Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen Afrikalı Öğrencilerin Utangaçlık ve Sosyalleşememe Sorunu

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 2, 195 - 221, 01.09.2021

Öz

Türkiye’deki üniversitelerden lisans ve lisansüstü eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler, yabancı dil olarak Türkçe öğrenmek için dünyanın çeşitli bölgelerinden Türkiye’ye gelmektedir. Üniversitelerin bünyelerinde kurulan TÖMER’lerde çok uluslu sınıflarda Türkçe dersleri almaktadırlar. Son yıllarda Türkçe öğrenmek için Türkiye’ye gelen Afrikalı öğrencilerin de sayısı artmaktadır. Çok uluslu sınıflarda öğrenim gören diğer öğrencilere göre Afrikalı öğrencilerin konuşurken daha çok utanmaları, sadece kendi aralarında iletişim kurmaları ve sosyal ortamlarda insanlarla iletişimi başlatma ve devam ettirmede zorlandıkları dikkat çekmiştir. Bu araştırmanın amacı, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Afrikalı öğrencilerin utangaçlık ve buna bağlı olarak sosyalleşememe sorunlarını belirlemek ve çözüm önerilerini sunmaktır. Çalışma grubu İstanbul Aydın Üniversitesi TÖMER’de öğrenim gören B1 ve B2 seviyesindeki 7 kadın, 4 erkek olmak üzere 11 Afrikalı öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri ilgili öğrencilere 6 maddelik yapılandırılmamış açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Bu bağlamda araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasıdır. Elde edilen veriler problem cümlesinden yola çıkılarak içerik analizi ile çözümlenip değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde, Afrikalı öğrencilerin Türkçe konuşurken utandıkları ve hata yapmaktan korktukları için Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenirken utangaçlıklarının dil öğrenimlerini etkilediği sonucuna varılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçların yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde çok uluslu sınıflarda öğrenim gören Afrikalı öğrencilerin utangaçlık ve sosyalleşememe sorunlarını çözüme kavuşturma sürecine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • AKSOY, M. (2012). Yabancı dil öğreniminde kaygı, utangaçlık, strateji ve akademik başarı arasındaki ilişki . ANKARA ÜNİVERSİTESİ: DOKTORA TEZİ
  • GÖKÇEK, T. (2003). The Application of Case Study Evaluations,Lynn DAVEY, ERIC Clearinghouse on Assessment and Evaluation. Elementary Education Online 8(2), 1-3.
  • GÜNGÖR, A. (1999). Utangaçlık ÖlçeğininGeliştirilmesiGeçerlik veGüvenilirlik Çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 17- 22
  • KAHVECİ, Ö. (2015). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının akademik başarı ve utangaçlık düzeylerine etki eden çeşitli değişkenlerin incelenmesi ( Kastamonu Örneği ). YÜKSEK LİSANS TEZİ: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ.
  • KOZANOĞLU, T. (2006). Utangaçlıkla baş edebilme sosyal beceri eğitim programının ergenlerin utangaçlık düzeylerine etkisi . YÜKSEK LİSANS TEZİ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ.
  • ÖZDEMİR, Z. (2010). Lise öğrencilerinin prososyal davranşlarının; mizah, öfke ve utangaçlık düzeylerine göre incelenmesi. YÜKSEK LİSANS TEZİ: GAZİ ÜNİVERSİTESİ.
  • TÜRK DİL KURUMU. (2021). TÜRK DİL KURUMU SÖZLÜKLERİ: https://sozluk.gov.tr
  • TÜRKÇAPAR, M. H. (1999). Sosyal fobinin psikolojik kuramı . KLİNİK PSİKİYATRİ, 247-253.
  • YÜKSEL, G. (2002). Üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerini etkileyen faktörler. G. Ü. GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ CİLT 22, SAYI:3, 37-57.
  • YÜKSEL, G. (2005). Türki cumhuriyetleri öğrencilerinin utangaçlık düzeylerini etkileyen faktörler: Gazi Üniversitesi örneği . BİLİG SAYI:35, 151- 172.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dilbilim
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ezgi Nursemin Sönmez

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sönmez, E. N. (2021). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen Afrikalı Öğrencilerin Utangaçlık ve Sosyalleşememe Sorunu. Aydın Tömer Dil Dergisi, 6(2), 195-221.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png