TR
EN
Bendimahi Çayı Su Kalite Kriterlerinin İnsani Tüketim, Sulama ve Balıkçılık Açısından Değerlendirilmesi
Öz
kriterlerinin belirlenmesi ve su kaynaklarının insani tüketim, sulama ve balıkçılık açısından kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada, Bendimahi Çayı’nın su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, oksijen doygunluğu, tuzluluk ve bulanıklık değerleri yerinde ölçümler ve gözlemlerle belirlenmiş; Ca, Mg, toplam sertlik, Cl, CO₃, HCO₃, toplam alkalinite, NO₂, NO₃, NH₃, SO₄, P, K, Al, Fe, Mn, Cu, Zn, Cr, F ve CN gibi parametreler ise bir yıl boyunca aylık periyotlarla laboratuvarda analiz edilmiştir.
Araştırma Bulguları: Çalışmada, Bendimahi Çayı'nın materyal ve yöntem bölümünde belirtilen su kalite parametreleri analiz edilerek; bulgular çizelgeler halinde verilmiş, çayın içme suyu, sulama ve balıkçılık amacıyla kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.
Sonuç: İçme suyu kalitesi açısından; sıcaklık, çözünmüş oksijen, çözünmüş oksijen doygunluğu, klorür, nitrat, nitrit, sülfat, potasyum, bakır, alüminyum, toplam demir, çinko ve siyanür gibi parametrelerde I. sınıf; amonyum-ammoyak, pH, krom, florür ve fosfor parametrelerinde II. sınıf; mangan açısından ise III. sınıf su kalitesine sahiptir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Van Yüzüncü Yıl ÜniversitesBilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Proje Numarası
2013-FBE-YL042
Etik Beyan
Bu çalışmanın etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalardan olduğunu sorumlu yazar olarak beyan ederim.
Teşekkür
Bu çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimiı tarafından 2013-FBE-YL042 numaralı proje kapsamında desteklenen ve Prof. Dr. Fazıl ŞEN danışmanlığında yürütülen Özgür Bulut BULUM'un Yüksek Lisans Tezi'nden elde edilen veriler kullanılarak hazırlanmıştır.
Kaynakça
- Atabey, E. (2024). Siyanür kullanımı ve sağlığa etkisi. Erişim adresi researchgate.net/publication/377970721 (Erişim: 03.06.2025).
- Atabey, E. (2015). Elementler ve sağlığa etkileri. Ankara: Azim Matbaacılık.
- Atıcı, A.A., Elp, M., & Şen, F. (2018). The effects of sand pits and sand extractions region on Karasu Stream (Van) to water quality criteria. Fresenius Environmental Bulletin, 27, 6583-6590.
- Atıcı, A.A., Gültekin, A., Şen, F., & Elp, M. (2016). Erciş (Van) ilçesi içme sularının su kalitesi özellikleri. YYU Tarım Bilimleri Dergisi, 26(4), 517-528.
- Atıcı, A.A., Sepil, A., & Şen, F. (2020). Zeve Yerleşkesi doğu sahili plastik kirliliğinin temiz sahil indeksi ile değerlendirilmesi. Review of Hydrobiology,13,1-10.
- Atıcı, A.A., Sepil, A., & Şen, F. (2021a). High levels of microplastic ingestion by commercial, planktivorous Alburnus tarichi in Lake Van, Turkey. Food Additives And Contaminants: Part A, 38(10),1767-1777.
- Atıcı, A.A., Sepil, A., & Şen, F. (2021b). Water quality properties and heavy metal pollution index of saline waters in Van Lake basin. Ege Journal of Agricultural Research, 58(2):285-294.
- Atici, A.A., Elp, M., & Sen, F. (2023). Effects of total suspended solids at different levels on the eggs and larvae of endemic fish, tarek (Alburnus tarichi Güldenstädt, 1814) in the Karasu river (Van). Aquatic Sciences and Engineering, 38(3),145-150.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Hidrobiyoloji , Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
30 Haziran 2025
Kabul Tarihi
1 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 14 Sayı: 2