BibTex RIS Kaynak Göster

Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma

Yıl 2008, Cilt: 34 Sayı: 2, 109 - 125, 01.12.2008

Öz

İnsanlar için tatilin bir gereksinime dönüşmüş olması, aynı zamanda çağdaş yaşam hakkı olarak da algılanmasını beraberinde getirmiştir. Tüm insanlar için önemli bir gereksinim olarak değerlendirilen tatilin, engelli kişiler için önemi daha da fazladır. Rehabilitasyona, ortam değiştirmeye, eğlenme ve dinlenme içeren seyahate engelliler ve yakınları daha fazla gereksinim duymaktadırlar. Engelliler, beraber yaşadığı aile bireyleri ve bakımından sorumlu olan kişiler genellikle birlikte tatil yapmaktadırlar. Engelliler, tüm bu çevreleriyle birlikte değerlendirildiğinde turizmde hiç de küçümsenemeyecek bir pazar yaratmaktadır. Bu çalışmada, yıllardır tüm dünyada üzerinde önemle durulan, turizmde engellilerin durumu, Türkiye ve AB uygulamaları üzerinden incelenmiştir. Bu çalışmada, turizmde engelli pazarının boyutlarının büyüklüğü göz önüne alınarak, Avrupa Birliği ve Türkiye’deki engellilere yönelik olarak yapılan düzenlemeler ve uygulamalar kavramsal olarak incelenmiştir. Önce Avrupa Birliği’ndeki engellilerle ilgili bilgiler verilmiş, bazı birlik üyesi ülkelerdeki engellilere yönelik faaliyetler kısaca anlatılmıştır. Daha sonra Türkiye’deki engellilere ilişkin bilgiler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tesislerdeki engellilere yönelik düzenlemeleri aktarılmıştır

Handicapped People and Tourism: A Conceptual Comparison on Practices of the European Union and Turkey

Yıl 2008, Cilt: 34 Sayı: 2, 109 - 125, 01.12.2008

Öz

Becoming a necessity for people, vacation is percepted as a modern life right at the same time. Vacation is an important necessity for all people, but the importance of vacation for the disabled is much more. Rehabilitation, changing atmosphere, travel which include entertainment and recreation are necessity for the disabled as well as their relatives. Disabled people, their relatives and attendants usually go on a vacation together. When the whole group is evaluated together, it creates a big market in tourism. In this article, the present practices in tourism for the disabled were researched through Turkey and the EU. In this article, considering the high potential of the disabled market in tourism, the practices and policies oriented towards the disabled were evaluated. First, information about the disabled in the EU and practices about the disabled in some EU countries were mentioned. After that, information about the disabled in Turkey and practices in the establishment of the Ministry of Culture and Tourism were given

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA95VP44AK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Esin Özkan Yürik Bu kişi benim

Nilgün Avcı

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yürik, E. Ö., & Avcı, N. (2008). Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma. Avrasya Etüdleri, 34(2), 109-125.
AMA Yürik EÖ, Avcı N. Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma. Avrasya Etüdleri. Aralık 2008;34(2):109-125.
Chicago Yürik, Esin Özkan, ve Nilgün Avcı. “Engelliler Ve Turizm: Avrupa Birliği Ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma”. Avrasya Etüdleri 34, sy. 2 (Aralık 2008): 109-25.
EndNote Yürik EÖ, Avcı N (01 Aralık 2008) Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma. Avrasya Etüdleri 34 2 109–125.
IEEE E. Ö. Yürik ve N. Avcı, “Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma”, Avrasya Etüdleri, c. 34, sy. 2, ss. 109–125, 2008.
ISNAD Yürik, Esin Özkan - Avcı, Nilgün. “Engelliler Ve Turizm: Avrupa Birliği Ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma”. Avrasya Etüdleri 34/2 (Aralık 2008), 109-125.
JAMA Yürik EÖ, Avcı N. Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma. Avrasya Etüdleri. 2008;34:109–125.
MLA Yürik, Esin Özkan ve Nilgün Avcı. “Engelliler Ve Turizm: Avrupa Birliği Ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma”. Avrasya Etüdleri, c. 34, sy. 2, 2008, ss. 109-25.
Vancouver Yürik EÖ, Avcı N. Engelliler ve Turizm: Avrupa Birliği ve Türkiye Uygulamaları Üzerine Kavramsal Bir Karşılaştırma. Avrasya Etüdleri. 2008;34(2):109-25.