğinin gölgelendiği bildirilmiştir.
Sosyal bilimlerin farklı alanlarından çalışmaların yer aldığı dergimizi keyifle okumanızı dileriz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Karşılaştırmalı Siyasi Hareketler, Siyaset Bilimi Metodolojisi, Aile Sosyolojisi, Ortadoğu Çalışmaları, Çalışma Psikolojisi, Görsel Kültür
Bölüm Editörden
Yazarlar

Dilek Şirvanlı Özen Bu kişi benim 0000-0002-1032-7029

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 29 Aralık 2023
Kabul Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şirvanlı Özen, D. (2023). Editörden. Aurum Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 169-172.