Steve Bratman tarafından 1997’de tanımlanan Ortoreksiya Nevroza (ON), “sağlıklı beslenme takıntısı” olarak literatüre girmiştir. Bu araştırma, bir sağlık yüksekokulundaki hemşirelik öğrencilerinin ortoreksiya nevroza eğilimlerini değerlendirmek ve yeme tutumlarını saptamak amacıyla tanımlatıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2015-2016 yıllarında bir sağlık yüksekokulunda öğrenimine devam eden ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan tüm hemşirelik bölümü öğrencileri oluşturmuştur (n=270). Araştırma verileri kişisel bilgi formu, ORTO-11, Maudsley Obsesif Kompülsif Envanteri (MOCI), Yeme Tutum Testi (YTT-40) ölçekleri ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %73.3’ü kadın, yaş ortalaması 20.56 ±1.96 dır. Öğrencilerin sağlıklı besin algısı %56.3 ile sebze ve meyve, sağlıksız besin algısı ise %64.4 ile fast food olduğu, beslenme ile ilgili bilgileri %61.9’u internetten öğrendiği belirlenmiştir. Öğrencilerin ORTO-11 ölçeği puan ortalaması 28.57±4.07, YTT-40 puan ortalaması 16.61±8.68 ve MOCI puan ortalaması 15.9±6.6 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin ORTO-11 puanları ile YTT-40 puanları (r =.345, p=0.000 ile MOCI puanları (r =.245, p=0.000) arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Konuyla ilgili daha kapsamlı çalışmaların yapılması, Ortoreksiya Nervozanın tanı kriterlerinin belirlenmesi ve tedavi protokollerinin oluşturmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
Ortoreksiya Nervoza Yeme bozuklukları hemşirelik öğrencileri yeme davranışı
Orthorexia Nervosa (ON), described by Steve Bratman in 1997, has entered the literature as a "healthy eating obsession". This descriptive study was conducted to evaluate the Orthorexia Nervosa tendencies of nursing students in a health school and to determine their eating attitudes. The research sample comprised of 270 students who study at a Health High School between the 2015-2016 academic year and volunteered to participate in the study. The data were collected using an ORTO-11 Scale. Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI) and Eating Attitude Test (EAT-40). In the study, 73.3% of the students participating are female, the average age is 20.56 ± 1.96. It was determined that the healthy food perception of the students was vegetable and fruit with 56.3%, the unhealthy food perception was fast food with 64.4%, and 61.9% learned the nutritional information from the internet. The average point of the students in the ORTO-11 scale was determined as 28.57 ± 4.07, the mean score of EAT-40 was 16.61 ± 8.68 and their MOCI mean score was 15.9 ± 6.6. There is a significant relationship between the students' ORTO-11 scores and EAT-40 scores (r = .345, p = 0.000) and MOCI scores (r = .245, p = 0.000). Conducting more comprehensive studies on the subject will make significant contributions to the determination of the diagnostic criteria of Orthorexia Nervosa and the establishment of treatment protocols.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mayıs 2021 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 |