Web Tabanlı Yatırımcı İlişkileri Yönetimi Uygulamaları: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Madencilik Sektörü Şirketlerine Yönelik Bir Analiz
Öz
İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma hedefine doğru emin adımlar ile ilerlediği bir dönemde dünya finansal piyasaları iletişimde web tabanlı yatırımcı ilişkileri yönetimi büyük önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Madencilik Sektöründe faaliyet göstermekte olan ve pay senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin web tabanlı yatırımcı ilişkileri yönetimi uygulamaları incelenmiştir. Adı geçen uygulamaların analiz edilme sürecinde Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği tarafından geliştirilen skor kart kullanılmıştır. Skor kart içeriğinde yer alan başlıkların toplamda yüz yetmiş sorunun her birinin cevabı tek tek her şirketin web sitesinde aranmıştır. Var olan her uygulama ilgili şirkete bir puan kazandırırken olmayan her uygulama sıfır puan kazandırmıştır. İncelenen şirketlerin puanları alt kategoriler ve genelde olmak üzere toplanmıştır. Puanlara dayalı sırlamaları ve puanlamanın detayları ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kapsamda madencilik sektöründe en iyi web tabanlı yatırımcı ilişkileri uygulamalarının İhlas Madencilik A.Ş. (İHMAD) şirketinde olduğu belirlenmiştir. Aynı çalışmada diğer şirketlerin puanları hangi alanlarda topladıkları belirtilerek eksiklikler ortaya konmuştur. Gerek madencilik sektöründeki web tabanlı yatırımcı ilişkileri yönetimi uygulamalarının gerekse en başarılı şirketin Borsa İstanbul genelindeki konumunu daha iyi belirleyebilmek ve anlamlandırabilmek için Borsa İstanbul’daki tüm şirketlerin web tabanlı yatırımcı ilişkilerinin incelenmesi önerisi getirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aydın, N. (Ed.) (2009). Kamuoyunun Aydınlatılmasında Yatırımcı İlişkileri. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 20/10/2009
- Bayram, F., Temizel F., & Sarıkaya, M. (2009). “Yatırımcı İlişkileri Yönetimi: Bir Halkla İlişkiler Aracı Olarak Kullanımı ve Değerlendirilmesi” 1. Uluslararası Halkla İlişkiler Sempozyumu. [sunulmuş bildiri] Girne, KKTC, 17 Nisan 2009.
- Callison, C. (2003). Media Relations and the Internet: How Fotrune 500 Company Web Sites Assist Journalists in News Gathering, Public Relations Review, 29, 29-41.
- Dolphin, R., R. (2004). The Strategic Role of Investor Relations, Corporate Communicaitons: An International Journal, 9(1), 25-42.
- Ettredge, M. & Gerdes, J. Jr. (2005). Timeliness of Investor Relations Data at Corporate Web Sites, Communications of the ACM, 48(1).
- Hamid, F. Z. A., (2005). Malaysian Companies’ Use of the Internet for Investor Relations, Corporate Governance. 5(1), 5-14.
- Hedlin, P. (1999). The Internet as a Vehicle for Investor Relations: The Swedish Case, The European Accounting Review, 8(2), 373-381.
- Hong, Y. S., & Spiro, K. (2007).”Relationship Maintenance with Financial Publics: An Analysis of Investor Relations on Small Companies’ Web Sites” International Communication Association. [sunulmuş bildiri] TBA, San Francisco: CA, 23 Mayıs, 2007.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
19 Nisan 2016
Kabul Tarihi
13 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 4
Cited By
İnternet Tabanlı Yatırımcı İlişkileri Analizi: Borsa İstanbul Ulaştırma Sektöründe Bir İnceleme
Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.30784/epfad.678880