Araştırma Makalesi

TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ

Cilt: 8 Sayı: 23 15 Eylül 2020
PDF İndir

TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ

Öz

Toplum gereksinimleri baz alınarak oluşturulan sosyal sorumluluk proje ve kampanyaları sağlık, sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim vb. gibi bir çok alanda ihtiyaçlara cevap vererek toplumsal farkındalık ve dayanışmanın kazandırılmasına yönelik bir bilinç oluşturulmasını hedeflemektedir. Buradaki temel amaç toplumsal faydadır. Kişisel çıkarlar gözetilmeksizin ele alınan toplumsal sorunlara olanaklar çerçevesinde çözüm üretilerek toplumun yüksek yararı hedeflenmektedir. Günümüzde artarak yaygınlaşan ve toplum sağlığı bakımından bir sağlık problemi haline gelen hastalıklardan biri anoreksiya nervozadır. Yeme davranışının ciddi olarak bozulduğu özellikle de genç bireylerde görülen yeme bozukluklarından biri olan anoreksiya nervoza, sık rastlanan ve ruhsal sorunların yanında bedensel sorunların da eşlik ettiği bir tanı grubudur. Yapılan çalışmalarda anoreksiya nervozanın yaşam boyu prevelansı ergen ve genç yetişkinlerde %2 ve %3 olarak belirtilmiştir. Anoreksiya nervozanın özellikle son zamanlarda giderek yükselişe geçmesi toplum sağlığı açısından bir risk oluşturmaktadır. Bu yüzden bu çalışmada, anoreksiya nervoza ile mücadele konusunda bilinçlendirme ve farkındalık kampanyası düzenlenmesinin toplumun hastalığa karşı bilinçlendirilmesi ve hastalığın önlenmesi açısından yararlı olacağı düşünülerek anoreksiya nervoza olgusu üzerinden bir sosyal sorumluluk ve bilinçlendirme kampanyası oluşturulmuştur. Oluşturulan bu kampanyada temel amaç, kadınların beden görünümleriyle ilgili daha az negatif düşünceye sahip olarak olumlu beden algısının oluşturulması ve böylece fiziksel görünümlerine daha pozitif yaklaşmaları sayesinde diyet, aşırı egzersiz vb. gibi konularda daha az meşguliyet edinmeleridir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Achamrah N, Coëffier M, Rimbert A, Charles J, Folope V, Petit A, et al. Micronutrient status in 153 patients with anorexia nervosa. Nutrients 2017; 9(225): 1-10.
  2. Akgul S, Akdemir D, Kara M, Derman O, Cetin FC, Kanbur N. (2016). “The understanding of risk factors for eating disorders in male adolescents.” Int J Adolesc Med Health, C. 28, S.1: s. 97–105.
  3. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fiveth Edition. Washington DC:American Psychiatric Press, 2013.
  4. Babacan, M. (2008). Nedir Bu Reklam? İstanbul: Beta Basım Yayınları.
  5. Bulik CM, Tozzi F. The genetics of bulimia nervosa. Vol. 40, Drugs of Today. 2004. p. 741–9.
  6. Davison GC, Neale JM. (2004). Anormal Psikoloji. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  7. Dünya Sağlık Örgütü. Ruhsal ve Davranış Bozukluklarının Sınıflandırılması (ICD-10). (Çev. Ed:M. Orhan Öztürk). Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği Yayını. Ankara 1993.
  8. Fonseca, H., Ireland, M., Resnick, M.D. (2002). “Familial Corralates of Extreme Weight Control Behaviors Among Adolescents.” International Journal of Eating Disorders, C. 32, S. 4: s. 441-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

21 Nisan 2020

Kabul Tarihi

8 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA
Gümüş, Ç., & Alver, E. (2020). TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 8(23), 365-381. https://doi.org/10.33692/avrasyad.724958
AMA
1.Gümüş Ç, Alver E. TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ. Avrasyad. 2020;8(23):365-381. doi:10.33692/avrasyad.724958
Chicago
Gümüş, Çağrı, ve Elmas Alver. 2020. “TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8 (23): 365-81. https://doi.org/10.33692/avrasyad.724958.
EndNote
Gümüş Ç, Alver E (01 Eylül 2020) TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8 23 365–381.
IEEE
[1]Ç. Gümüş ve E. Alver, “TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ”, Avrasyad, c. 8, sy 23, ss. 365–381, Eyl. 2020, doi: 10.33692/avrasyad.724958.
ISNAD
Gümüş, Çağrı - Alver, Elmas. “TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8/23 (01 Eylül 2020): 365-381. https://doi.org/10.33692/avrasyad.724958.
JAMA
1.Gümüş Ç, Alver E. TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ. Avrasyad. 2020;8:365–381.
MLA
Gümüş, Çağrı, ve Elmas Alver. “TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, c. 8, sy 23, Eylül 2020, ss. 365-81, doi:10.33692/avrasyad.724958.
Vancouver
1.Çağrı Gümüş, Elmas Alver. TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASI BAĞLAMINDA BİR SOSYAL SORUMLULUK VE BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI: ANOREKSİYA NERVOZA FENOMENİ. Avrasyad. 01 Eylül 2020;8(23):365-81. doi:10.33692/avrasyad.724958

Cited By

 27448 27618 27616   27615  27574 27609   27627


Avrasyad''de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Avrasyad''nin görüşlerini yansıtmazlar. Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası