Bu çalışma, 65 yaş ve üzeri bireylerin hipertansiyon durumu ve
beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür.
Ankara ili Gölbaşı ilçesinde bulunan Gölbaşı HASVAK Devlet Hastanesine
herhangi bir nedenle başvuran 65 yaş ve üzeri bireyler (n=110) araştırmanın
örneklemini oluşturmuştur. Veriler anket formu kullanılarak toplanmış
açıklayıcı değişken olarak cinsiyet, yaş, Beden Kütle Đndeksi (BKĐ)
kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin ortalama yaşı 71.635.68 yıl’dır
Kadınların %67.2’sinin okur yazar olmadığı, erkeklerin %42.9’unun ilkokul
mezunu olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların sadece %11.9’unun vücut
ağırlıklarının Beden Kütle Đndeksi’ne (BKI) göre normal sınırlarda olduğu
belirlenmiştir. Katılımcıların çoğunun (%87.3) sağlık sorunlarının olduğu ve
sağlık sorunlarında hipertansiyonun ilk sırada (%76.1) yer aldığı
bulunmuştur. Bireylerin ortalama sistolik kan basıncı 141.25±21.81 mmHg,
ortalama diyastolik kan basıncı 79.36±14.91 mmHg’dır. Katılımcıların
%56.4’ ü günde üç öğün yemek yemekte, %35.5’i öğün atlamamaktadır. En
çok atlanan öğün öğle öğünüdür. Yaşlıların %42.7’si yemeklerini az tuzlu
yediklerini belirtmişlerdir.
This study has been planned and conducted to determine the state of
hypertension of individuals and their nutrition habits. The study sampling
was composed of people who are 65 years old and over (n=110) and who
applied to Gölbaşı HASVAK State Hospital, which is a state hospital located
in Gölbaşı district of Ankara. The data were collected by means of filling a
questionnaire form and the explanatory variables are gender, age and Body
Mass Index. The average age of the individuals involved in this research
was 71.635.68. It was determined that 67.2% of females were illiterate,
and 42.9% of males were primary school graduates. The body weight of only
11.9% of participants was within the normal boundaries when evaluated with
the Body Mass Index. Most of the elderly people participating in this
research (87.3%) stated that they had health problems and among those
health problems hypertension (76.1%) was stated at the first place. It was
determined that average sistolic blood pressure of the individuals was
141.2521.8 mmHg and the average diastolic blood pressure was
79.3614.91 mmHg. It was also determined that 56.4% of the participants
have meals three times in a day and 35.5% of them do not skip a meal. The
most skipped meal was the lunch. The elderly people participating in this
research (42.7%) stated that they have low salty diets.
Diğer ID | JA65MK53FC |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 2 |