Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı polislerin öz denetimleri ile sosyal sorun çözme becerileri arasında ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Bu amacın yanı sıra, polislerin yaş, eğitim, rütbe vb. özelliklerine göre öz denetimleri ile sosyal sorun çözme becerileri arasında farklılıklar olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırmada, Duyan ve Gelbal (2008) tarafından geçerlilik güvenilirliği Türkiye şartlarına göre uygulanmış Sosyal Sorun Çöze Envanteri ve Duyan, Gelbal ve Gülden (2012) tarafından geçerlilik güvenilirliği Türkiye şartlarına göre uygulanmış Özdenetim Ölçeği ile belirleyici sosyo-demografik özelliklerin olduğu soru kâğıdı kullanılmıştır. Polis, Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerisi kavramları ile ilgili olarak literatür taraması yapılmıştır.
Araştırma Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatından görev yapan ve değişik branşlarda bulunan 200 personel üzerinde yapılmıştır. Soru kağıtları Emniyet Genel Müdürlüğü personeline dağıtılarak doldurulması istenmiştir. Toplanan veriler SPSS programında işlenerek bulgular elde edilmiştir.
Elde edilen bulgulara göre Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında görev yapan polislerde Sosyal Sorun Çözme Becerisi ile Öz Denetimleri arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kadın polislerde özdenetimin erkeklere nazaran daha yüksek olduğu elde edilen bulgular arasındadır. Ele alınan diğer değişkenlere göre herhangi bir fark ya da ilişki bulunamamıştır. Polislerin uzun çalışma saatleri, teşkilata seçilmeleri, memur amir ilişkisi bakımından çeşitli çözümleyici politikalara ihtiyaç duydukları değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akduman, G, Korkusuz, İ, Hüseynov A, Aytaç, Ö, Akduman, B, (2006), Polis ve İntihar, Adli Psikiyatri Dergisi, 3:9-15.
- Alicke, M, Sedikides, C, (2009). Self-Enhancement And Self-Protection: What They Are And What They Do. European Review of Social Psychology 20: 1-48.
- Baumgardner, A. H., Heppner, P. P., Arkin, R. M. (1986). Role of causal attribution in personal problem solving. Journal of Personality and Social Psychology, 50(3), 636–643.
- Çakır, İ, (2006), Polislerin iş stresi ve bazı değişkenlere göre stresle başa çıkma tarzlarının karşılaştırılması, Çukurova Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi.
- Çam, S. ve Çakır M., 2008, İsmail, Polislerde İş Stresi Algısının Kişisel ve Göreve Bağlı Bazı Değişkenlere Göre Karşılaştırılması, Polis Bilimleri Dergisi (10 :3), Ankara
- D’Zurilla, T J, Nezu, A M ve Maydeu-Olivares, A, (2004), Social Problem Solving: Theory And Assessment., Social problem solving : theory, research, and training, ss. 11-27, Washington, DC: American Psychological Association.
- Deniz, M E, (2004), Üniversite Öğrencilerinin Karar Vermede Öz Saygı Karar Verme Stilleri ve Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma, Eğitim Araştırmaları Dergisi, 15:23-35.
- Duyan, V. ve Gelbal, S., (2008), Sosyal Sorun Çözme Envanteri’nin Türkçeye Uyarlama Çalışması, Ankara
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
16 Temmuz 2020
Kabul Tarihi
4 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2
APA
Karataş, M., & Duyan, V. (2020). Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 302-315. https://doi.org/10.46971/ausbid.770372
AMA
1.Karataş M, Duyan V. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;9(2):302-315. doi:10.46971/ausbid.770372
Chicago
Karataş, Mustafa, ve Veli Duyan. 2020. “Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 9 (2): 302-15. https://doi.org/10.46971/ausbid.770372.
EndNote
Karataş M, Duyan V (01 Aralık 2020) Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 9 2 302–315.
IEEE
[1]M. Karataş ve V. Duyan, “Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 9, sy 2, ss. 302–315, Ara. 2020, doi: 10.46971/ausbid.770372.
ISNAD
Karataş, Mustafa - Duyan, Veli. “Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 9/2 (01 Aralık 2020): 302-315. https://doi.org/10.46971/ausbid.770372.
JAMA
1.Karataş M, Duyan V. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;9:302–315.
MLA
Karataş, Mustafa, ve Veli Duyan. “Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2020, ss. 302-15, doi:10.46971/ausbid.770372.
Vancouver
1.Mustafa Karataş, Veli Duyan. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı’nda Çalışan Polis Teşkilatı Mensuplarında Öz Denetim ve Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi. 01 Aralık 2020;9(2):302-15. doi:10.46971/ausbid.770372