-
Son yıllarda çalışma şartlarının zorluğu ve hazır gıdaların tüketim kolaylığına bağlı uygun olmayan beslenme tarzı endişe yaratmaktadır. Bu, özellikle üniversitenin bulunduğu bölgenin dışından gelen üniversite öğrencilerinde dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumdadır. Öğrencilerin bir bölümü beslenme ihtiyaçlarını fast-food, dondurulmuş gıda, hazır gıda gibi ürünlerle karşılarken bir bölümü de evlerde yemek yapmayı tercih etmektedirler. Tüketilen bu ürünlerin güvenilirliği hep tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada önlisans öğrencilerinin gıda güvenliği konusunda bilinçli olup olmadıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin bilinç düzeyi, likert ölçeği ile hazırlanmış 20 soruya anketlerle alınan yanıtlarla ölçülmüştür. Kayıtlı öğrencilerin %48’inden anketlerle toplanan verilerle araştırma amaçlarına ulaşılmıştır. Ankete katılan öğrencilerin ortalama gıda güvenliği bilinç düzeyi %52’dir. Öğrencilerin %15’i düşük bilince, %73’ü orta bilince ve %12’si de yüksek bilince sahiptir. Araştırmada, öğrencilerin gıda güvenliği bilinç düzeyleri ile yaş, öğrenim gördükleri yüksekokul ve programlar arasında önemli bir ilişkinin varlığı ki kare testi ile belirlenmiştir. Gıda tüketimi konusunda üniversite öğrencilerinin geneline yönelik birçok çalışma yapılmış olmasına karşın, sadece önlisans öğrencileri düzeyinde yapılan başka bir çalışmaya rastlanılmamış olması bu çalışmayı özgünleştirmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 19 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 1 |