Derleme

Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Mart 2014
  • Pınar Özbağrıaçık-çağlayan
PDF İndir
EN TR

Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri

Öz

Bu çalışmanın amacı, travmatik yaşam olaylarından kaynaklanan duygusal bastırmaya, bastırmanın travma mağdurlarına etkilerine, psikoterapi sürecinde izlenen tedavi yöntemlerine, ve psikoterapi sürecinde travma hikayelerini dinleyen ve bunlarla çalışan terapistlerin duygularına değinmektir. Bu makalede, Türkiye’de sıkça yaşanan ve uzun dönemde ruhsal problemlere yol açan travmaların başında gelen çocukluk dönemi cinsel istismarına odaklanılmıştır. Yazar, travma ve duygusal bastırma hakkındaki teorik bilgilerin psikoterapi süreciyle entegre edilerek sunulması amacıyla, çalışmakta olduğu bir vakasını da bu makalede ele almıştır. Travma ile başa çıkabilmek amacıyla, duygularını bastıran mağdurların olumsuz duygu durumlarının daha da arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışmada ele alınan vaka, bu konuya bir örnek teşkil etmektedir. Ayrıca, bu vaka, duygusal bastırmanın mağdurlar üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili literatür bulgularını destekleyici ve açıklayıcı bir özelliğe sahiptir. Çocukluk yıllarında cinsel istismara maruz kalan yetişkinlerle yürütülen psikoterapi sürecinde amaç, mağdurun travmatik yaşantılarını anlatmasını, böylece, yaşadığı asıl duygularına ulaşmasını ve onları gözden geçirerek ifade etmesini sağlamaktır. Çocuklukta cinsel istismar mağduru olan yetişkinlerle sürdürülen psikoterapi sürecinde, terapistler de duygusal zorluklar yaşamaktadırlar. Bu zorluklar, temsili travmatizasyon ve travmatik karşı aktarım şeklinde iki ana grupta ele alınmıştır. Psikoterapi sürecinde, yaşadığı travma sonrasında duygusal bastırmaya başvuran mağdurların duygularını ele alan terapistin, aynı zamanda kendi zorluklarını da ele alarak yoluna devam etmesi sürecin en önemli yapı taşıdır. Bu çalışma, hem terapistin hem de hastanın duygularının üzerinde çalışılması gereken önemli bir alana işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Amstadter, A. B., & Vernon, L. L. (2008). A preliminary examination of thought suppression, emotion regulation, and coping in a trauma-exposed sample, Journal of Aggression,
  2. Maltreatment, & Trauma, 17(3), 279-295. Amstadter, A. B., & Vernon, L. L. (2008). Emotional reactions during and after trauma: A comparison of trauma types. Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma, 16(4), 391-408.
  3. Bakirköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Psikolojik Travma. Ekim, 10, 2012, http://www.bakirkoyruhsinir.gov.tr/tr/guncel-bilgil- er/psikiyatri/anksiyete-bozukluklari/psikolojik-travma_101.html ’den alındı.
  4. Butler, E. A., Egloff, B., Wilhelm, F. H., Smith, N. C., Erickson, E. A., & Gross, J. J. (2003). The social consequences of expressive suppression. Emotion, 3(1), 48-67.
  5. Çolak, B., Şişmanlar, Ş. G., Karakaya, I., Etiler, N., & Biçer, Ü. (2012). Çocuk cinsel istismarı olgularını değerlendiren meslek gruplarında dolaylı travmatizasyon, Anadolu Psikiyatri Dergisi, –58.
  6. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, Fourth Edition, Text Revision (2000). Washington, DC: American Psychiatric Association.
  7. Dunn, B. D., Billotti, D., Murphy, V., & Dalgleish, T. (2009). The consequences of effortful emotion regulation when processing distressing material: A comparison of suppression and acceptance. Behaviour Research and Therapy, 47, 761-773.
  8. Eftekhari, A., Zoellner, L. A., & Vigil, S. A. (2009). Patterns of emotion regulation and psychopathology. Anxiety, Stress, & Coping, 22(5), 571-586.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Psikoloji

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Pınar Özbağrıaçık-çağlayan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2014

Gönderilme Tarihi

5 Aralık 2013

Kabul Tarihi

28 Ocak 2014

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özbağrıaçık-çağlayan, P. (2014). Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, 1(1), 13-25. https://doi.org/10.31682/ayna.470573
AMA
1.Özbağrıaçık-çağlayan P. Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi. 2014;1(1):13-25. doi:10.31682/ayna.470573
Chicago
Özbağrıaçık-çağlayan, Pınar. 2014. “Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri”. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi 1 (1): 13-25. https://doi.org/10.31682/ayna.470573.
EndNote
Özbağrıaçık-çağlayan P (01 Mart 2014) Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi 1 1 13–25.
IEEE
[1]P. Özbağrıaçık-çağlayan, “Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri”, AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 13–25, Mar. 2014, doi: 10.31682/ayna.470573.
ISNAD
Özbağrıaçık-çağlayan, Pınar. “Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri”. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi 1/1 (01 Mart 2014): 13-25. https://doi.org/10.31682/ayna.470573.
JAMA
1.Özbağrıaçık-çağlayan P. Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi. 2014;1:13–25.
MLA
Özbağrıaçık-çağlayan, Pınar. “Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri”. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, c. 1, sy 1, Mart 2014, ss. 13-25, doi:10.31682/ayna.470573.
Vancouver
1.Pınar Özbağrıaçık-çağlayan. Çocuklukta Cinsel İstismar ve Buna BağlıDuygusal Bastırma:Yetişkinlerle PsikoterapiSüreci ve Sürecin Terapiste Etkileri. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi. 01 Mart 2014;1(1):13-25. doi:10.31682/ayna.470573

Cited By