Amaç: Bu çalışmada fındık bahçelerinde önemli ürün kayıplarına neden olan külleme hastalığına (Erysiphe corulacearum) karşı bazı bitki aktivatörleri (Harpin protein %1, Lactobacillus acidophilus maya ekstraktı + benzoik asit karışımı, Acibenzolor-S-methyl+Metalaxyl-M) ve antagonist fungus Ampelomyces quisqualis M10 içerikli biyolojik bir fungisitin etkinliği araştırılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışma, Sakarya ilinde tamamı Yomra fındık çeşidinden oluşan, külleme hastalığı ile doğal olarak enfekteli kapama bir fındık bahçesinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlı olarak kurulmuş, her bir tekrarda 3 ocak olacak şekilde ve bloklar arasında birer ocak bırakılarak düzenlenmiştir. Her bir ocak yaklaşık 10 bitki içermektedir. Denemede her bir ocağın dört yönünden, tesadüfen seçilen 40 adet yaprak (her tekerrürden toplam 120 yaprak) toplanmıştır. Yapraklardaki hastalık şiddeti değerleri 0-4 skalası kullanılarak Townsend-Heuberger formülüne göre değerlendirilmiştir. Tüm uygulamaların yüzde etkileri Abbott formülüne göre hesaplanmıştır.
Araştırma Bulguları: Bitki aktivatörleri ile yaprak uygulamalarından elde edilen sonuçlara göre, Acibenzolar- S- methyl + Metalaxyl-M (ASM+M) aktivatörler içerisinde %55.83 ile en yüksek etkiyi göstermiştir. ASM+M’in külleme hastalığı üzerindeki etkisi fluopyram+tebuconazole aktif maddeli test fungisitinin %63.27 oranındaki etkisi ile istatistiki olarak aynı grup içerisinde yer almışlardır. L. acidophilus %49.26 ve harpin protein ise %33.34 oranlarında hastalığı baskılamada etkili olmuşlardır.
Biyolojik fungisit Ampelomyces quisqualis M-10 ise %45.86 oranında külleme hastalığına karşı etkili bulunmuştur.
Sonuç: Günümüzde fındıkta külleme hastalığına karşı kullanılan kimyasal fungisitler, insan ve çevre sağlığını tehlike altında bırakmaktadır. Bu çalışmada bitki aktivatörlerinden ASM-M ve harpin protein fındıkta külleme hastalığı ile kimyasal mücadeleye alternatif olarak ilk kez bu araştırmada ele alınmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular ışığında, fluopyram+tebuconazole aktif maddeli kimyasal fungisitin hastalığı önlemede gösterdiği etki ile ASM-M’in etkinliği aynı oranlarda bulunmuştur. Gelecekte bitki aktivatörlerinin ve biyolojik kökenli fungisitlerin farklı kombinasyonlarının külleme hastalığına karşı denemeye alınmasının, hastalığı baskı altına almada ümitvar sonuçlar vereceği düşünülmektedir.
Makalemiz Etik Beyan Gerektirmemektedir
-
-
-
Objective: In this study, the efficacy of some plant activators (Harpin protein 1%, Lactobacillus acidophilus yeast extract + benzoic acid mixture, Acibenzolor-S-methyl+Metalaxyl-M) and a biological fungicide containing antagonist fungus Ampelomyces quisqualis M10 was investigated against powdery mildew disease (Erysiphe corulacearum) which causes significant crop losses in hazelnut orchards.
Material and Method: This study was carried out in a hazelnut orchard in Sakarya province, which is naturally infected with powdery mildew disease, consisting of Yomra hazelnut cultivar. The experiment was established according to the randomized blocks experimental design with 4 replications, with 3 “ocak” in each replication and one “ocak” between the blocks. Each ocak contained approximately 10 plants. In the experiment, 40 randomly selected leaves (total 120 leaves from each replicate) were collected from four sides of each “ocak”. The disease severity values on the leaves were evaluated according to Townsend-Heuberger formula using 0-4 scale. Percentage effects of all treatments were calculated according to Abbott formula.
Results: According to the results obtained from foliar applications with plant activators, Acibenzolar- S- methyl + Metalaxyl-M (ASM+M) showed the highest effect with 55.83% among the activators. The effect of ASM+M on powdery mildew disease was statistically in the same group with the 63.27% effect of the test fungicide with fluopyram+tebuconazole active ingredient. L. acidophilus 49.26% and harpin protein 33.34% were effective in suppressing the disease. The biological fungicide Ampelomyces quisqualis M-10 was found to be 45.86% effective against powdery mildew disease.
Conclusion: Today, chemical fungicides used against powdery mildew disease in hazelnut endanger human and environmental health. In this study, plant activators ASM-M and harpin protein were evaluated for the first time as an alternative to chemical control of powdery mildew disease in hazelnut. In the light of the findings obtained in the study, the efficacy of ASM-M was found to be the same as the efficacy of the chemical fungicide with the active ingredients fluopyram+tebuconazole in preventing the disease. It is thought that future trials of different combinations of plant activators and biologically based fungicides against powdery mildew disease will give promising results in suppressing the disease.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fitopatoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |