Öz
Bu çalışma 2014 ve 2015 yıllarında Yozgat ekolojik
koşullarında Macar fiği “MF” + tahıl “T” (Arpa “A”, Buğay “B” ve Tritikale “T”)
karışımlarının farklı dönemlerde hasat edilmesinin peşine ekilen silajlık
mısırda bazı morfolojik ve verim paremetrelerinin belirlenmesi amacıyla
yürütülmüştür. Deneme, ana parselleri ekim zamanı, alt parselleri ise ön bitki
olacak şekilde bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak
yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak/gövde
oranı, koçan sayısı, koçan ağırlığı, kuru ot verimi ve ham protein verimi
belirlenmiştir. Yılların birleştirilmiş sonuçlarına göre bitki boyu 2.50 (ön
bitki % 100A)–2.92 m (ön bitki % 70MF+30B), kuru ot verimi 1727.56 (ön bitki %
70MF+30T) - 2100.95 kg/da (ön bitki % 70MF+30A) arasında değişmiştir. En yüksek
protein verimi sırasıyla 161.31 kg/da (ön bitki Anız), 156.19 kg/da (ön bitki %
70MF+30A) ve 144.27 kg/da (ön bitki % 40MF+60B), en düşük ise 112.04 kg/da (ön
bitki % 70MF+30T) olmuştur. Sonuçlara göre, silajlık mısırda ekim zamanı
geciktikçe verimin düştüğü ve ön bitki % 70MF+30A ve % 40MF+60B karışımları
peşine ekilen mısır parselleri ile anız parselleri arasında kuru ot ve ham
protein verimi bakımından fark olmadığı tespit edilmiştir.