Amaç: Bu çalışmada, Mayıs 2020-Ocak 2021 tarihleri arasındaki 8 aylık süre boyunca, hastanemizdeki COVID-19 yoğun bakım hekim ve hemşirelerinin SARS-CoV-2 ile enfekte olma oranları ve bulaştırıcılık durumlarının incelemesi ve bu doğrultuda önerilerde bulunulması hedeflenmiştir.
Materyal ve Metod: Retroprospektif tipte tanımlayıcı bir araştırma olan bu çalışma Mayıs 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında tek ve tersiyer bir merkez olan, SBÜ Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi’nde (COVID-19 YBÜ) görev yapan hekim ve hemşirelerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcılardan sosyo-demografik verilerini ve literatürle paralel olarak hazırlanan SARS-CoV-2 ile enfekte olma oranlarını ve başkalarına bulaştırma verilerini içeren anket formunu doldurmaları istenmiştir. Örneklem grubu; gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 74 hemşire ve 16 doktor olmak üzere toplam 90 kişiden oluşmaktadır.
Bulgular: Araştırmaya katılanların %74,4'ünün kadın, %58,9'unun evli, %82,2'sinin hemşire, %17,8’inin hekim olduğu belirlendi. Katılımcıların%66,7'sinin SARS-CoV-2 ile enfekte olduğu, enfekte olanların %66,6'sının 14 gün içinde yakınlarında COVID-19 semptomlarının görüldüğü, bunların %72,5'inde en az 4-6 kişide semptom olduğu tespit edildi. Katılımcıların %64,4’ünün endotrakeal entübasyon, non-invaziv mekanik ventilasyon uygulamaları gibi acil durumlarda kişisel koruyucu ekipmanlarını uygun kullanmaksızın hastalara müdahale ettikleri (1,5 m’den az mesafede yaklaştıkları) tespit edilmiştir. Kişisel koruyucu ekipmanları uygun olmayan şekilde kullanarak hastalara müdahale eden sağlık çalışanlarında SARS-CoV-2 enfekte olma oranları istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). SARS-CoV-2 ile enfekte olan sağlık profesyonellerinin yakınlarında da 14 gün içinde COVID-19 semptomlarının görülmesi istatistiksel olarak anlamlı yüksek tespit edilmiştir (p<0,05).
Sonuç: Bu anket çalışması, pandemi döneminde COVID-19 YBÜ’de çalışan sağlık profesyonellerinin SARS-CoV-2 ile enfekte olma oranlarını ve yakınlarına bu virüsü bulaştırma durumlarının anlık bir görüntüsünü bize sunmaktadır. Ankete katılanlar, özellikle pandeminin erken dönemlerinde kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşım zorluğu yaşandıklarını ve acil durumlarda bu ekipmanları uygun şekilde kullanamadıklarını bildirmiştir. Kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşım zorluğunun yaşanması, yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personelinin hastanenin diğer bölümlerinde çalışan personellerine göre daha fazla çalışması ve hastalara daha yakın mesafeden müdahale edilmesi, pandeminin erken dönemlerinde COVID-19 YBÜ hemşire ve doktorlarının SARS-CoV-2 ile enfekte olma oranını arttırmıştır. Sağlık profesyonellerinin virüs ile enfekte olmalarının önlenmesi için kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşımları kolaylaştırılmalı, personelin bu ekipmanları dikkatli ve özenli kullanmaları, sürekli eğitimlerle sağlık profesyonellerinde ve toplumda farkındalık düzeylerinin arttırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Sağlık profesyonellerine yalnızca pandemi döneminde değil her büyük toplumsal felaket sırasında ihtiyaç duyulacağı akıldan çıkarılmamalıdır.
COVID-19 Yoğun Bakım Ünitesi Hekim Enfekte Hasta Bakımı Hemşire
AIM: This study aimed to examine the rates of SARS-CoV-2 infection and contagiousness of physicians and nurses working in the COVID-19 intensive care unit.
METHOD: This retrospective and cross-sectional study was conducted on a total of 90 healthcare professionals. The study included healthcare professionals who were infected between May 2020-January 2021. Research data were collected through the "Survey Form" created by the researchers by examining the literature.
RESULTS: 74.4 % of the participants were female, 82.2 % were nurses, 17.8 % were doctors. 66.7% of the participants were infected with SARS-CoV-2, 66.6% of those infected had symptoms of COVID-19 in their relatives within 14 days. SARS-CoV-2 infection rates were found to be statistically significantly higher among healthcare professionals who intervened with patients by using personal protective equipment inappropriately.
CONCLUSION: It has been determined that the health personnel working in the intensive care units work more than the health personnel working in other parts of the hospital, intervene with the patients from a closer distance, have difficulties in accessing personal protective equipment in the early stages of the pandemic, nurses and doctors are the factors that increase the rate of SARS-CoV-2 infection.
COVID-19 critical care unit doctor infection patient care nurse.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |