Dünyadaki turizm eğilimlerinin
değişmesiyle birlikte önem kazanmaya başlayan alternatif turizm türlerinden
biri olan tarımsal turizm, sosyo-psikolojik, ekonomik ve çevresel
fonksiyonlarıyla önemli bir kırsal kalkınma aracı haline dönüşmüş
bulunmaktadır. Avrupa’da özellikle 1980’lerden sonra gelişmeye başlayan
tarımsal turizm, Türkiye’de 1990’lı yılların sonunda ve 2000’li yılların başından
itibaren gelişmeye başlamıştır. Gerek gelişmiş ülkelerde, gerekse gelişmekte
olan ülkelerde kırsal alanların yapısal sorunlarını çözmek ve üreticilere
düzenli bir tarım dışı gelir kaynağı yaratmak için kullanılan tarımsal turizm
faaliyetleri Türkiye’de etkin bir şekilde hayata geçirilebilirse, kırsal
alanlardaki altyapı, işsizlik, düşük gelir ve yoğun göç verme gibi yapısal
sorunların çözümüne ciddi katkı sağlayabilecektir. Bu çalışmada öncelikle
agroturizm, agriturizm ya da çiftlik turizmi olarak da adlandırılan tarımsal
turizmin kavramsal çerçevesi çizilecek, daha sonra Yeşilköy’ün tarımsal turizm
potansiyeli yapılan anket bulguları ile değerlendirilecektir. Elde edilen bu
veriler ve bulgular çerçevesinde Türkiye’nin tarımsal turizm potansiyelinin seçilmiş
kimi AB ülkeleriyle karşılaştırmalı bir analizi yapılacaktır. Son olarak,
sonuç ve öneriler kısmında genel bir değerlendirme yapılarak gerek ulusal
düzeyde, gerekse yerel düzeyde (Yeşilköy özelinde) tarımsal turizmin
geliştirilmesi konusunda öneriler getirilecektir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mayıs 2016 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 1 |