AB’ye Tam Üyelik Sürecinde Aday Ülkelerin İnsani Gelişme, Eğitim ve Gelir İndekslerinin Çok Amaçlı Doğrusal Programlama ile Çoklu Periyotlu Olarak Değerlendirilmesi
Öz
Avrupa birliğine tam üye olmak aday statüsündeki ülkeler için oldukça önemlidir. Tam üyelik süreci uzun vadeli ekonomik ve sosyal reformlar gerektirmektedir. Avrupa Birliğine aday statüsünde olan ülkelerden hangisinin tam üyelik için hazır olduğunu belirlemek, bilimsel çalışmaların odaklandığı bir alan olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği’ne tam üye olmak için aday statüsünde olan ülkeleri insani gelişim, sağlık, eğitim ve sosyo-ekonomik standartların belirlenmesinde etkili olan değişkenler yoluyla karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda Avrupa birliğine tam üyelik sürecinde aday statüsünde olan Karadağ, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’nin 2005-2014 dönemi verileri analiz edilmiştir. Bir dizi kısıtlamalar kümesine bağlı olarak iki veya daha fazla birbiriyle çelişen amaçların arasında ödünleşmeler ile optimal bir çözüm sağlayan ve zaman boyutunu da ele alan çoklu periyotlu çok amaçlı programlama analizi yöntemi kullanılmıştır. Böylece, ağırlık sonuçlarına bağlı olarak, hangi ülkenin tam üyeliğine yakın olduğunu belirleyen bilimsel bir yaklaşım sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abu-Taha, R. (2011). “Multi-criteria applications in renewable energy analysis: A literature review”. Technology Management in the Energy Smart World (PICMET), 2011 Proceedings of PICMET ‘11:, 1-8.
- Agrawal, R, Singh, S. (2001). “Energy allocations for cooking in UP households (India): a fuzzy multi-objective analysis”. Energy conversion and management, 42(18), 2139-2154.
- Borghans, L, Heijke, H. (2005). “The production and use of human capital: Introduction”. Education Economics, 13(2), 133-142.
- Cherchye, L, Moesen, W, Rogge, N, Van Puyenbroeck, T. (2007). “An introduction to ‘benefit of the doubt’composite indicators”. Social Indicators Research, 82(1), 111-145.
- Cooper, W W, Seiford, L M, Tone, K. (2007). Data envelopment analysis: a comprehensive text with models, applications, references and DEA-solver software: Springer Science & Business Media.
- Cooper, W W, Seiford, L M, Zhu, J. (2011). Data envelopment analysis: History, models, and interpretations Handbook on data envelopment analysis (pp. 1-39): Springer.
- Dışişleri Bakanlığı. (2016). from http://www.mfa.gov.tr/ Ekonomi Bakanlığı. (2016). from http://www.ekonomi.gov.tr/
- Fukuda-Parr, S, Kumar, A S. (2004). Readings in Human Development: Concepts, measures and policies for a development paradigm: Oxford University Press, USA.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
20 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
31 Mart 2017
Kabul Tarihi
4 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 18 Sayı: 2
Cited By
İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ VE VIKOR YÖNTEMİNE GÖRE TÜRKİYE'DEKİ İLLERİN SIRALAMASI
Verimlilik Dergisi
https://doi.org/10.51551/verimlilik.824462İnsani Gelişmişlik Endeksinin Karar Ağacı Algoritmaları ile Modellenmesi: BM’de Bir Uygulama 2010-2017 Dönemi
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18037/ausbd.758032