TR
EN
Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri
Öz
Anaplasma türlerinin meydana getirdiği anaplasmosis, tropik ve subtropik iklim bölgelerindeki memeli hayvanlardagörülen enfeksiyöz bir hastalıktır. Bu çalışma, anaplasmosis ile doğal enfekte keçilerde, bazı oksidatif stres parametleriile element düzeylerini tespit etmek için yapıldı. Bu çalışmanın materyalini Van Büyükşehir Belediyesi Mezbahanesinekesim için getirilen ortalama 1.5-2 yaşlarında Kıl keçisi oluşturdu. 91 keçiden alınan kan örneklerinin, klinik veparazitolojik incelenmesi (giemsa boyalı perifer kan frotileri ve serolojik yöntem (cELISA)) sonucu anaplasmosistanısı konulan 35 keçi enfekte grup ve tanı konulmayan 10 adet keçi sağlıklı grup olarak kullanıldı. Her bir hayvanınvena jugularisinden antikoagulantsız tüplere alınan kanlar 2000 rpm devirde 10 dk santrifüj edilerek serumlarıçıkarıldı. Elde edilen serumlarda malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyeleri ile katalaz (CAT) enzim aktivitesispetkrofotometrik yöntemle, element (bakır, demir, magnezyum, potasyum, çinko, sodyum, mangan ve kalsiyum)analizi ise atomik absorpsiyon spektrometresinde (AAS, Thermo Scientific, Model: İCE-3000 series) yapıldı. Eldeedilen verilerin, istatistik hesaplamaları SPSS 22 programı (Mann-Whitney U testi) kullanılarak yapıldı. Sağlıklı grubagöre, enfekte keçilerinde, oksidatif stres belirteçi olan MDA seviyesinin önemli oranda arttığı, GSH seviyesi ile CATenzim aktivitesi ise azaldığı görüldü (P<0.05). Bununla birlikte anaplasmosisli keçilerde bakır ve demir miktarlarınınönemli oranda arttığı, magnezyum, potasyum, çinko, sodyum, mangan ve kalsiyum seviyelerinin ise azaldığı (P<0.05)tespit edildi. Anaplasmosisli keçilerde oksidatif stres parametreleri ile element seviyeleri önemli oranda değişiklikgösterdi. Bu bulgu hastalığın ayrıca tanı, prognoz ve tedavisinin değerlendirmesinde yararlı olabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akış ME, Dede S. (2009). Babesiosisli koyunlarda çinko vebakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzimaktivitesinin saptanması. YYU Veteriner Fakultesi Dergisi,20 (2): 33-37.
- Biçek K, Değer Y, Değer S. (2005). Some Biochemical andHaematological Parameters of Sheep Infected withBabesia species. YYÜ Vet Fak Derg, 16 (1):33-35
- Chaudhuri S, Varshney JP, Patra RC. (2008). Erythrocyticantioxidant defense, lipid peroxidase level and blood iron,zinc and copper concentrations in dogs naturally infectedwith Babesia gibsoni. Res. Vet. Sci., 85: 120-124
- Chiou SP, Yokoyama N, Igarashi I, Kitoh K, Takashima Y. (2012).Serum of Babesia rodhaini infected mice down regulatescatalase activity of healthy erythrocytes. Exp. Parasitol.132: 327–333.
- Col R, Uslu U. (2007). Changes in selected serum coponents incattle naturally infected with Theileria annulata. Bull. Vet.Inst. Pulawy, 51: 15-18.
- Crnogaj M, Cerón JJ, Šmit I, Kiš I, Gotić J, Brkljačić M,Matijatko V, Rubio CP, Kučer N, Mrljak V. (2017). Relation ofantioxidant status at admission and disease severity andoutcome in dogs naturally infected with Babesia caniscanis. BMC Vet Res, 13:114.
- De U, Dey S, Banerjee P and Sahoo M. (2012). Correlationsamong Anaplasma marginale parasitemia and markersof oxidative stress in crossbred calves. Tropical AnimalHealth and Production, 44: 385–388.
- Dede S, Deger Y, Deger S, Tanrıtanır P. (2008). Plasma levelsof zinc, copper, copper/zinc ratio, and activity of carbonicanhydrase in equine piroplasmosis. Biol Trace Elem Res,125: 41-45.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
30 Ekim 2019
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 4
APA
Özdek, U., Oğuz, B., & Değer, Y. (2019). Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(4), 173-178. https://izlik.org/JA42LW75KR
AMA
1.Özdek U, Oğuz B, Değer Y. Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri. AvrasyaSBD. 2019;2(4):173-178. https://izlik.org/JA42LW75KR
Chicago
Özdek, Uğur, Bekir Oğuz, ve Yeter Değer. 2019. “Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri”. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi 2 (4): 173-78. https://izlik.org/JA42LW75KR.
EndNote
Özdek U, Oğuz B, Değer Y (01 Aralık 2019) Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi 2 4 173–178.
IEEE
[1]U. Özdek, B. Oğuz, ve Y. Değer, “Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri”, AvrasyaSBD, c. 2, sy 4, ss. 173–178, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42LW75KR
ISNAD
Özdek, Uğur - Oğuz, Bekir - Değer, Yeter. “Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri”. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi 2/4 (01 Aralık 2019): 173-178. https://izlik.org/JA42LW75KR.
JAMA
1.Özdek U, Oğuz B, Değer Y. Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri. AvrasyaSBD. 2019;2:173–178.
MLA
Özdek, Uğur, vd. “Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri”. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 2, sy 4, Aralık 2019, ss. 173-8, https://izlik.org/JA42LW75KR.
Vancouver
1.Uğur Özdek, Bekir Oğuz, Yeter Değer. Anaplasmosisli Keçilerde Bazı Oksidatif Stres Parametreleri ile Element Seviyeleri. AvrasyaSBD [Internet]. 01 Aralık 2019;2(4):173-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42LW75KR