Objective: This study aimed to determine the profit-loss account from 1 liter milk on a Friesian dairy farm.
Materials and Methods: For this purpose, the income and expenditure items of a specific Holstein-Friesian dairy farm between 2014 and 2022 were evaluated.
Results: The farm's revenue consists of dairy wholesale (69.36%), slaughter (14.28%), support (8.95%), agricultural insurance pool (3.46%), animal increase (5.92%) and dairy retail (0.86%). Also, the farm's expenditure items consist of drug-vaccines (2.81%), feed (66.93%), labor (10.21%), sundry (19.51%) and retail milk sales (1.22%) expenses. The (Total income)⁄(Total expenses) was 1.259, and the farm's annual profit increased by 84.72%. The total cost of 1 liter of milk, feed costs, sales price and profit-loss statement in the farm were 2.72 ₺, 1.85 ₺, 2.50 ₺ and -0.22 ₺, respectively.
Conclusion: As a result, it can be determined that feeding costs have the highest share among the expenditure items. The yield from 1 liter of milk can be increased by reducing feeding costs or increasing the average milk yield. Additionally, despite the intensive production of roughage and the loss incurred from selling 1 L of milk in the current farm, it has been determined that the farm is profitable due to the diversity of other income sources.
Dairy cattle Revenue Expenditure Profit Loss Holstein-Friesian
Amaç: Bu çalışma ile bir Siyah Alaca süt sığırı işletmesinin 1 L (litre) sütten elde ettiği kar-zarar durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu amaçla özel bir Siyah Alaca süt sığırı işletmesinin 2014-2022 yılları arasındaki gelir ve gider kalemlerine ait veriler değerlendirilmiştir.
Araştırma Bulguları: İşletmenin gelir kalemleri toptan süt satışı (%69.36), hayvan kesimi (%14.28), desteklemeler (%8.95), TARSİM (%3.46), hayvan sayısı artışı (%5.92) ve perakende süt satışından (%0.86) oluşmaktadır. İşletmenin gider kalemlerini ise ilaç-aşı gideri (%2.81), yem gideri (%66.93), işçilik gideri (%10.21), muhtelif giderler (%19.51) ve perakende süt satışı gideri (%1.22) oluşturmaktadır. Mevcut işletmede (Toplam gelir)⁄(Toplam gider) oranı ortalama 1.259 TL olarak belirlenmiş ve işletmenin yıllık karı ortalama %84.72 oranında artmıştır. İşletmede ortalama 1 L sütün toplam maliyeti, yemleme maliyeti, satış fiyatı ve kar-zarar durumu sırasıyla 2.72 TL, 1.85 TL, 2.50 TL ve -0.22 TL olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak, gider kalemleri içerisinde yemleme maliyetinin en yüksek orana sahip olduğu belirlenmiştir. Yem maliyetinin azaltılması ya da süt veriminin artırılması ile 1 L sütten elde edilen gelir artırılabilir. Ayrıca, mevcut işletmede yoğun kaba yem üretimine ve 1 L sütten zarar edilmesine rağmen, diğer gelir kalemlerinin çeşitliliği sayesinde işletmenin kar ettiği tespit edilmiştir.
Akademik Ziraat Dergisi’ne yolladığımız “Entansif Koşullarda Üretim Yapan Bir Siyah Alaca Süt Sığırı İşletmesinde Süt Üretim Maliyeti ve Karlılık Durumu İçin Ekonomik Analiz” isimli çalışma, hayvan deneyleri, anket, mülakat, odak grup çalışması vb. çalışmaları içermediği için Etik Kurul Onayı gerekmemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvan Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 8 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |